YΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

250 ml λευκό ξηρό κρασί

ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο

ξύσμα από 2 πορτοκάλια, ακέρωτα

100 ml έ.π. ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες

2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. μουστάρδα Dijon με σιναπόσπορους

1 κιλό χοιρινό κρέας, από το μπούτι

αλάτι, πιπέρι

Για τον πουρέ

1 κιλό γλυκοπατάτες, με τη φλούδα τους, πλυμένες

500 γρ. πατάτες, με τη φλούδα τους, πλυμένες

100 ml κρέμα γάλακτος, 15% λιπαρά

80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

αλάτι, πιπέρι

3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο, τύπου Κερκύρας

EKTEΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το κρασί, τα ξύσματα λεμονιού και πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το θυμάρι, τη μουστάρδα και λίγο πιπέρι και τα αναμειγνύουμε. Βυθίζουμε το κρέας στη μαρινάδα και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 6 ώρες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Βάζουμε το κρέας σε ένα ταψί, το αλατίζουμε και το περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Ψήνουμε για 1-1½ ώρα.

Τυλίγουμε τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες μία μία με αλουμινόχαρτο, τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στον φούρνο, την ώρα που έχουμε μέσα και το κρέας, μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα.

Βγάζουμε τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες από τον φούρνο και όταν κρυώσουν λίγο τις ξεφλουδίζουμε. Τις περνάμε από τον μύλο του πουρέ, τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τις ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και ρίχνουμε σιγά σιγά την παρμεζάνα. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί για άλλα 3 λεπτά.

Σερβίρουμε το κρέας προσθέτοντας λίγη σάλτσα από το ταψί και συνοδεύουμε με τον πουρέ.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 21 Iουνίου 2015.