Απασχολούσε πάντα τα µέσα µε τον εκρηκτικό χαρακτήρα και την ιδιόρρυθµη συµπεριφορά της η αµερικανίδα κωµικός Ροζάν Μπαρ. Ωστόσο, το τελευταίο ατόπηµά της είχε υπέρ το δέον οδυνηρές (και κοστοβόρες) για την ίδια συνέπειες, καθώς το ρατσιστικού περιεχοµένου tweet που ανέβασε την προηγούµενη εβδοµάδα αναφερόµενη σε µια πρώην σύµβουλο του Μπαράκ Οµπάµα οδήγησε στην ακύρωση του επόµενου κύκλου του τηλεοπτικού της σόου, της ναυαρχίδας του ABC, που αναµενόταν να αποφέρει τεράστια κέρδη για το κανάλι αλλά και για τη δηµιουργό και πρωταγωνίστριά του.
Η πρόσφατη αναβίωση της εμβληματικής σειράς «Roseanne» χάρη στην οποία η ηθοποιός, συγγραφέας, σεναριογράφος και stand-up comedian είχε γίνει διάσημη στα τέλη της δεκαετίας του ’80, γνώρισε τεράστια επιτυχία. Την περασμένη σεζόν κάθε επεισόδιό της παρακολουθούσαν κατά μέσο όρο περισσότεροι από 18 εκατομμύρια τηλεθεατές, ένα νούμερο αστρονομικό για τα δεδομένα της εποχής. Η συνέχεια ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα αποδεικνυόταν θριαμβευτική. Οι υπεύθυνοι του καναλιού αγνόησαν τα εκατομμύρια δολάρια σε διαφημιστικά έσοδα που θα χαθούν και πήραν μια απόφαση δύσκολη αλλά δίκαιη. Διότι θα πρέπει πλέον να τιμωρούνται τα δημόσια πρόσωπα με μεγάλη απήχηση που κάνουν κακή χρήση των κοινωνικών δικτύων ενστερνιζόμενα κάθε πιθανή θεωρία συνωμοσίας που ευνοεί τις πεποιθήσεις τους ή διαδίδοντας fake news τα οποία σβήνουν αμέσως μόλις κάποιος τους ενημερώσει για την έλλειψη ορθότητάς τους.
Η 65χρονη που ζει στη Χαβάη έχει ασφαλώς υποπέσει στα παραπάνω αμαρτήματα, όμως το τουίτ της που προκάλεσε σάλο ήταν υπέρμετρα προσβλητικό: «Η μουσουλμανική αδελφότητα και ο «Πλανήτης των Πιθήκων» απέκτησαν παιδί = Βάλερι Τζάρετ» έγραψε, και όταν της επεσήμαναν το φάουλ της, άρχισε να απολογείται ρίχνοντας το φταίξιμο στη βλάσφημη αίσθηση του χιούμορ της: «Είμαι πραγματικά θλιμμένη που έκανα ένα αποτυχημένο αστείο εις βάρος των πολιτικών πεποιθήσεων και της εμφάνισής της (σ.σ.: της Τζάρετ)». Η «Διαβολογυναίκα» υποσχέθηκε επίσης να απενεργοποιήσει τον λογαριασμό της στο Twitter, όμως μόλις ανακοινώθηκε από το δίκτυο το κόψιμο του sitcom της επιδόθηκε πάλι σε απανωτά ποσταρίσματα ζητώντας συγγνώμη από τους συνεργάτες της που θα χάσουν τη δουλειά τους εξαιτίας της τρομερής αστοχίας της.
Η Ροζάν Μπαρ γνωρίζει πάντως από επίμαχα ζητήματα. Το 1990 είχε δεχτεί να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αγώνα του μπέιζμπολ σε πανεθνική ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Η ερμηνεία της «Αστερόεσσας Σημαίας» μόνο ασεβής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί –τελειώνοντας έκανε τη γνωστή κίνηση πιασίματος των γεννητικών οργάνων και έφτυσε επιδεικτικά κάτω. Ο τότε POTUS, Τζορτζ Μπους πατήρ, την αποκάλεσε «επαίσχυντη». Το 2009 πόζαρε για φωτογράφιση σατιρικού περιοδικού ντυμένη ως Χίτλερ που βγάζει από τον φούρνο καμένα «εβραιοκουλουράκια». Την κατακραυγή που ακολούθησε η ίδια την απέδωσε στην πολιτική ορθότητα και σε υπέρμετρα οξυμμένες ευαισθησίες.
Η πολιτική της στάση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περιληπτικά ως τρικυμία εν κρανίω. Δηλωμένη οπαδός προοδευτικών ιδεών στο παρελθόν, τις οποίες μάλιστα στήριζε σθεναρά και μέσα από τα σόου της, έχει προβεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορες ακατανόητες επιλογές. Το 2012 προσπάθησε να γίνει υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ με το κόμμα των Πρασίνων και, όταν απέτυχε, στράφηκε τελικά αλλού και κέρδισε την υποψηφιότητα με το αριστερό κόμμα Peace and Freedom Party. Ελαβε 67.326 ψήφους. Tην περίοδο που το κίνημα Occupy Wall Street ήταν πολύ δημοφιλές, η Ροζάν είχε εμφανιστεί στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και είχε ζητήσει να επιτραπεί στους ζάπλουτους τραπεζίτες να διατηρήσουν περιουσία 100 εκατομμυρίων δολαρίων και να υποχρεωθούν να χαρίσουν τα επιπλέον χρήματα. Οσοι δεν δέχονταν θα έπρεπε να αποκεφαλιστούν δημοσίως. Από το 2015 υποστηρίζει με φανατισμό τον Ντόναλντ Τραμπ, αρχικά εξαιτίας του μένους της εναντίον της Χίλαρι Κλίντον, ωστόσο στην πορεία φάνηκε να υπάρχει ειλικρινής συμπάθεια και αλληλοεκτίμηση μεταξύ τους –ο Τραμπ της τηλεφώνησε μάλιστα για να τη συγχαρεί για την επιτυχία της καινούργιας «Roseanne».
Παρά τις διάφορες ρατσιστικές ατάκες που εκστόμιζε η ηρωίδα την οποία υποδυόταν, η ίδια μιλούσε πάντα με θέρμη όσον αφορά τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας –άλλωστε και ο αδελφός και η αδελφή της είναι ομοφυλόφιλοι.
ΗΜπαρ έχει κάνει τρεις γάµους (έναν µε τον συνάδελφό της Τοµ Αρνολντ) και πέντε παιδιά, µεταξύ των οποίων και µια κόρη που τη γέννησε στα 17 και την έδωσε για υιοθεσία, όµως στη συνέχεια επανενώθηκαν. Το 1991 περιέγραψε τον εαυτό της ως θύµα αιµοµιξίας και κατηγόρησε τους γονείς της για σωµατική και σεξουαλική κακοποίηση, κάτι που οι ίδιοι αρνήθηκαν κατηγορηµατικά. Είκοσι χρόνια µετά αλλοίωσε τη µαρτυρία της και απέδωσε τους παλιούς ισχυρισµούς της στις παρενέργειες από τα ψυχοφάρµακα που έπαιρνε τότε για τη θεραπεία µιας ψυχικής ασθένειας η οποία δεν κατονοµάστηκε ποτέ. Την ίδια δικαιολογία χρησιµοποίησε και τώρα, δηλώνοντας ότι είχε µπει στο Twitter υπό την επήρεια των υπνωτικών χαπιών Ambien, προκαλώντας την άµεση αντίδραση της φαρµακοβιοµηχανίας που τα κατασκευάζει: «Ο ρατσισµός δεν αποτελεί παρενέργεια κανενός από τα σκευάσµατά µας». Ας ελπίσουµε πως αυτή τη φορά το πάθηµα θα της γίνει µάθηµα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ