MΕΡΙΔΕΣ: 14-16 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:20 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ:55-65λεπτά ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ:εύκολη

Υλικά:

Για τη γέμιση
1½ κούπα βατόμουρα, φρέσκα ή κατεψυγμένα,αποψυγμένα & καλά στραγγισμένα(210g)
½ κούπα αμύγδαλαή καρύδια,καβουρδισμένα &χοντροαλεσμένα(45g)
3 κ.σ. ζάχαρηλευκή κρυσταλλική (37g)
1½ κ.γλ. κανέλα

Γιατο κέικ
2⅓κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (290g)
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γλ.μαγειρική σόδα
¼ κ.γλ. αλάτι
230gΒιτάμ Κλασικό, κομμένο σε κύβους, μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (250g)
2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
1 κούπα κεφίρ ήξινόγαλο

Γιατη σως βατόμουρου(προαιρετικά)
1κούπα βατόμουρα, φρέσκα ή κατεψυγμένα&αποψυγμένα (140g)
2 κ.σ.ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (25g)

λίγα αμύγδαλαή καρύδια,καβουρδισμένα και χοντροαλεσμένα, για το γαρνίσισμα

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C στις αντιστάσειςκαι τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω.Αλείφουμε με μαργαρίνημια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέσηκαιπασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τα τοιχώματα, τινάζοντας να πέσει το περίσσιο.

2.Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη γέμισηκαι αφήνουμε στην άκρη.

3.Σε ένα μεσαίο μπολ αναμειγνύουμετο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπολ) χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα, με το εξάρτημα «φτερό» (ή το μίξερ χειρός), τη μαργαρίνη, μετη ζάχαρη, τα αυγά και τη βανίλιαγια 2λεπτά,καθαρίζοντας συχνά τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα. Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε εναλλάξτο μείγμα αλευριού με το κεφίρ (ή το ξινόγαλο) και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθείτο μείγμα.

4. Απλώνουμε το 1/3της ζύμηςμέσα στη φόρμα και σκορπάμετη μισή ποσότητα της γέμισης στηνεπιφάνεια,αφήνοντας περίπου 1cmπεριθώριοαπό τα τοιχώματα της φόρμας. Καλύπτουμε με άλλο 1/3της ζύμηςκαι πασπαλίζουμε μετην υπόλοιπηγέμιση. Καλύπτουμε με τη ζύμη που έχει απομείνει και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.

5.Σβήνουμε την πάνω αντίσταση του φούρνου και ψήνουμε το κέικ μόνο με την κάτω αντίσταση για 30 λεπτά. Στην συνέχεια ψήνουμε για άλλα 25−35λεπτά περίπου στις αντιστάσεις πάνω−κάτω ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή, χωρίς υπολείμματα ζύμης.Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνοκαι τοποθετούμε τη φόρμα πάνω σε μια σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε πάνω στη σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, περίπου 1 ώρα.

6. Γιατη σως βατόμουρου.Αλέθουμε τα βατόμουρα στο μπλέντερ ή στο multi. Σουρώνουμε τον πολτό τους σε ψιλό συρµάτινο σουρωτήρι, για να αποµακρύνουµε τα σπόρια. Αδειάζουμε τοζουμίσε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε τη ζάχαρη.Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσει, μέχρι νασυμπυκνωθεί και να δέσει. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

7. Περιχύνουμε το κέικ με τη σωςκαιπασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Η συνταγή αυτή δημιουργήθηκε στo πλαίσιo των Food blog Awards του περιοδικού BHMA GOURMET από τo food blog Kouzinista.