Ηταν Ιανουάριος του 2015 όταν η Χόουπ Χικς δέχθηκε τηλεφωνική κλήση από τη γραµµατεία του Ντόναλντ Τραµπ. Εκείνη την εποχή εργαζόταν στον 25ο όροφο του Τrump Tower µαζί µε τη µεγάλη κόρη του, Ιβάνκα. Κάποιος θα µπορούσε να φανταστεί αυτή τη «sweetheart» αµερικανίδα καλλονή να στέκεται µε δέος µπροστά στον πανίσχυρο µεγαλοµεσίτη. «Ο κ. Τραµπ µε κοίταξε και είπε: «Σκέφτοµαι να θέσω υποψηφιότητα για την προεδρία και θα ήθελα να είσαι η υπεύθυνη Τύπου»».Πρόκειται για την προσωπική και µάλλον αρκετά ροµαντική εκδοχή της για το βάπτισµα του πυρός στο πολιτικό σύστηµα Τραµπ. Η εµπλοκή της, βέβαια, σίγουρα δεν της βγήκε σε κακό: ο Τραµπ εξελέγη 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ και το 28χρονο µοντέλο κατάφερε µέσα σε λίγους µήνες να αναδειχθεί διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου –έστω και προσωρινή –µετά την απόλυση του Αντονι Σκαραµούτσι, λίγες µόλις ηµέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του, εξαιτίας των ανάρµοστων δηλώσεων που έκανε στον Τύπο.
Η συγκεκριµένη θέση του Λευκού Οίκου έχει άλλωστε αποδειχθεί ηλεκτρική καρέκλα: µέσα σε επτά µήνες τέσσερα πρόσωπα έχουν διαδεχθεί το ένα το άλλο σε αυτό το πόστο. Αν και όπως έχει τονιστεί «εν ευθέτω χρόνω» θα υπάρξει ανακοίνωση για το όνοµα του µόνιµου διευθυντή επικοινωνίας, κάποιος θα µπορούσε εύλογα να σκεφτεί ότι ουδέν µονιµότερον του προσωρινού. Αλλωστε, η θέση εργασίας της Χικς βρίσκεται ακριβώς έξω από το Οβάλ Γραφείο.
Η καστανοµάλλα Χόουπ Χικς δεν µοιάζει µε µια παραδοσιακή αξιωµατούχο της Ουάσιγκτον, καθώς αποτελεί αυθεντικό προϊόν του θερµοκηπίου Τραµπ, εκεί όπου η τυφλή πίστη στον «Τhe Donald» φαίνεται να έχει µεγαλύτερη σηµασία από τις εµπειρίες και τις ικανότητες του ατόµου.
Γεννηµένη το 1988 στο Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ, ξεκίνησε το µόντελινγκ από παιδί εµφανιζόµενη ακόµη και σε διαφηµίσεις του γνωστού οίκου µόδας Ralph Lauren. Η ιδανική αυτή prom queen ήταν και αρχηγός της σχολικής οµάδας λακρός. Η προπονήτριά της θυµάται µάλιστα τα υπόλοιπα κορίτσια να ενοχλούνται κάποιες φορές από τη συµπεριφορά της. «Προσπαθούσε να είναι η αρχηγός». Φυσικά υπήρχαν και ψεγάδια στο τέλειο αυτό προφίλ. Στο σχολικό λεύκωµα των αποφοίτων απέδωσε τη φράση της Ελινορ Ρούζβελτ «το µέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην οµορφιά των ονείρων τους» στον µουσικό Τζίµι Μπάφετ. Μικρό το κακό βέβαια, αν αναλογιστεί κάνεις ότι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραµπ αντί να αποστείλει ένα e-mail µε σηµειώσεις της στρατηγικής που θα ακολουθούσαν σε έναν συνάδελφό της, το προώθησε κατά λάθος σε δηµοσιογράφο.
Μετά την αποφοίτησή της από το Southern Methodist University ακολούθησε καριέρα στις δηµόσιες σχέσεις, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, καθώς τόσο οι δύο παππούδες της όσο και ο πατέρας της είχαν διαπρέψει στο αντικείµενο. Το 2011 έπιασε δουλειά στην εταιρεία δηµοσίων σχέσεων Hiltzik Strategies. Εκεί ήταν που γνωρίστηκε και µε την Ιβάνκα Τραµπ, η οποία τότε προωθούσε τη φίρµα ρούχων της και µαγνητίστηκε από το «female empowerment» της θυγατέρας Τραµπ.
Η Χικς είχε µπει στην τροχιά της οικογένειας Τραµπ και γρήγορα δέχτηκε πρόταση να δουλέψει για εκείνους. Ετσι, τον Οκτώβριο του 2014 µετακόµισε στο Trump Tower χωρίς να γνωρίζει το σχέδιο του αφεντικού της να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ. Οι φήµες λένε ότι όταν αρχικά της προτάθηκε από τον τότε επικεφαλής της καµπάνιας Κόρεϊ Λεβαντόφσκι να συµµετάσχει στον προεκλογικό αγώνα εκείνη αρνήθηκε, θέλοντας να παραµείνει στο ασφαλές περιβάλλον του Πύργου Τραµπ. «Εκανες ένα τεράστιο γαµ… λάθος. Εχεις ξοφλήσει για µένα» φέρεται να της είπε έξαλλος ο Λεβαντόφσκι (ένα περιστατικό που ο ίδιος ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει) και τελικά χρειάστηκε να παρέµβει ο ίδιος ο Ντόναλντ προκειµένου να πειστεί.
Τελικά αποδείχθηκε µια υποδειγµατική gatekeeper, υπακούοντας τυφλά στις εντολές του Τραµπ. Στη διάρκεια µιας ηµέρας µπορούσε να δεχτεί έως και 250 αιτήµατα από δηµοσιογράφους. Ηταν µάλιστα υπεύθυνη για τα περίφηµα προεκλογικά tweets του Τραµπ. Εκείνος της τα υπαγόρευε και αυτή φρόντιζε ο υπεύθυνος της καµπάνιας να… τιτιβίζει. Η προεκλογική εκστρατεία τής έµαθε σίγουρα πολλά, αλλά της στέρησε και τον φίλο της, µε τον οποίο χώρισε έπειτα από σχέση έξι χρόνων. Αποτέλεσµα; Μετά την ορκωµοσία Τραµπ απέκτησε τη δική της θέση στον Λευκό Οίκο –χρίστηκε διευθύντρια στρατηγικής επικοινωνίας.
Οι κακεντρέχειες, βέβαια, πάντα θα υπάρχουν. Για παράδειγµα, για κάποιους στον Λευκό Οίκο δεν αποτελεί τίποτε παραπάνω από ένα όµορφο σουβενίρ από τον Πύργο Τραµπ. Στις ΗΠΑ πάντως αυτή τη στιγµή δεν έχει ξεσπάσει κάποιο µεγάλο debate σχετικά µε το πόσο κατάλληλη είναι για τη συγκεκριµένη θέση. Και σωστά, γιατί µάλλον σεξισµός θα ήταν να κρίνεις αρνητικά µια γυναίκα επειδή στα εφηβικά της χρόνια πόζαρε ως µοντέλο. Αντίθετα, η Χικς µοιάζει να διατηρεί καλές σχέσεις µε τους περισσότερους δηµοσιογράφους. «Πάντα θεωρούσα τη Χόουπ εξαιρετικό άτοµο για να συνεργαστείς, ειδικά αν σκεφτείς τον όγκο των αιτηµάτων που δέχεται» δήλωσε η Μάγκι Χάµπερµαν, ανταποκρίτρια της εφηµερίδας «Τhe Νew York Times» στον Λευκό Οίκο. Οµολογουµένως εφαρµόζει µια ιδιόµορφη τακτική –δεδοµένου ότι είναι διευθύντρια επικοινωνίας –σε σχέση µε τη διαχείριση της δηµόσιας εικόνας της. Δεν διαθέτει λογαριασµό στο Τwitter. Δίνει σπάνια συνεντεύξεις. Δεν εµφανίζεται στην τηλεόραση. Και έτσι δεν εκτίθεται ποτέ. Μια ντροπαλή διευθύντρια δηµοσίων σχέσεων ή µια πανέξυπνη γυναίκα;
Οπως και να έχει, οι ηµέρες αυτές είναι πολύ δύσκολες για τον Ντόναλντ Τραµπ. Η ατυχής στάση του µετά τις ταραχές στη Βιρτζίνια, οι συνεχείς εναλλαγές στους αξιωµατούχους του Λευκού Οίκου, αλλά και η όξυνση των σχέσεων Ουάσιγκτον – Μόσχας δηµιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό. Το ερώτηµα γεννάται αυθορµήτως: πώς ένα πρώην µοντέλο µε καλό γούστο σε ακριβά deux pièces µπορεί να τα διαχειριστεί όλα αυτά;
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 29 Αυγούστου 2017.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ