Προετοιμασία 25΄, Αναμονή 30΄

Υλικά για 4-6 άτομα

2 ντομάτες ώριμες, σφιχτές

250 γρ. παξιμάδια, κρίθινα (ντάκο ή κριθαροκουλούρα)

7-8 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

2-3 κ.σ. ξίδι από κρασί

1 πιπεριά πράσινη, κέρατο, σε καρεδάκια

1 κρεμμύδι κόκκινο, σε καρεδάκια ή σε πολύ λεπτές φέτες

½ αγγούρι, σε κυβάκια

8-10 ελιές Καλαμών, κομμένες σε τέταρτα (χωρίς κουκούτσι)

1 κ.σ. κάππαρη

2 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι

200-250 γρ. φέτα πικάντικη ή ξινομυζήθρα, θρυμματισμένη

2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

1. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια μέσα σε ένα σουρωτήρι με λεκανάκι από κάτω για να κρατήσουμε τα υγρά τους. Πετάμε τους σπόρους τις ντομάτας και κρατάμε την ψίχα.

2. Θρυμματίζουμε με τα χέρια τα παξιμάδια, τα βάζουμε σε ένα μπολ, τα ραντίζουμε με το ξίδι, 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και 2-3 κουταλιές χυμό της ντομάτας που κρατήσαμε. Αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με θυμάρι και τα αφήνουμε να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χυμό ντομάτας ακόμη. Στη συνέχεια, τα ζυμώνουμε να γίνουν σαν ζύμη.

3. Σε μπολ ανακατεύουμε τις ντομάτες, το αγγούρι, το κρεμμύδι, την πιπεριά, τις ελιές, την κάππαρη, 4 κουταλιές ελαιόλαδο και αλάτι.

4. Σε φόρμα τάρτας ανοιγόμενη απλώνουμε τη «ζύμη» που φτιάξαμε με τα παξιμάδια και την ισιώνουμε.

5. Από πάνω απλώνουμε το μείγμα των υλικών μας.

6. Ρίχνουμε τα θρύμματα του τυριού, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και ρίγανη ή θυμάρι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

7. Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Tips

Για να μη θρυμματιστεί η βάση θα πρέπει να είναι λίγο υγρή αλλά όχι και λασπωμένη.

Αντί για μαϊντανό προσθέστε φρέσκια γλιστρίδα.