Οχι ότι γκρεμίστηκε και κάποιος φούρνος, αλλά, όταν ακούς ότι κάποιοι εκεί έξω έχουν εξαγριωθεί με τη γλυκύτατη 32χρονη νεοϋορκέζα ηθοποιό Σκάρλετ Γιόχανσον, σε πιάνει η περιέργεια. Στην περίπτωσή μας, είναι οι φανατικοί των ιαπωνικών κόμικς, γνωστών ως μάνγκα. Την προηγούμενη Δευτέρα άρχισε να προβάλλεται το τρέιλερ του φιλμ «Ghost in the Shell», όπου πρωταγωνιστεί η Γιόχανσον. Το φιλμ, που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Μάρτιο, είναι βασισμένο στην ομώνυμη σειρά κόμικς μάνγκα και ας πούμε ότι οι φανατικοί της σειράς θα ήθελαν κάτι που να σέβεται περισσότερο το περιεχόμενό της.
To «Ghost in the Shell» είναι μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας με κυβερνοπάνκ αισθητική. Οι ήρωες τοποθετούνται στο (ακαθόριστης απόστασης από το σήμερα) μέλλον. Σε αυτό το μέλλον, ο καθένας μπορεί να «ανεβάσει» το μυαλό του στον κυβερνοχώρο και να αντικαταστήσει το σώμα του με ηλεκτροκινούμενα προσθετικά μέλη. Αρχικά, το «Ghost in the Shell» λειτουργούσε ως μια φιλοσοφική αλληγορία για τα όρια του ανθρώπου και τις δυνατότητες των μηχανών και μάλιστα η προβληματική του φέρεται να έχει εμπνεύσει και τους δημιουργούς της κινηματογραφικής τριλογίας «Matrix».
Ωστόσο, οι παραγωγοί της χολιγουντιανής εκδοχής του «Ghost in the Shell» φαίνεται ότι στην εποχή των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό και των «έξυπνων» πόλεων βρήκαν τους προβληματισμούς αυτούς κάπως ξεπερασμένους. Και γύρισαν, όπως φαίνεται από το τρέιλερ, μια καθαρόαιμη χολιγουντιανή ταινία δράσης. Με πυροβολισμούς, ειδικά εφέ, εκρήξεις, χορογραφημένες μάχες και, βεβαίως, με τη Σκάρλετ Γιόχανσον πρωταγωνίστρια. Η τελευταία, που ούτως ή άλλως τα τελευταία τρία χρόνια είχε αφιερωθεί σε ταινίες του franchise της Marvel, όπου υποδυόταν τη Μαύρη Χήρα (συνήθως στις ιστορίες του «Κάπτεν Αμέρικα» και των «Εκδικητών»), μάλλον πλήρωσε και τη νύφη. Θεωρήθηκε ανεπαρκής να ενσαρκώσει το αυθεντικό πνεύμα του μάνγκα και οι φίλοι του, κρίνοντας από το τρέιλερ, την κατηγόρησαν ότι του προσέδωσε τον αέρα ενός κοινού μπλοκμπάστερ. Η συνέχεια τον Μάρτιο, στο box office.
Ο.Π.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ