Yλικά για 4 άτομα

500 γρ. μακαρόνι σέλινο
200 γρ. ταραμάς, λευκός
2 ποτήρια του κρασιού έ.π. ελαιόλαδο
2 πράσα (το λευκό μέρος), κομμένα σε κύβους
2 κρεμμύδια ξερά, περασμένα από τον τρίφτη
3-4 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 κ.σ. ξίδι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη, κρυσταλλική
άνηθος, ψιλοκομμένος, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Βάζουμε τον ταραμά σε ένα μπολ μαζί με 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο, τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε για 2 ώρες. Κατόπιν τον σουρώνουμε και πετάμε το λάδι. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια για 6-8 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το ξίδι, τη ζάχαρη και 1 ποτήρι του κρασιού νερό, ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει. Μόλις είναι σχεδόν έτοιμη, ρίχνουμε τον ταραμά, το κρασί, ανακατεύουμε και την αφήνουμε να βράσει για ακόμη 10 λεπτά.

Στο μεταξύ σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου ώστε να γίνουν al dente. Μόλις είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε αμέσως στη σάλτσα. Ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν καλά τα υλικά, πασπαλίζουμε με άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

tips
Αυτήν τη συνταγή θέλω να τη δώσω όπως ακριβώς την έφτιαχνε η κυρά Λένη, η μάνα μου, πολλά χρόνια πίσω στην Κέρκυρα, την περίοδο της Σαρακοστής.
Δεν βάζουμε καθόλου αλάτι, καθώς ο ταραμάς είναι ήδη αρκετά αλμυρός.