ΥΛΙΚΑ (για 1 ταρτιέρα διαµέτρου 25 εκ.)

Για τη βάση

325 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

175 γρ. βούτυρο, σε µικρά κοµµάτια

5 γρ. αλάτι

5 γρ. ζάχαρη

1 αβγό

30 ml γάλα, κρύο

Για τη γέµιση

50 ml έ.π. ελαιόλαδο

80 γρ. ξερό κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο

80 γρ. πράσο, ψιλοκοµµένο

150 γρ. κολοκυθάκια, σε λεπτές ροδέλες

1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκοµµένη

50 γρ. λιαστές ντοµάτες, στραγγισµένες και κοµµένες σε λεπτές λωρίδες

200 γρ. τυρί ρικότα

250 ml κρέµα γάλακτος

2 αβγά, τους κρόκους

3 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκοµµένο

αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι

50 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριµµένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύµη

Χτυπάµε στο µίξερ το αλεύρι µε το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη έως ότου ενωθούν. Προσθέτουµε το αβγό και το γάλα και συνεχίζουµε το χτύπηµα, µέχρι να έχουµε µια εύπλαστη ζύµη. Την τυλίγουµε µε διάφανη µεµβράνη και την αφήνουµε για 1 ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.

Βάζουµε τη ζύµη ανάµεσα σε δύο λαδόκολλες και µε τη βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγουµε σε στρογγυλό φύλλο λίγο µεγαλύτερο από τη διάµετρο της ταρτιέρας. Λαδώνουµε ελαφρώς την ταρτιέρα και απλώνουµε τη ζύµη οµοιόµορφα στον πάτο και στα τοιχώµατά της. Την τρυπάµε µε το πιρούνι σε πολλά σηµεία και την αφήνουµε στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά.

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 190°C. Καλύπτουµε την επιφάνεια της τάρτας µε µια λαδόκολλα και επάνω της σκορπίζουµε όσπρια για να µη φουσκώσει. Ψήνουµε για 10 λεπτά. Τη βγάζουµε από τον φούρνο, αφαιρούµε το χαρτί µε τα όσπρια και την αφήνουµε να κρυώσει ελαφρώς.

Γέµιση

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε το κρεµµύδι, το πράσο, τα κολοκυθάκια και το σκόρδο, µέχρι να πάρουν λίγο χρώµα. Τα απλώνουµε επάνω στην ελαφρώς ψηµένη βάση της τάρτας και µοιράζουµε σε όλη την επιφάνεια τις λιαστές ντοµάτες.

Σε ένα µπολ οµογενοποιούµε τη ρικότα, την κρέµα γάλακτος, τους κρόκους των αβγών, τον βασιλικό, αλατοπίπερο και περιχύνουµε µε αυτό τη βάση της τάρτας. Πασπαλίζουµε από πάνω µε την κεφαλογραβιέρα και ψήνουµε την τάρτα στους 190°C για 30-35 λεπτά, µέχρι να ροδίσει.