ΥΛΙΚΑ (για 1 κλασικό ορθογώνιο ταψί)

10 αβγά

250 γρ. ζάχαρη

500 ml φρέσκο γάλα

250 γρ. ψιλό σιμιγδάλι

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο επιπλέον για το σκεύος

60 γρ. μπέικιν πάουντερ

ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο

400 γρ. αμύγδαλο, σε πούδρα

1 βανιλίνη

300 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο και λίγο επιπλέον για την επάλειψη του σκεύους

Για το σιρόπι

1 λίτρο νερό

100 ml σιρόπι γλυκόζης

1 κιλό ζάχαρη

1 ξυλάκι κανέλας

χυμό από 1½ πορτοκάλι

EKTEΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αβγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά και έπειτα όλα τα υπόλοιπα υλικά αφήνοντας για το τέλος το βούτυρο. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί και απλώνουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά.

Ταυτόχρονα σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε μέχρι να δέσει. Αφαιρούμε την κανέλα, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και σιροπιάζουμε αμέσως το γλυκό με το καυτό σιρόπι. Αφήνουμε την αμυγδαλόπιτα να κρυώσει και σερβίρουμε.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015.