Εδώ και καιρό φτιάχνω παγωτό στο σπίτι, από μεράκι αλλά κυρίως για να δικαιολογήσω την αγορά της παγωτομηχανής. Μέχρι που μια μέρα βρέθηκα μπροστά στην εξής δύσκολη κατάσταση: Θα ερχόταν στο σπίτι η κόρη φίλης μου που είχε δυσανεξία στο γάλα και της είχα υποσχεθεί σπιτικό παγωτό.

Για να μη φανώ επίορκη, αφού ξέρετε, μην τάξεις σ’ άγιο κερί και σε παιδί… παγωτό, δοκίμασα μια συνταγή χωρίς γάλα. Σίγουρα η γεύση δεν είναι ίδια, είναι όμως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και για κάποιον που δεν έχει δοκιμάσει ποτέ παγωτό είναι απλά συγκλονιστικό. Ιδού η συνταγή να το φτιάξετε κι εσείς, εύκολα κι απλά. και χωρίς τη βοήθεια της παγωτομηχανής.

Υλικά για 500 γρ. παγωτό

200 ml κρέμα ρυζιού*

200 ml γάλα ρυζιού-αμυγδάλου*

2 κ.σ. ζάχαρη

1 βανίλινη

Εκτέλεση

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια ένταση, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, χωρίς όμως να βράσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό δοχείο το οποίο το βάζουμε στην κατάψυξη. Κάθε 30 λεπτά βγάζουμε το δοχείο και χτυπάμε το μείγμα με το μίξερ χειρός. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 5-6 φορές. Εάν έχουμε παγωτομηχανή απλά βάζουμε το μείγμα στον κάδο της μηχανής και ακολουθούμε τις συνταγές του κατασκευαστή.

*Τα βρίσκουμε σε καταστήματα βιολογικών και παντοπωλεία.

(Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσιολογίας η πιο συχνή τροφική αλλεργία στα παιδιά είναι αυτή του γάλακτος αγελάδας, καθώς υπολογίζεται ότι εκδηλώνεται στο 2-7,5% των βρεφών. Το 50% των βρεφών με αλλεργία στο γάλα αγελάδας χάνει την ευαισθησία στο 1ο έτος ζωής, το 70% στο 2ο έτος ζωής και το 85% στο 3ο έτος ζωής και μόνο το 15% διατηρεί την ευαισθησία στο γάλα αγελάδας μέχρι και τη 2η δεκαετία της ζωής τους.)