Γρήγορο και εύκολο γλύκισµα, κλείνει ιδανικά το οικογενειακό σας κάλεσµα.

Υλικά (για ένα µέτριο ταψί)

Για το σιρόπι

3 ποτήρια νερό

2 ποτήρια ζάχαρη

1 λεµονόκουπα και ξύσµα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο

Για την πίτα

  • 8 αβγά (ξεχωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
  • 8 κ.σ. ζάχαρη
  • 8 κ.σ. φρυγανιά, τριµµένη
  • 8 κ.σ. αµύγδαλα, ξεφλουδισµένα και ψιλοκοµµένα
  • 1 µικρό ποτήρι λικέρ πικραµύγδαλο
  • 2 κ.γ. µπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

Σιρόπι

Σε µια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουµε όλα µαζί τα υλικά και αφήνουµε να πάρουν βράση. Από τη στιγµή εκείνη συνεχίζουµε να βράζουµε για 6 λεπτά ακόµη, ανακατεύοντας ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποµακρύνουµε από τη φωτιά και αφήνουµε να κρυώσει.

Πίτα

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 160°C. Σε µπασίνα χτυπάµε πολύ καλά τους κρόκους των αβγών µε τη ζάχαρη και προσθέτουµε σταδιακά (κουταλιά κουταλιά) την τριµµένη φρυγανιά και τα αµύγδαλα.

Χτυπάµε καλά τα ασπράδια των αβγών σε µαρέγκα και τα προσθέτουµε στο παραπάνω µείγµα. Λιώνουµε το µπέικιν πάουντερ στο λικέρ και το ρίχνουµε και αυτό. Ανακατεύουµε το µείγµα µε µια σπάτουλα προσεκτικά.

Λαδώνουµε καλά το ταψί και απλώνουµε µέσα το µείγµα. Ψήνουµε για περίπου 40 λεπτά. Βγάζουµε το ταψί από τον φούρνο και περιχύνουµε προσεκτικά µε το κρύο σιρόπι, ώστε να πάει σε όλα τα µέρη του γλυκού. Το αφήνουµε έξω να «τραβήξει» το σιρόπι και µετά το κόβουµε σε καρέ ή ρόµβους ανάλογα µε την προτίµησή µας.