ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

Για τα λαχανικά και το τηγάνισμα

600 γρ. διάφορα λαχανικά (καρότο, κουνουπίδι, μπρόκολο, φασολάκια), κομμένα σε μπαστουνάκια

2 λίτρα ηλιέλαιο

αλάτι

Για το κουρκούτι

90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

45 γρ. κορν φλάουρ

5 γρ. αλάτι

230 ml ξανθιά μπίρα, κρύα

10 γρ. μπέικιν πάουντερ

Για το ντιπ γιαουρτιού

200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά

10 ml έ.π. ελαιόλαδο

5 ml λευκό ξίδι μπαλσάμικο

10 γρ. μέλι

5 γρ. δυόσμο, ψιλοκομμένο

αλάτι

EKTEΛΕΣΗ

Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά τα λαχανικά. Τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί
κουζίνας και τα αλατίζουμε.

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το κουρκούτι και ανακατεύουμε ώσπου να δημιουργηθεί ένας χυλός. Τον σουρώνουμε σε σήτα και τον διατηρούμε στο ψυγείο το πολύ για 30 λεπτά, μέχρι να τον χρησιμοποιήσουμε.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ώστε να έχουν χώρο τα λαχανικά να «κολυμπούν» κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος ρίχνουμε το ηλιέλαιο. Φέρνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και τη διατηρούμε εκεί (χρησιμοποιούμε θερμόμετρο μαγειρικής).

Βουτάμε ένα ένα τα λαχανικά μέσα στο κουρκούτι και τα κρατάμε για λίγο στον αέρα ώστε να στραγγίξει το παραπανίσιο κουρκούτι. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι με το ηλιέλαιο και τα τηγανίζουμε ώσπου να πάρουν ωραίο και έντονο χρώμα. Τα βγάζουμε προσεκτικά από το λάδι με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για το ντιπ του γιαουρτιού και συνοδεύουμε με αυτό τα λαχανικά.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 21 Iουνίου 2015.