Φωτογραφίες: Jason Bell

«Ακόμη τσιμπιέμαι για να το πιστέψω!» αναφωνεί η Ρέιτσελ Μακ Ανταμς. «Ακόμη δεν μπορώ να το χωνέψω! Βρίσκομαι στον κόσμο της Marvel Comics. Από μικρό παιδί ανήκα στο κοινό της Marvel. Πού να φανταστώ ότι κάποια στιγμή θα έπαιζα μια ηρωίδα της! Είναι σχεδόν τόσο υπέροχο όσο και σουρεαλιστικό!».

Η 37χρονη Καναδή αναφέρεται στον «Doctor Strange», την πρόσφατη (και πολλά υποσχόμενη) κινηματογραφική μεταφορά των περιπετειών του δρος Στρέιντζ, γιατρού στο επάγγελμα, νευροχειρουργού με ιδιαίτερες μεταφυσικές ικανότητες από τη στιγμή που του συμβαίνει ένα πολύ δυσάρεστο ατύχημα. Ο Στρέιντζ, δημιούργημα του Στιβ Ντίτκο, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο κόμικ «Strange Τales» της Marvel το 1963. Από τότε, οι εμφανίσεις του στο χαρτί είναι αμέτρητες –όπως άλλωστε και οι θαυμαστές του.
Στον κινηματογράφο και (κυρίως) στην τηλεόραση, ο Στρέιντζ έχει εμφανιστεί αρκετές φορές, αν και κατά τη γνώμη μου ο εκκεντρικός γιατρός δεν έχει βρει ακόμη την οπτικοακουστική εκδοχή που πραγματικά του αξίζει. Ολα δείχνουν ότι η πολυαναμενόμενη ταινία του Σκοτ Ντέρικσον έχει τις προδιαγραφές για να τα καταφέρει, ίσως επειδή στον ομώνυμο ρόλο βρίσκουμε τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, έναν από τους πιο ταλαντούχους (και αγαπητούς) βρετανούς ηθοποιούς των τελευταίων χρόνων.
Στο «Doctor Strange» η Ρέιτσελ Μακ Ανταμς υποδύεται την Κριστίν Πάλμερ, συνάδελφο του Στρέιντζ στο νοσοκομείο, ο οποίος έχει υπάρξει και εραστής της. «Οταν η ταινία αρχίζει, έχουν ήδη χωρίσει» εξηγεί χαμογελώντας η Μακ Ανταμς. «Αυτό διαφοροποιεί κάπως τη σχέση τους από τις συνηθισμένες, δεν είναι το κλασικό love story που βλέπουμε συνήθως στο σινεμά. Και το βρήκα πολύ έξυπνο». Μια αισθηματική ιστορία, εξάλλου, ήταν που άνοιξε την πόρτα της δικής της καριέρας. Εξίσου πρωτότυπη, όμως.

Εχουν περάσει ήδη δώδεκα χρόνια από τότε που η Μακ Ανταμς και ο Ράιαν Γκόσλινγκ έκαναν πολλές γυναικείες καρδιές να ραγίσουν συμπρωταγωνιστώντας στο «Ημερολόγιο». Η αισθηματική ταινία του Νικ Κασσαβέτη γνώρισε απρόβλεπτη επιτυχία (σήμερα είναι cult) και η τότε 25χρονη Μακ Ανταμς ξεχώρισε ως ένα νέο πρόσωπο που αργά ή γρήγορα, και σίγουρα με σταθερά βήματα, θα γινόταν μεγάλο όνομα. Την ίδια χρονιά, άλλωστε –μιλάμε πάντα για το 2004 –είχε παίξει και στην εφηβική κομεντί «Κακά κορίτσια», μια εξίσου μεγάλη επιτυχία της εποχής, και προσωπικό «όχημα» της Λίντσεϊ Λόχαν.
Ωστόσο, η Μακ Ανταμς χρειαζόταν μια πραγματικά μεγάλη επιτυχία που να απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Την απέκτησε μια πενταετία αργότερα δίπλα στον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και τον Τζουντ Λο στον «Σέρλοκ Χολμς». Και εφέτος κέρδισε τη μεγαλύτερη έως σήμερα διάκρισή της, μια υποψηφιότητα για το Οσκαρ β γυναικείου ρόλου, για την αφοσιωμένη ερευνήτρια δημοσιογράφο που υποδύθηκε στο «Spotlight: Ολα στο φως» του Τομ Μακ Κάρθι.
Γεννημένη στο Λονδίνο του Οντάριο στον Καναδά, η Μακ Ανταμς έπαιξε για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό σε ηλικία 13 ετών, συμμετέχοντας σε ανοιχτές παραστάσεις έργων του Σαίξπηρ (ο Βάρδος θα την ακολουθούσε χρόνια αργότερα και στην τηλεόραση, όπου έπαιξε στο καναδέζικο σίριαλ «Slings and Αrrows», το οποίο ακολουθούσε τις περιπέτειες ενός σαιξπηρικού θιάσου). Η ηθοποιία ήταν ήδη στόχος ζωής.
Και έτσι σήμερα η Ρέιτσελ Μακ Ανταμς βρίσκεται στο σύμπαν της Marvel Comics. Καθόλου εύκολη υπόθεση, σύμφωνα με την ίδια: «Υπάρχει σίγουρα πίεση, επειδή πρέπει να βρεθείς κοντά σε αυτό που ο κόσμος έχει στο μυαλό του για την ηρωίδα που υποδύεσαι». Δεν έχει άδικο. Συμβαίνουν αυτά τα πράγματα στους δημοφιλείς ήρωες που προέρχονται από κόμικς. Θυμάμαι ακόμη τον Σαμ Ράιμι να μου λέει ότι δεχόταν απειλητικά e-mail επειδή επέλεξε τον Τόμπι Μαγκουάιρ για τον ρόλο του Spider-Man. Ωστόσο, η Μακ Ανταμς θεωρεί ότι υπήρξε τυχερή. «Η Κριστίν Πάλμερ είναι ένα αμάλγαμα διαφόρων γυναικών σε κόμικς και προσωπική εφεύρεση του σκηνοθέτη Σκοτ Ντέρικσον». Θεωρεί ότι αυτή η ηρωίδα ανάβει το πράσινο φως για ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα της.
Η Μακ Ανταμς χρησιμοποιεί τη φράση «καλολαδωμένη μηχανή» αναφερόμενη στη διαδικασία δημιουργίας του «Doctor Strange». «Δεν νιώσαμε ποτέ πως ήταν κάτι τόσο μεγάλο και αυτό νομίζω ότι οφείλεται στην αμεσότητα που είχαμε μεταξύ μας στα γυρίσματα χάρη στη μέθοδο του Σκοτ, που είναι παθιασμένος με τον «Doctor Strange». Και εφόσον ήταν παθιασμένος, είχε κάνει τέλεια προετοιμασία, ήξερε ακριβώς τι ήθελε και μας έκανε να αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε ασφαλή χέρια».
Ο σκηνοθέτης τής έδωσε κάποια τεύχη «Doctor Strange» για να διαβάσει, εμμένοντας κυρίως στο «The Οath» (Ο όρκος), όπου η Κριστίν δεν έχει ακόμη εισχωρήσει στον κόσμο των υπερηρώων. «Βρίσκεται ακόμη στον πραγματικό κόσμο, στο νοσοκομείο και στη Χώρα των Γιατρών. Είχε πολύ ενδιαφέρον, πάντως, να ερευνήσω τον Στρέιντζ με όρους κόμικς, ώστε να καταλάβω πού θα με οδηγήσει η ηρωίδα μου».
Η ταινία «Doctor Strange» θα προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 27/10, σε διανομή Feelgood Entertaiment.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ