Η κλασική και αγαπημένη γεύση έχει πολλές παραλλαγές. Σε αυτήν εδώ κρατήσαμε την «ουσία» και πειραματιστήκαμε.

Υλικά (για μια στρογγυλή, κλασική φόρμα του κέικ)

  1. 600 ml νερό
  2. 500 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  3. 150 ml κόκκινο κρασί, γλυκό
  4. 2 ξυλάκια κανέλας
  5. 125 ml ηλιέλαιο
  6. 250 γρ. σιμιγδάλι, χονδρό
  7. 100 γρ. διάφορα αποξηραμένα φρούτα, χονδροκομμένα

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το κρασί και την κανέλα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση, ώστε να προκύψει ένα αραιό σιρόπι. Αφαιρούμε την κανέλα και κρατάμε το σιρόπι στην άκρη.

Σε μεγαλύτερη κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το ηλιέλαιο να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς, με γρήγορες κινήσεις, για να μην αρπάξει. Οταν αποκτήσει χρυσαφί χρώμα, σβήνουμε με το σιρόπι. Ανακατεύουμε για ακόμη 4-5 λεπτά και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πιει τα υγρά του, προσέχοντας πάντοτε να μην κολλήσει.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και γεμίζουμε τη φόρμα του κέικ ή ατομικές φόρμες. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Tips

  • Αν μουλιάσουμε τα αποξηραμένα φρούτα για 1-2 ώρες πριν σε κόκκινο κρασί ή σε νερό και μετά τα σουρώσουμε, θα δέσουν πιο αρμονικά με το γλυκό.
  • Μια ωραία πρόταση σερβιρίσματος είναι μαζί με παγωτό βανίλια