Το πρώτο βήμα έγινε. Η Νάταλι Πόρτμαν διεκδικεί Χρυσή Σφαίρα α’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Τζάκι» του χιλιανού σκηνοθέτη Πάμπλο Λαραΐν. Για πολλούς ίσως «ψήνεται» ένα ακόμη Οσκαρ. Η αλήθεια είναι ότι η 35χρονη ηθοποιός κατάφερε για μία ακόμη φορά να εντυπωσιάσει (η ταινία έχει κάνει ήδη πρεμιέρα στις ΗΠΑ και αναμένεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 5 Ιανουαρίου). Και μολονότι εξωτερικά δεν υπάρχει κάποια οφθαλμοφανής ομοιότητα της Πόρτμαν με την Τζάκι Κένεντι, εκείνη κατάφερε να αφομοιώσει όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που τη μετουσίωσαν στη χήρα του 35ου Προέδρου των ΗΠΑ: τη χαρακτηριστικά βαθιά φωνή, το σφιγμένο περπάτημα.
Το φιλμ, με αφετηρία μια συνέντευξη της πρώτης κυρίας λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του συζύγου της, στρέφεται στο παρελθόν, στην ημέρα που ο Τζον Κένεντι άφηνε την τελευταία του πνοή στο κέντρο του Ντάλας, στις αποφάσεις που πάρθηκαν αμέσως μετά τον θάνατό του, αλλά και στις εμβληματικές στιγμές της Τζάκι στον Λευκό Οίκο.
Η αποφασιστικότητά της να συντηρήσει τον μύθο των Κένεντι στον χρόνο είναι εμφανής στην ταινία. Οταν της προτείνουν να αποχωριστεί το ματωμένο ροζ ταγέρ της στο αεροπλάνο που μεταφέρει τη σορό του συζύγου της στην Ουάσιγκτον, εκείνη απαντά εμφατικά: «Οχι. Αφήστε τους να δουν τι έχουν κάνει».
«Η δολοφονία του JFK ήταν φανερά μια τραυματική και τραγική εμπειρία για όλο το έθνος, και φυσικά ίσως για όλον τον κόσμο και όχι μόνο για την οικογένεια. Βέβαια, ο πόνος και το πένθος ήταν κυρίως για τους οικείους του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Αλλά μέρος της απίστευτης δύναμης της Τζάκι ήταν ότι αντιλήφθηκε πως η συγκεκριμένη ιστορία δεν αφορούσε μόνο την ίδια, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Ολοι σοκαρίστηκαν από τη δολοφονία» αναφέρει χαρακτηριστικά η Νάταλι Πόρτμαν και προσθέτει: «Επρεπε να τους οδηγήσει μέσα από αυτή τη διαδικασία, γιατί όλοι καταλάβαιναν ότι αν καταφέρει η ίδια να αντεπεξέλθει, τότε και όλοι οι υπόλοιποι θα το έκαναν».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ