Yλικά για ταρτιέρα 23 εκ.

1 φύλλο σφολιάτα
2 κ.σ.έ.π. ελαιόλαδο
3 ξερά κρεμμύδια, μέτρια, σε λεπτές φέτες
4 κ.σ. κοφτές ζάχαρη
3 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
1/4 φλιτζ. ελιές Καλαμών, κομμένες στη μέση, χωρίς κουκούτσι
1 κιλό (περίπου) ντοματίνια
1 κ.σ. φύλλα φρέσκου θυμαριού, ψιλοκομμένα (ή ξερό)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C, στις αντιστάσεις. Σε ένα φαρδύ τηγάνι και μόλις κάψει το ελαιόλαδο ρίχνουμε τα κρεμμύδια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα και να καραμελώσουν, για περίπου 15 – 20 λεπτά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. νερό και τα αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε τα κρεμμύδια στην άκρη. Σε ένα κατσαρολάκι φτιάχνουμε σιρόπι ζεσταίνοντας τη ζάχαρη και 2 κ.σ. νερό.

Μόλις γίνει βαθύ κίτρινο, προσθέτουμε το ξίδι και ανακατεύουμε ελαφρά.
Αδειάζουμε το σιρόπι στην ταρτιέρα να πάει παντού. Απλώνουμε τις ελιές σε όλη την επιφάνεια. Ακολουθούν τα ντοματίνια, αλατίζουμε, έπειτα τα κρεμμύδια, αλατοπιπερώνουμε και τέλος ρίχνουμε το θυμάρι. Καλύπτουμε με το φύλλο σφολιάτας (από το ψυγείο) που θα κόψουμε περιμετρικά της ταρτιέρας. Χαράζουμε κάθετα σε 3 – 4 σημεία τη σφολιάτα και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει λίγο, περνάμε ένα μαχαίρι γύρω γύρω στην τάρτα και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε χονδρό αλάτι και λίγα φύλλα θυμαριού και σερβίρουμε. Τρώγεται και κρύα.

Tips
Αν τρυπήσετε τα ντοματίνια στη βάση τους και τα πιέσετε να φύγουν τα υγρά, θα γλιτώσετε την έξτρα υγρασία στην τάρτα.
Καραμελώστε πολύ καλά τα κρεμμύδια προτού τα βάλετε στην τάρτα. Πρέπει να είναι στεγνά και σκουρόχρωμα.