ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 24 ΡΟΛΑΚΙΑ)

1 κοτόπουλο, περίπου 1.700 γρ.

2 μέτρια καρότα

3 μέτρια κρεμμύδια ολόκληρα και 1 ακόμη, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο

2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για την επάλειψη

1 κόκκινη πιπεριά, σε κομμάτια σε μέγεθος ζαριού

1 πράσινη πιπεριά, σε κομμάτια σε μέγεθος ζαριού

1 κίτρινη πιπεριά, σε κομμάτια σε μέγεθος ζαριού

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

60 γρ. βούτυρο αγελάδος

60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

500 ml γάλα, χλιαρό

300 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο

1 πακέτο φύλλο κρούστας για όλες τις χρήσεις (περίπου 12 φύλλα)

Εκτέλεση

Προετοιμασία για την κατάψυξη

Κοτόπουλο: Σε βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το κοτόπουλο, τα καρότα, τα ολόκληρα κρεμμύδια, και το σκόρδο και προσθέτουμε νερό φροντίζοντας να καλυφθεί εντελώς το κοτόπουλο. Αλατίζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 1½ ώρα, μέχρι το κοτόπουλο να μαλακώσει καλά. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε στην άκρη. Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο και κόβουμε το κρέας σε κομμάτια μεγέθους ζαριού.

Πιπεριές: Σε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 5-7 λεπτά. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ταψάκι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε μέχρι να χρυσίσει. Συνεχίζουμε με το γάλα και συμπληρώνουμε με 300 ml από τον ζωμό του κοτόπουλου που κρατήσαμε στην άκρη. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Ρίχνουμε το τυρί και το μείγμα του κοτόπουλου και τα ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.

Ρολάκια: Ξεδιπλώνουμε τα φύλλα κρούστας και τα κόβουμε κάθετα σε τέσσερις λωρίδες. Στον πάγκο εργασίας απλώνουμε τέσσερις μονές λωρίδες, τις λαδώνουμε και απλώνουμε από επάνω ακόμη τέσσερις μονές λωρίδες. Στην άκρη της καθεμιάς βάζουμε από 1 κ.σ. γέμιση και κλείνουμε ρολάροντας (όπως κάνουμε με τα ντολμαδάκια).

Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Καλύπτουμε 1 ταψάκι με μεμβράνη κουζίνας και αραδιάζουμε τα ρολάκια το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους. Σκεπάζουμε το ταψάκι με μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη για μία εβδομάδα το πολύ. Οταν θελήσουμε να τα ψήσουμε φροντίζουμε να τα αφήσουμε αποβραδίς στη συντήρηση για να ξεπαγώσουν σιγά σιγά. Προτού τα ψήσουμε πρέπει να έχουν ξεπαγώσει εντελώς.

Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και αραδιάζουμε τα ρολάκια σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Τα αλείφουμε με λάδι και τα ψήνουμε για περίπου 8-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.