ΥΛΙΚΑ (για ταψάκι διαμέτρου 22 εκ)

1 κιλό φύλλο κανταΐφι

150 ml ηλιέλαιο

150 γρ. ρευστή μαργαρίνη

100 γρ. ανάλατα φιστίκια Αιγίνης, τριμμένα, για το πασπάλισμα

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

300 γρ. ανάλατα φιστίκια Αιγίνης, τριμμένα

1 ½ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη

1/4 κ.γ. γαρίφαλο, τριμμένο {{{ moto }}}

1 πρέζα βανιλίνη

20 γρ. φρυγανιά, τριμμένη

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

1 κιλό ζάχαρη

500 ml νερό

200 ml σιρόπι γλυκόζης

2 ξυλάκια κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμειγνύοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά της. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.

Ανοίγουμε με τα δάχτυλα το φύλλο του κανταϊφιού (το ξαίνουμε) ώστε να αφρατέψει και να μην έχει καθόλου κόμπους. Χωρίζουμε το φύλλο σε 10-12 μακρόστενες λωρίδες και τις απλώνουμε στον πάγκο εργασίας. Τις σκεπάζουμε με υγρή πετσέτα για να μην ξεραθούν.

Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε το λάδι με τη μαργαρίνη και αλείφουμε με ένα πινέλο το ταψί. Παίρνουμε μία λωρίδα από το φύλλο κανταϊφιού και στην άκρη της βάζουμε 1 κουταλιά από τη γέμιση. Γυρίζουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και τυλίγουμε απαλά σε ρολό. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και τοποθετούμε τα κανταΐφια στο ταψί, το ένα κοντά στο άλλο, σε ομόκεντρους κύκλους. Τα αλείφουμε με το μείγμα λαδιού και μαργαρίνης, ένα ένα με το πινέλο, φροντίζοντας να υγρανθούν καλά. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Δέκα λεπτά πριν από το τέλος, βγάζουμε το ταψί, στραγγίζουμε το λάδι και το ξαναβάζουμε στον φούρνο.

Σε μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά. Σουρώνουμε το σιρόπι και το διατηρούμε χλιαρό.

Βγάζουμε τα κανταΐφια από τον φούρνο και τα σιροπιάζουμε με τη μισή ποσότητα του σιροπιού όσο είναι ακόμη ζεστά. Περιμένουμε περίπου 15 λεπτά ώστε να απορροφηθεί η πρώτη δόση σιροπιού και επαναλαμβάνουμε το σιρόπιασμα. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και πασπαλίζουμε με τα φιστίκια Αιγίνης.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.