Υλικά για 2 άτομα

300 γρ. χυλοπιτάκια με αβγό
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
3-4 κόκαλα με κρέας, μεγάλα, κομμένα σε χοντρές ροδέλες (ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να σας τα ετοιμάσει)
2 κρεμμύδια ξερά, μεγάλα, σε κυβάκια
1 ντομάτα, σε κυβάκια
1 πράσο, ψιλοκομμένο (το λευκό μέρος και το τρυφερό πράσινο)
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 φύλλο δάφνης
1 κλωνάρι σέλινου
2 κλωναράκια θυμαριού, φρέσκου
3 λίτρα ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου (σπιτικό ή ψυγείου ή από βιολογικό κύβο)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα που μπαίνει στον φούρνο ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κόκαλα μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις μεριές και να κάνουν κρούστα. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, την ντομάτα, το πράσο και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τα μυρωδικά και τον ζωμό. Σκεπάζουμε με το καπάκι και βάζουμε την κατσαρόλα στον φούρνο για 2½-3 ώρες μέχρι να βράσει το κρέας και να βγάλουν τους χυμούς τους τα λαχανικά.

Βγάζουμε την κατσαρόλα από τον φούρνο, αφαιρούμε τα κόκαλα και σουρώνουμε τα λαχανικά, κρατώντας τον ζωμό. Καθαρίζουμε τα κόκαλα «μαδώντας» το κρέας και αφαιρούμε το μεδούλι προσεκτικά ώστε να μην πάρουμε μαζί και κάποιο θρυμματισμένο κοκαλάκι.

Ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό, διορθώνουμε σε αλατοπίπερο, ανάβουμε την εστία της κουζίνας και μόλις αρχίσει ο βρασμός ρίχνουμε το χυλοπιτάκι. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 10 λεπτά. Περίπου 1-2 λεπτά πριν από το τέλος προσθέτουμε το μεδούλι και το κρέας που έχουμε μαδήσει και αφήνουμε το φαγητό να χυλώσει. Γεμίζουμε τα κόκαλα με το χυλοπιτάκι και σερβίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι.

Τip
Κατάλληλα κόκαλα με μεδούλι, που θα δώσουν όλη τη νοστιμιά στη συνταγή, θα βρείτε στο κρεοπωλείο της Μαρίας Αγγελή στην Κεντρική Αγορά, Αιόλου 81, τηλ. 210 3232 211.