Ενα παλιό κιτρινισμένο αντίτυπο στη βιβλιοθήκη της Μαριάνας Καβρουλάκη – η οποία έχει γράψει και το επίμετρο – στάθηκε η αφορμή για την επανέκδοση του βιβλίου που έχει τίτλο Η Μαγειρική των Περιστάσεων.

Πιστεύω ότι δεν κουράστηκε πολύ να πείσει το Βιβλιοπωλείον της Εστίας για την ανάκη επανέκδοσής του, αφού – δυστυχώς – η οικονομική συγκυρία οδηγεί έστω και συνειρμικά σε ευνόητες συγκρίσεις.

Ο συγγραφέας Θέμος Ποταμιάνος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και τα βιβλία του γνώρισαν εκδοτική επιτυχία στις μέρες του, ωστόσο ο ίδιος στον πρόλογο της πρώτης έκδοσης έγραφε: Μερικοί θα πουν: «Αυτό πάλι είναι από τ’ άγραφα! Ένας συγγραφέας, ένας λογοτέχνης να γράφει βιβλία μαγειρικής!» Και όμως έχουν άδικο. Ένας συγγραφέας μπορεί να γράφει για όλα τα πράγματα και ούτε έχει σημασία το τι γράφει κανείς, αλλά το πώς το γράφει.»

Κάπου παρακάτω πάλι, σημειώνει: «Πολλοί θα με ρωτήσουν: Είσαι αρμόδιος να μιλάς και να γράφεις για μαγειρική; Εϊσαι μάγειρος; Απαντώ: Μάλιστα είμαι: Εϊμαι ένας μαγειρας των περιστάσεων.»

Αυτή τη μαγειρική των δύσκολων καιρών – πρωτοεκδόθηκε το 1943 – σας προσκαλώ να διαβάσετε, αλλά με βλέμμα απολύτως σημερινό. Διότι οι συνταγές που παραθέτει ο συγγραφέας θα μπορούσαν να βρίσκονται στα βιβλία των σημερινων σεφ που πρεσβεύουν τη «νέα ελληνική κουζίνα», την επιστροφή σην απλότητα και την εξαιρετική πρώτη ύλη.

Το ύφος, λογοτεχνικό και παγγνιώδες, συμβάλλει στη δημιουργία ενός καθ’ όλα ενδιαφέροντος κειμένου, που κάλλιστα θα αρέσει και σε αναγνώστες που ουδεμία σχέση με την κουζίνα έχουν.

Παραθέτω απλώς κάποιους τίτλους συνταγών αν και επιμένω ότι τα κείμενα είναι το πλέον θελκτικό κομμάτι της έκδοσης: Κρεμμύδια γεμιστά με ολούς (το μελάνι των χταποδιών), ψάρια παστά γιαχνί, κεφτέδες με νεφρά, χόρτα γοργοματίσια, αχινοί γεμιστοί. Είπατε τίποτε;

Η Μαγειρική των περιστάσεων, του Θέμου Ποταμιάνου, εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2012, σελ. 102, τιμή: 7 ευρώ.