«Ως περήφανος Αµερικανός, ως πατέρας που έχασε τον δικό του πατέρα σε µια παράλογη πράξη βίας (σ.σ.: ο Τζέιµς Τζόρνταν δολοφονήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1993 από δύο νεαρούς µέσα στο αυτοκίνητό του) και ως µαύρος, έχω προβληµατιστεί βαθιά από τους θανάτους Αφροαµερικανών στα χέρια των αρχών επιβολής του νόµου και είµαι θυµωµένος από την άνανδρη και µισητή στοχοποίηση και δολοφονία των αστυνοµικών».
Ο Mάικλ Τζόρνταν είναι διάσημος για πολλά, αλλά δεν μας έχει συνηθίσει σε πολιτικές δηλώσεις. Η έκρυθμη κατάσταση στις ΗΠΑ, όμως, τον ανάγκασε με αυτά τα λόγια να πάρει θέση για τις δολοφονίες μεταξύ Αφροαμερικανών και αστυνομικών που συγκλονίζουν τους τελευταίους μήνες την Αμερική.
«Μεγάλωσα με γονείς που μου έμαθαν να αγαπώ και να σέβομαι τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τη φυλή τους ή το background τους κι έτσι θλίβομαι και απογοητεύομαι από τη διχαστική ρητορική και τις φυλετικές εντάσεις που μοιάζουν να επιδεινώνονται τελευταία. Γνωρίζω ότι αυτή η χώρα είναι καλύτερη από αυτό και δεν μπορώ πλέον να μείνω σιωπηλός. Πρέπει να βρούμε λύσεις που θα εξασφαλίζουν ότι οι Αφροαμερικανοί θα λαμβάνουν δίκαιη και ίση μεταχείριση και ότι οι αστυνομικοί που βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο κάθε μέρα για να μας προστατεύουν θα λαμβάνουν σεβασμό και υποστήριξη» αναφέρει μεταξύ άλλων.
Η επιστολή του εκφράζει σεβασμό προς τους αστυνομικούς τονίζοντας μάλιστα την αφοσίωση των αξιωματικών που προστατεύουν εκείνον και την οικογένειά του, αναγνωρίζοντας όμως την ίδια στιγμή ότι πολλοί Αφροαμερικανοί δεν είχαν τύχει της ίδιας εμπειρίας με εκείνον. Μάλιστα δεν μένει μόνο στα λόγια και προχωρά ένα βήμα πιο πέρα προσφέροντας από 1 εκατομμύριο ευρώ σε δύο οργανισμούς: στο πρόσφατο ιδρυθέν Ιnstitute for Community-Police Relations, με στόχο να «χτίσει» εμπιστοσύνη και να προωθήσει τις βέλτιστες πρακτικές στην κοινοτική αστυνόμευση, και στο ίδρυμα NAACP Legal Defense and Educational Fund, ένας από τους παλαιότερους οργανισμούς στην Αμερική για τις φυλετικές διακρίσεις και τα πολιτικά δικαιώματα με σκοπό την προώθηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό μεταξύ των κοινοτήτων και την επιβολή του νόμου.
Το μήνυμά του, ενωτικό, έρχεται την κατάλληλη ώρα σε μια διχασμένη Αμερική, που απ’ ό,τι φαίνεται έχει μαγευτεί από τη δημαγωγία, τη γενίκευση και την επικίνδυνη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προηγείται σε ορισμένες δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές…
Ε.Β.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ