Στις βόλτες μας στο Παλιό Φάληρο με τον γιο μου κάνουμε πάντοτε μια στάση στο ζαχαροπλαστείο Divan για παγωτό καϊμάκι. Πριν μετακομίσουμε στην περιοχή δεν μπορώ να πω ότι γνώριζα πολλά για την πολίτικη ζαχαροπλαστική. Μυρωδιές και ονόματα από τα γλυκά της Πόλης με παρέπεμπαν σε ένα άγνωστο ανατολίτικο μυστήριο. Ταούκ κιοκσού, καζάν ντιπί, εκμέκ καϊμάκι…

Με την πρώτη κουταλιά από το παγωτό καϊμάκι βυθίζεσαι στη μοναδική γεύση του. Χρώμα υπόλευκο, γάλα παχύ, ίσα που διακρίνεις του μικροσκοπικούς κόκκους από το σαλέπι, υφή μαστιχωτή, κι όμως η μαστίχα απουσιάζει. Οι Πολίτες ποτέ δεν φτιάχνουν το καϊμάκι με μαστίχα. Το σαλέπι είναι κορυφαίας ποιότητας και σε αυτήν τη συνταγή δεν το τσιγκουνεύονται. Για να γνωρίσει όμως τη μέγιστη δόξα του, το παγωτό καϊμάκι θέλει το χαρακτηριστικό γλυκό, σιροπιαστό «ψωμάκι» που ετοιμάζει εδώ και 35 χρόνια ο Κωνσταντίνος Λεμοντζόγλου και δένει άψογα δημιουργώντας το δροσερό εκμέκ.

Αυτά για τους καλοκαιρινούς μήνες. Το χειμώνα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το αυθεντικό εκμέκ καϊμάκι. Γιατί αν νομίζετε ότι εκμέκ καϊμάκι είναι το γλυκό που έχει μια οποιαδήποτε πολύ γλυκιά βάση και κάποια κρέμα από επάνω, – πιο συχνά κρέμα ζαχαροπλαστικής και σαντιγί ή και τα δύο μαζί – είναι επιτακτική μια επίσκεψη στο Divan. Το αληθινό πολίτικο εκμέκ φτιάχνεται από βουβαλίσιο γάλα το οποίο παραλαμβάνεται μια φορά την εβδομάδα από την Πόλη. Μια βουτυρένια άγλυκη λευκή κρέμα που απλώνεται σε αφράτη φρεσκοσιροπιασμένη βάση. Σκέτο όνειρο!

Ζαχαροπλαστείο Divan, Ναϊάδων 51-53, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9821 927 {{{ map }}}