4 Ιανουαρίου 2004. Η τουριστική σεζόν έχει πλέον τελειώσει, αλλά τίποτε δεν εμποδίζει τους δύο Αμερικανούς και τρεις ευρωπαίους νεαρούς να επισκεφθούν τη Σαντορίνη. Είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται εκεί, αλλά μαγεύτηκαν τόσο από την καλντέρα, οπότε είναι βέβαιοι πως θα επιστρέψουν. Οντως επέστρεψαν. Οι δύο εξ αυτών, ο Κρεγκ και ο Ολιβερ, γύρισαν, μάλιστα, πολύ σύντομα, έπειτα από λίγους μήνες, όταν είχε πλέον καλοκαιριάσει. Εκαναν διακοπές από νησί σε νησί και προς το τέλος του ταξιδιού έφτασαν στη Σαντορίνη ακριβώς όταν τελείωναν τα βιβλία τους. Κοίταξαν τριγύρω, δεν βρήκαν κάποιο κανονικό βιβλιοπωλείο και αποφάσισαν πως αυτό ήταν κάτι που το νησί χρειαζόταν. Κάπως έτσι γεννήθηκε το βιβλιοπωλείο «Atlantis» στην Οία από τους Ολιβερ Γουάιζ, Κρεγκ Γουόλτσερ, Κρις Μπλούμφιλντ, Τιμ Βίνσεντ Σμιθ και Γουίλ Μπρέιντι.
Το «Atlantis» έχει βρεθεί στη λίστα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» με τα καλύτερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο, έχει επίσης βρεθεί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το 2011, έχει κατορθώσει να επιβιώσει συγκεντρώνοντας 40.000 δολάρια από τους φίλους του μέσω διαδικτυακού crowdfunding, έχει επιχειρήσει τις δικές του εκδόσεις, έχει επιμεληθεί το Caldera Festival, προσκαλώντας συγγραφείς, και, βεβαίως, έκτοτε μνημονεύεται σταθερά από τον ελληνικό και τον ξένο Τύπο ως ένα από τα πιο μαγικά μέρη στον κόσμο. Πλέον βρίσκεται και πάλι μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού «Vanity Fair» στο τεύχος Δεκεμβρίου 2016, οι έλληνες ιδιοκτήτες του ακινήτου που στεγάζει το «Atlantis» εξασφάλισαν άδεια επέκτασης του κτίσματος το 2015, κάτι που μοιραία αυξάνει και την αξία του κατά πολύ. Οι ίδιοι ζήτησαν από τους ιδιοκτήτες του «Atlantis» είτε να το αγοράσουν προς ένα εκατομμύριο ευρώ είτε να αποχωρήσουν. Και έτσι, το μέλλον του βιβλιοπωλείου παραμένει ασαφές. Οι δύο λύσεις που σκέφτονται οι ίδιοι είναι είτε, ξανά, το crowdfunding είτε, βεβαίως, η μετακόμιση σε κάποιο άλλο σημείο του νησιού.
Η.Ν.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ