Υλικά για 6 άτομα

5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
600 γρ. κρεμμύδια κόκκινα, κομμένα όπως στη χωριάτικη
4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 πατάτα, σε κυβάκια
½ κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
1 κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική
1 φύλλο δάφνης
1 ποτήρι του νερού κόκκινο ξηρό κρασί
1½ λίτρο νερό, ζεστό
1 κύβος κότας, βιολογικός
½ συσκευασία ντομάτα κονκασέ
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλούδα πορτοκαλιού, ακέρωτου
1-2 κλωναράκια φρέσκου θυμαριού ή 1 κ.γ. ξερό
ψιλοκομμένος μαϊντανός, πιπέρι και ξύσμα πορτοκαλιού, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, την πατάτα, το μπαχάρι, τη ζάχαρη και το δαφνόφυλλο μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν ξανθό χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε στη σούπα, μαζί με το νερό, τον κύβο, αλατοπίπερο και τη φλούδα του πορτοκαλιού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε τη σούπα για περίπου 30 λεπτά. Αφαιρούμε τη δάφνη και την πορτοκαλόφλουδα, προσθέτουμε το θυμάρι και περνάμε τη σούπα λίγη λίγη από το μπλέντερ ή τη λιώνουμε με τη ράβδο χειρός, μέχρι να γίνει βελουτέ. Τη σερβίρουμε με ξύσμα πορτοκαλιού, πιπέρι και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.