ΥΛΙΚΑ (για 10 ποτήρια του ουίσκι)

20 γαρίδες Νο 3

20 μύδια, καθαρισμένα*

10 μικρά καλαμάρια, καθαρισμένα**

1 μικρό χταπόδι***

2 κόκκινες πιπεριές, σε λεπτά μπαστουνάκια

2 πράσινες πιπεριές, σε λεπτά μπαστουνάκια

3 κολοκυθάκια, σε λεπτά μπαστουνάκια

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένα

Για τη σάλτσα

1 πιπερίτσα τσίλι, λιωμένη

ξύσμα και χυμό από 2 λάιμ, ακέρωτα

½ κ.γ. πετιμέζι

1 κ.σ. fish sause (σε έθνικ παντοπωλεία)

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

200 ml έ.π. ελαιόλαδο

EKTEΛΕΣΗ

Σε νερό που βράζει ρίχνουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε για 5 λεπτά. Τις αφαιρούμε, τις βάζουμε σε μπολ και στο ίδιο νερό ρίχνουμε τα μύδια. Τα βράζουμε για 10 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε στο μπολ με τις γαρίδες. Οσα μύδια παραμείνουν κλειστά μετά το βράσιμο, τα πετάμε. Ρίχνουμε τα καλαμάρια στην κατσαρόλα, χωρίς να αλλάξουμε νερό, και τα βράζουμε για 15 λεπτά. Τα βγάζουμε, τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε στο μπολ. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το χταπόδι, το αφήνουμε να βράσει για περίπου 35-40 λεπτά και το βάζουμε στην άκρη.

Φτιάχνουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το ελαιόλαδο, το οποίο ρίχνουμε σταδιακά χτυπώντας ελαφριά με ένα σύρμα.

Καθαρίζουμε τις 10 γαρίδες**** και τις κόβουμε στα τρία. Πετάμε το όστρακο και κόβουμε επίσης στα τρία τα 10 μύδια και όλα τα καλαμάρια σε λεπτές ροδέλες, κρατώντας στην άκρη τα πλοκάμια τους. Τα ρίχνουμε όλα μαζί στη σάλτσα. Κόβουμε και το χταπόδι σε μικρά κομμάτια και το προσθέτουμε.

Μοιράζουμε τις πιπεριές, τα κολοκυθάκια και τα θαλασσινά που βάλαμε στη σάλτσα σε 10 ποτήρια του ουίσκι. Διακοσμούμε με τις 10 ολόκληρες γαρίδες, τα 10 ολόκληρα μύδια και τα πλοκάμια των καλαμαριών. Περιχύνουμε με τη σάλτσα που έχει απομείνει στο μπολ και πασπαλίζουμε με τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

* Πώς καθαρίζουμε τα μύδια:

Καθαρίζουμε εξωτερικά τα μύδια με σύρμα κουζίνας κάτω από τρεχούμενο νερό. Αφαιρούμε το «γένι», κρατώντας το μύδι με το ένα χέρι και τραβώντας το «γένι» με το άλλο με μια απότομη κοφτή κίνηση.

** Πώς καθαρίζουμε τα καλαμάρια:

Πρώτα αφαιρούμε το κεφάλι, το οποίο θα συμπαρασύρει και τα εντόσθια, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η σακούλα με το μελάνι. Προτού πετάξουμε το κεφάλι, κόβουμε και κρατάμε τα πλοκάμια. Στη συνέχεια αφαιρούμε το κόκαλο και τις μεμβράνες που περιβάλλουν το καλαμάρι.

*** Πώς καθαρίζουμε το χταπόδι:

Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της κουκούλας και αφαιρούμε τα εντόσθια. Προεκτείνουμε την τομή λίγο πιο κάτω, στη βάση των πλοκαμιών, όπου βρίσκουμε και αφαιρούμε το στόμα (είναι σαν σκληρή μπάλα). Ξεπλένουμε καλά.

**** Πώς καθαρίζουμε τις γαρίδες:

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε και πετάμε το κεφάλι και το κέλυφος και κρατάμε μόνο την ουρά. Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της ράχης της γαρίδας και αφαιρούμε το εντεράκι τραβώντας το με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.