Το κρίταµο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά χόρτα του καλοκαιριού. Το βρίσκουµε επάνω στα βράχια, δίπλα στη θάλασσα. Μου αρέσει να το φτιάχνω τουρσί και να το απολαµβάνω όλον τον χρόνο, είτε σκέτο είτε σε διάφορα πιάτα.

Για να φτιάξω κρίταµο τουρσί, µαζεύω 1 κιλό κορφάδες από κρίταµο σε βραχώδεις περιοχές δίπλα στη θάλασσα. Τις ζεµατίζω για πολύ λίγο και τις κρυώνω. Βράζω για 5 λεπτά 300 ml λευκό ξίδι µε 100 ml νερό και το αφήνω να κρυώσει. Βάζω µέσα τα κρίταµα και προσθέτω αρωµατικά της επιλογής µου: 2 φούντες άνηθου, 5 σκελίδες σκόρδου, 2 φέτες πορτοκαλιού, 1 κ.γ. µαραθόσπορους, 1 κ.γ. σπόρους γλυκάνισου και τα αφήνω για λίγες ηµέρες προτού τα χρησιµοποιήσω.

Ετοιµάζω τον πουρέ µελιτζάνας, καίγοντας 1 κιλό µελιτζάνες επάνω σε φλόγα, είτε σε γκαζάκι είτε σε ξύλα. Τις ξεφλουδίζω και τις χτυπάω στο multi. Ανακατεύω µέσα ψιλοκοµµένα 1 µικρό κρεµµύδι, 1 ντοµάτα, 5-6 φύλλα δυόσµου, αλάτι και πιπέρι, 50 ml έ.π. ελαιόλαδο και 20 ml ξίδι της αρεσκείας µου. Δοκιµάζω και διορθώνω.

Αλευρώνω 1 κιλό γαύρο (ελάχιστο επιτρεπόµενο µήκος: 9 εκ.), τηγανίζω τα ψάρια σε έ.π. ελαιόλαδο και σερβίρω µε τα χόρτα και τον πουρέ µελιτζάνας (υλικά για 2-4 άτοµα).