Αναμονή 30΄-1 ώρα, Προετοιμασία 15΄ Ψήσιμο 50΄

Υλικά για 6 άτομα

1 ροφός, περίπου 2 κιλών, καθαρισμένος και κομμένος σε φέτες
700 γρ. μπάμιες
½ φλ. ξίδι από λευκό κρασί
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κόκκινο, μεγάλο, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 κιλό ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

1. Απλώνουμε σε ένα ταψί τις μπάμιες, τις ραντίζουμε με το ξίδι, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στον ήλιο για 30 λεπτά ως 1 ώρα, γυρίζοντάς τες μία φορά και από την άλλη πλευρά. Τις σκεπάζουμε με ένα τούλι ή με ένα τουλπάνι για να μην πάνε μύγες. Επειτα τις ξεπλένουμε καλά και τις στεγνώνουμε.

2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.

3. Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις μπάμιες και το σκόρδο, αφήνουμε για 4-5 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας με προσοχή και σβήνουμε με το κρασί.

4. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τις ντομάτες. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 5-6 λεπτά.

5. Απλώνουμε σε ένα ταψί τις μπάμιες και τις ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά.

6. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και απλώνουμε πάνω στις μπάμιες τις φέτες του ψαριού. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 15 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε, γυρνάμε το ψάρι από την άλλη πλευρά και ψήνουμε ακόμη 10 λεπτά

7. Πασπαλίζουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Tips

Οποιοδήποτε ψάρι σε φέτα ή ολόκληρο, ακόμη και ξαλμυρισμένος υγράλατος μπακαλιάρος ταιριάζουν σ’ αυτήν τη συνταγή.

Το φαγητό τρώγεται εξίσου ωραία ζεστό ή κρύο.