Υλικά για ταρτιέρα 23 εκ. ή μακρόστενη αντίστοιχη

1 φύλλο σφολιάτας
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
2 βαζάκια ή κονσέρβες με καρδιές από μικρές αγκινάρες
3 κ.σ. κάππαρη
2 κόκκινα κρεμμύδια, μέτρια, σε φέτες
150 γραμμ. κατσικίσιο τυρί, μαλακό
ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις. Ξαρμυρίζουμε σε μπόλικο νερό, στραγγίζουμε και στεγνώνουμε σε χαρτί την κάππαρη. Σε ένα τηγάνι καίμε το μισό λάδι και καραμελώνουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά. Τα αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε τα αγκιναράκια στη μέση κατά μήκος. Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά από κάθε πλευρά. Απλώνουμε στην ταρτιέρα τα αγκιναράκια με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, ρίχνουμε την κάππαρη να πάει παντού και κυρίως ανάμεσα στα κενά, απλώνουμε το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και από πάνω βάζουμε το τυρί. Καλύπτουμε με το φύλλο της σφολιάτας και ψήνουμε για 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει 5 λεπτά, ξεκολλάμε με ένα μαχαίρι τα πλαϊνά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε το ξύσμα του λεμονιού και σερβίρουμε. Τρώγεται ωραιότατα και χλιαρή ή κρύα.

Tip
Προσθέστε 1-2 φιλετάκια αντσούγιας λιωμένα στο λάδι που σοτάρετε τα κρεμμύδια. Το άρωμά της ταιριάζει με την αγκινάρα. Σε αυτήν την περίπτωση παραλείψτε το τυρί και πασπαλίστε με λίγο φρέσκο άνηθο στο τέλος.