Υλικά για 5 άτομα
Για τα γαελοπιτάκια
500 γρ. αθερίνα, φρέσκια
1 μικρή ντομάτα, ξεφλουδισμένη και περασμένη από τον τρίφτη
1 ξερό κρεμμύδι, μέτριο, ψιλοκομμένο
5 κλωναράκια φρέσκο δυόσμο (τα φύλλα), ψιλοκομμένα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το κουρκούτι
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 αβγά
Eκτέλεση
Πλένουμε τα ψαράκια, κόβουμε τα κεφάλια και τις άκρες από τις ουρές τους και τα στραγγίζουμε. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Κουρκούτι: Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα το αλεύρι με τα αβγά, μέχρι να ενωθούν προσέχοντας να μη σβολιάσει το μείγμα.
Γαελοπιτάκια: Ρίχνουμε στο κουρκούτι την αθερίνα, τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο, προσέχοντας να μην είναι χλιαρό αλλά ούτε και υπερβολικά καυτό.
Παίρνουμε με το κουτάλι της σούπας τον χυλό και ρίχνουμε κουταλιές στο τηγάνι. Δεν βάζουμε πολλές κάθε φορά, ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Τηγανίζουμε τα πιταρίδια και από τις δύο πλευρές ώσπου να ροδίσουν και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
Tip
Τα πιταρίδια από αθερίνα είναι εξαιρετικός μεζές για ούζο, αλλά μπορούν να παίξουν και ως κυρίως πιάτο αν τα συνοδεύσουμε με μια ωραία πλούσια χωριάτικη.