Μους κάστανο µε τραγανά κοµµάτια σοκολάτας στο απόλυτο γλυκό. Μερικές γεύσεις δεν κάνει να λείπουν από το τραπέζι µας.

Υλικά (για 8-10 άτοµα)

Για το μπισκουί βανίλιας

  • 150 γρ. ασπράδια αβγών (περίπου 4 αβγά)
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. κρόκοι αβγών (περίπου 3 αβγά)
  • 1 λοβός βανίλιας, τους σπόρους
  • 75 γρ. αλεύρι, µαλακό
  • 50 γρ. κορν φλάουρ

Για τη μους κάστανο

  • 250 γρ. κρέµα κάστανο
  • 20 ml κονιάκ
  • 500 ml κρέµα γάλακτος, 35% λιπαρά

Για τη μους σοκολάτας

  • 220 γρ. σοκολάτα γάλακτος
  • 100 ml γάλα
  • 200 γρ. σαντιγί
  • κακάο, σε σκόνη για τη γαρνιτούρα
  • φύλλα σοκολάτας για τη γαρνιτούρα (καταστήµατα µε είδη ζαχαροπλαστικής)

Εκτέλεση

Μπισκουί βανίλιας

Ρίχνουµε τα ασπράδια των αβγών στον κάδο του µίξερ και τα χτυπάµε σε σφιχτή µαρέγκα. Προσθέτουµε τη ζάχαρη σιγά σιγά και συνεχίζουµε το χτύπηµα.

Σε µπασίνα, µε αβγοδάρτη, χτυπάµε τους κρόκους µε τους σπόρους της βανίλιας. Προσθέτουµε αυτό το µείγµα στον κάδο του µίξερ µε τη µαρέγκα και χτυπάµε για 1-2 λεπτά. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 190°C.

Κοσκινίζουµε το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Αποσύρουµε τον κάδο από το µίξερ και προσθέτουµε το αλεύρι και το κoρν φλάουρ. Ανακατεύουµε απαλά, ώστε να οµογενοποιηθούν. Στρώνουµε το µείγµα σε φύλλο σιλικόνης ή ρυζόχαρτο, πάχους περίπου 1 εκ. Ψήνουµε για 8-9 λεπτά.

Μους κάστανο: Σε µπoλ ρίχνουµε την κρέµα κάστανου και το κονιάκ και ανακατεύουµε. Προσθέτουµε την κρέµα γάλακτος και οµογενοποιούµε. Βάζουµε το µείγµα στον κάδο του µίξερ και το χτυπάµε µέχρι να δέσει. Το αφήνουµε σκεπασµένο στο ψυγείο.

Μους σοκολάτα: Ψιλοκόβουµε τη σοκολάτα. Βράζουµε το γάλα και το αδειάζουµε επάνω της. Ανακατεύουµε µε σπάτουλα µαρίζ, αφήνουµε στην άκρη για 20 λεπτά και προσθέτουµε σταδιακά τη σαντιγί. Τυλίγουµε το µείγµα µε διάφανη µεµβράνη και το αφήνουµε στο ψυγείο να δέσει.

Σύνθεση

  1. Βγάζουµε το µπισκουί από το ρυζόχαρτο και το τοποθετούµε σε ένα καινούργιο. Απλώνουµε τη µους κάστανο σε όλη την επιφάνεια του µπισκουί ισόπαχα.
  2. Προσεκτικά ρολάρουµε τον κορµό. Κλείνουµε τις άκρες του σαν περιτύλιγµα καραµέλας και τον αφήνουµε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  3. Με τη βοήθεια µια σπάτουλας ζαχαροπλαστικής καλύπτουµε τον κορµό µε τη µους σοκολάτα. Πασπαλίζουµε µε λίγο κακάο και διακοσµούµε µε φύλλα σοκολάτας.

Tip

Στη μους κάστανο, μπορείτε, αν θέλετε, να προσθέσετε καβουρδισμένα φουντούκια ή και ολόκληρα κομμάτια κάστανου.