Το κύμα να σκάει στην ακτή, τα δέντρα να ρίχνουν τον ίσκιο τους, το αεράκι να δροσίζει τα βράδια. Το μυαλό, τα μάτια και τα μέλη του σώματος ξεκουράζονται και επαναφορτίζονται κατά τη διάρκεια της θερινής ραστώνης. Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο θετικό. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι καλοκαιρινοί μήνες συμβάλλουν και στον τομέα της αναπαραγωγής, καθώς μελέτη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάρμας στην Ιταλία διαπίστωσε ότι η κινητικότητα των παραγόμενων σπερματοζωαρίων επηρεάζεται σημαντικά από τις καιρικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τα σπερματοζωάρια των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα βρέθηκαν να είναι δύο φορές πιο κινητικά από ό,τι τον Ιανουάριο. Για να υπάρχουν ικανοποιητικές πιθανότητες φυσικής σύλληψης, τουλάχιστον το 50% των σπερματοζωαρίων ενός άνδρα πρέπει να εμφανίζει πολύ καλή κινητικότητα.
Αλλά και μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE), έδειξε ότι όσες γυναίκες έκαναν εξωσωματική έπειτα από έναν μήνα έκθεσης σε ηλιοφάνεια, χαμηλότερη υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες διέθεταν περισσότερα ωάρια και παρουσίαζαν υψηλότερα ποσοστά επιτυχούς γονιμοποίησης, καθώς και περισσότερες πιθανότητες απόκτησης μωρού. Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι τα ευρήματα μπορεί να ισχύουν και για τις εγκυμοσύνες που επιτυγχάνονται με φυσικό τρόπο. Η συσχέτιση καλοκαιριού και σύλληψης πιθανώς οφείλεται και στη βιταμίνη D, η παραγωγή της οποίας μοιραία είναι αυξημένη κατά τους μήνες της ηλιοφάνειας. Τα επαρκή επίπεδα της βιταμίνης βελτιώνουν την ποιότητα των παραγόμενων ωαρίων και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης και έκβασης της εγκυμοσύνης. Αυξημένη, όμως, είναι και η μελατονίνη, η οποία συγχρονίζει το βιολογικό ρολόι και ελέγχει τον συγχρονισμό του έμμηνου κύκλου. Στους άνδρες, η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή ανάπτυξη του σπέρματος, ενώ παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.
ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ
Φρικτές μυρωδιές
Πάνω από το 5% των ενηλίκων στις δυτικές χώρες υποφέρουν από ημικρανία. Τα συμπτώματα, εκτός από πονοκέφαλο, μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία και ευαισθησία στο φως και προκαλούνται κυρίως από αιφνίδιες αλλαγές στις φυσικές χημικές ουσίες που βρίσκονται στον εγκέφαλο. Οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι στο 75% των πασχόντων από ημικρανία δεν υπάρχουν αναγνωρίσιμα ερεθίσματα που προκαλούν τα συμπτώματα. Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες περιλαμβάνουν άγχος, διακυμάνσεις των ορμονών, ξαφνική αλλαγή του καιρού, διαταραχές ύπνου, συγκεκριμένες τροφές και μυρωδιές που προέρχονται από αρώματα, χημικά (μπογιά, βενζίνη, χλωρίνη) ή και λαχανικά. Περισσότερο από το 50% των πασχόντων από ημικρανία είναι ευαίσθητοι σε συγκεκριμένες οσμές, κάτι που αποκαλείται οσμοφοβία. Σύμφωνα με τις έρευνες, κρεμμύδια, προϊόντα καθαρισμού και αποσμητικά χώρου μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις ημικρανίας.
ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Δες έναν γιατρό
Οι άνδρες αμελούν τα τσεκάπ και την πρόληψη. Οι περισσότεροι επισκέπτονται τελευταία στιγμή τον γιατρό, όταν κάτι πονάει αρκετά και η επίσκεψη δεν χωράει άλλη αναβολή. Σε πολλές δε περιπτώσεις, οι γυναίκες είναι εκείνες που στέλνουν τους συντρόφους τους στον γιατρό. Τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό επιχείρησε να διερευνήσει μια δημοσκοπική έρευνα στις ΗΠΑ. Οι απαντήσεις των ανδρών από 18 έως 44 ετών συνέκλιναν στο ότι ήταν υπερβολικά απασχολημένοι. Πολλοί παραδέχτηκαν ότι αισθάνονται φοβισμένοι εξαιτίας της πιθανότητας να πάρουν μια δυσάρεστη διάγνωση και ότι δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε ενοχλητικές εξετάσεις, όπως είναι, για παράδειγμα, αυτή του προστάτη.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ