«Ο Αντριου μου έφερε ένα κοκτέιλ από το μπαρ και μου ζήτησε να χορέψουμε. Ηταν ο πιο αποκρουστικός καβαλιέρος που είχα δει ποτέ. Επιανε τους γοφούς μου, έσταζε ιδρώτα και είχε αυτό το γλοιώδες χαμόγελο. Είχα συνηθίσει να με χρησιμοποιούν οι άνδρες για το σεξ, αλλά δεν είχα συνηθίσει μια τέτοια συμπεριφορά δημοσίως και όχι από έναν πρίγκιπα που είχε κόρες. Ενιωθα ότι όλοι μας κοιτούσαν».
Με αυτά τα λόγια μια 30χρονη σήμερα γυναίκα η οποία ισχυρίζεται ότι όταν ήταν 17 χρόνων ήρθε σε σεξουαλική επαφή με τον πρίγκιπα Αντριου περιγράφει μέρος της πρώτης τους συνάντησης σε ιδιωτικό κλαμπ του Λονδίνου το 2001. Και κάπως έτσι ένα νέο σκάνδαλο με ρίζες στο παρελθόν απειλεί εδώ και λίγες ημέρες τον οίκο των Ουίνδσορ. Η λεπτή ειρωνεία της υπόθεσης; Πριν από μερικές εβδομάδες στο καθιερωμένο βασιλικό χριστουγεννιάτικο διάγγελμα τίποτα δεν σκίαζε το βλέμμα της βασίλισσας Ελισάβετ. Γιατί ο θεσμός της μοναρχίας φάνταζε πιο ισχυρός από ποτέ, με τη Βρετανία να ζει στα πρόσωπα του Γουίλιαμ και της Κέιτ την ενσάρκωση του τέλειου πριγκιπικού παραμυθιού. Αλλωστε η εγκυμονούσα δούκισσα του Κέιμπριτζ τον ερχόμενο Απρίλιο αναμένεται να χαρίσει ένα δεύτερο παιδί στον βρετανικό θρόνο. Το 2015 θα έμπαινε με τους καλύτερους οιωνούς για τη βασιλική οικογένεια. Ή μήπως όχι;
Η ιδεώδης αυτή κατάσταση ανατράπηκε άρδην τις πρώτες ώρες της δεύτερης ημέρας του Ιανουαρίου. Η είδηση ήταν συγκεκριμένη. Σε μήνυση που κατέθεσε σε δικαστήριο της Φλόριδας μια γυναίκα, η οποία αναφερόταν στα έγγραφα με το ψευδώνυμο «Τζέιν Ντο 3», μεταξύ άλλων υποστήριζε ότι όταν ήταν ανήλικη «υποχρεώθηκε να έρθει σε σεξουαλική επαφή» με τον πρίγκιπα Αντριου στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στην Καραϊβική κατ’ εντολήν του Τζέφρι Επστάιν, ενός πάμπλουτου χρηματιστή και πρώην στενού φίλου του πρίγκιπα ο οποίος το 2008 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών επειδή είχε χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες ανήλικων ιερόδουλων.
Το όνομα του Τζέφρι Επστάιν δεν ήταν η πρώτη φορά που κατέστρεφε το προφίλ του πρίγκιπα: το 2011 ο Αντριου αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του ειδικού απεσταλμένου της βρετανικής κυβέρνησης για το διεθνές εμπόριο εξαιτίας της φιλίας του με τον χρηματιστή. Και πάλι η ίδια περίπλοκη υπόθεση με τις ανήλικες σκλάβες αναζωπυρωνόταν μπλέκοντας ονόματα και άλλων επιφανών ανδρών, αγγίζοντας ως και τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον.
Η αντίδραση του Μπάκιγχαμ ήταν ακαριαία, με την ανακοίνωση να τονίζει ότι κάθε ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο διαπράχθηκαν απρεπείς πράξεις με μια ανήλικη είναι κατηγορηματικά ψευδής.
Η ταυτότητα της περίφημης «Τζέιν Ντο 3» δεν άργησε να αποκαλυφθεί. Σύμφωνα με τα σκανδαλοθηρικά ταμπλόιντ, πρόκειται για τη Βιρτζίνια Ρόμπερτς, μητέρα σήμερα τριών παιδιών, της οποίας την ιστορία είχε καλύψει ξανά η εφημερίδα «Mail on Sunday» το 2011. Σε εκείνο το παλιό δημοσίευμα η Ρόμπερτς ισχυριζόταν ότι υπήρξε σεξουαλική σκλάβα του Επστάιν, «στρατολογημένη» στα 15 της από την Γκισλέιν Μάξγουελ, κόρη του αμφιλεγόμενου μεγιστάνα Ρόμπερτ Μάξγουελ, με σκοπό να ικανοποιεί τον χρηματιστή και τους ισχυρούς φίλους του. Ακόμη, το δημοσίευμα του 2011 ανέφερε ότι η Ρόμπερτς είχε συναντηθεί τρεις φορές με τον πρίγκιπα και για του λόγου το αληθές παρέθετε και μια φωτογραφία του Αντριου να κρατά το ανήλικο τότε κορίτσι από τη μέση ενώ στο φόντο ξεχώριζε η Γκισλέιν Μάξγουελ. Φυσικά η εφημερίδα εκείνη την εποχή ξεκαθάριζε ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη σεξουαλικής επαφής μεταξύ του πρίγκιπα και της Ρόμπερτς.
Μετά όμως την πρόσφατη εμπλοκή του ονόματος του πρίγκιπα στη μήνυση που κατατέθηκε στο δικαστήριο της Φλόριδας, η «Μail on Sunday» επανήλθε πριν από δύο εβδομάδες με ένα μακροσκελές ρεπορτάζ στο οποίο η Ρόμπερτς αυτή τη φορά εμφανιζόταν να ισχυρίζεται ευθαρσώς ότι είχε σεξουαλικές επαφές με τον Αντριου, αποκαλύπτοντας μάλιστα πικάντικες λεπτομέρειες για τις συναντήσεις τους. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι για την πρώτη της επαφή με τον πρίγκιπα ταξίδεψε στο Λονδίνο παρέα με τον Επστάιν και τη Μάξγουελ και ότι ανταμείφθηκε από τον χρηματιστή με το ποσό των 15.000 δολαρίων για τις σεξουαλικές της υπηρεσίες προς τον Αντριου και όχι μόνο. Πρόσφατα το φως της δημοσιότητας είδαν και σελίδες που αποδίδονται στο εφηβικό της ημερολόγιο, στο οποίο περιγράφει λεπτομερώς τη συνεύρεσή της με τον Αντριου σε μπάνιο, αλλά και το πώς ο πρίγκιπας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ερωτικής πράξης ντύθηκε γρήγορα και έφυγε.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια, του προσέφερε ξανά τις υπηρεσίες της το Πάσχα του ίδιου έτους στην έπαυλη του Επστάιν στο Μανχάταν, ενώ η τελευταία τους συνάντηση έγινε στο ιδιωτικό νησί του Επστάιν στην Καραϊβική, όπου ο πρίγκιπας συμμετείχε σε σεξουαλικό όργιο με ρωσίδες μοντέλα.
Η δεύτερη ανακοίνωση από το Μπάκιγχαμ δεν άργησε να έρθει ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμη φορά ότι ο πρίγκιπας ουδέποτε είχε σεξουαλική επαφή με τη Ρόμπερτς. Η πρώην σύζυγος του Αντριου, Σάρα Φέργκιουσον –με την οποία διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και πρόσφατα απέκτησαν από κοινού σαλέ στην Ελβετία -, έσπευσε προς υπεράσπιση του πρίγκιπα κάνοντας λόγο για ψέματα και τονίζοντας ότι ο πρίγκιπας είναι ένας απεριόριστα καλός άνθρωπος.
Τα βρετανικά μέσα τονίζουν ότι πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός με τους ισχυρισμούς μιας γυναίκας που φέρει το παρελθόν της Ρόμπερτς.Χαρακτηριστικά ο βασιλικός βιογράφος Κρίστοφερ Γουίλσον δήλωσε: «Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα πάρει τοις μετρητοίς τις εξομολογήσεις μιας διαταραγμένης νεαρής γυναίκας, μπλεγμένης σε ένα περίπλοκο και εκρηκτικό σεξουαλικό σκάνδαλο στις ΗΠΑ. Το γεγονός όμως ότι ένα πρόσωπο τόσο σημαντικό για την καρδιά της δημόσιας ζωής ενδέχεται να είναι αναμεμειγμένο σε αυτή την υπόθεση συνιστά έναν εξευτελισμό τόσο για τη δική του φήμη όσο και, ακόμη σημαντικότερο, για τον θεσμό της μοναρχίας».

Ο 54χρονος σήμερα πρίγκιπας
Αντριου ή Δούκας της Υόρκης, όπως είναι ο επίσημος τίτλος του, σύμφωνα με τις φήμες, αποτελεί τη μεγάλη, προσωπική αδυναμία της βασίλισσας Ελισάβετ. Σε αντίθεση με τον πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος γεννήθηκε το 1948, τρία χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, σε μια εποχή δηλαδή που οι δημόσιες υποχρεώσεις της βασίλισσας ήταν αυξημένες, ο πρίγκιπας Αντριου, γεννημένος 12 χρόνια αργότερα, δέχθηκε όλη τη στοργή της μητέρας του. Ακόμη και σήμερα, όπως λέγεται, αν η βασίλισσα μάθει ότι ο δευτερότοκος γιος της βρίσκεται στο παλάτι, του στέλνει ιδιόχειρη σημείωση για να τη συναντήσει. Τότε ο Αντριου, αν είναι ντυμένος casual, θα αλλάξει και θα φορέσει κοστούμι και θα τη φιλήσει στο χέρι πρώτα και ύστερα στα δύο μάγουλα, σε μια καθορισμένη τελετουργία.
Ο καλομαθημένος πρίγκιπας από νωρίς μπήκε στο στόχαστρο των ταμπλόιντ: το ειδύλλιό του με την ηθοποιό soft-porn ταινιών Κου Σταρκ δεν πέρασε απαρατήρητο. Ετσι κι αλλιώς ο γάμος του με τη Σάρα Φέργκιουσον –απέκτησαν δύο κόρες, τις πριγκίπισσες Μπεατρίς και Ευγενία –έδωσε αρκετή τροφή στα media. Μετά το διαζύγιό τους, το 1996, η σοβαρότερη σχέση που είχε ήταν πριν από περίπου 10 χρόνια με την επιχειρηματία Αμάντα Στέιβλι, ενώ υπήρξαν πρόσφατα ακόμη και φήμες που τον ήθελαν να παντρεύεται για δεύτερη φορά τη Φέργκι.
Στο ενεργητικό του, πέρα από το σκάνδαλο της φιλίας του με τον Επστάιν, συγκαταλέγονται και άλλες υποθέσεις που θεωρούνται καταλυτικές για την παραίτησή του από τη θέση του απεσταλμένου της βρετανικής κυβέρνησης για το διεθνές εμπόριο. Παράδειγμα; Η ανεξήγητη γοητεία που φαίνεται να του ασκούσαν τα αραβικά αυταρχικά καθεστώτα. Μεταξύ άλλων το 2010 παρέθεσε στο Μπάκιγχαμ δείπνο σε γαμπρό του έκπτωτου σήμερα προέδρου της Τυνησίας Μπεν Αλι. Φέρεται επίσης να δέχθηκε ως δώρο χρυσό κολιέ αξίας 30.000 δολαρίων για την κόρη του Μπεατρίς από λίβυο επιχειρηματία που φημολογείται ότι ήταν λαθρέμπορος όπλων, ενώ οι καλές σχέσεις που είχε αναπτύξει τότε με τον φυλακισμένο σήμερα γιο του Καντάφι Σαΐφ αλ Ισλάμ είχαν προκαλέσει ερωτήματα. Υπάρχει μάλιστα μια ιστορία σύμφωνα με την οποία το 2008 ο Αντριου πραγματοποίησε μυστικό ταξίδι στη Λιβύη, όπου συνάντησε τον Καντάφι και συζήτησε μαζί του την απελευθέρωση του βομβιστή του Λόκερμπι –η οποία πράγματι πραγματοποιήθηκε έναν χρόνο μετά. Επίσης έκπληξη προκάλεσε η περίεργη αγορά οικίας του στο Sunninghill Park από τον γαμπρό του διεφθαρμένου προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ έναντι 25 εκατ. δολαρίων, τιμής που ξεπέρασε την αρχικά ζητούμενη κατά 4,9 εκατ. δολάρια.
Στα highlights των σκανδάλων ανήκει και αυτό της πρώην συζύγου του. Το 2010 διέρρευσε βίντεο το οποίο την παρουσίαζε να ζητεί 821.000 δολάρια προκειμένου να εξασφαλίσει σε επιχειρηματία πρόσβαση στον πρώην άνδρα της. Τελικώς ο επιχειρηματίας αποδείχθηκε ότι ήταν μεταμφιεσμένος δημοσιογράφος και η Φέργκι ντροπιασμένη αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Σημειωτέον, τα πολυδάπανα ταξίδια του Αντριου είχαν ως αποτέλεσμα να λάβει και το προσωνύμιο «Airmiles Andy» (ο Αντι των αεροπορικών μιλίων).
Για πολλούς οι κινήσεις του αυτές είχαν μόνο έναν σκοπό: να ξελασπώσουν οικονομικά την πρώην γυναίκα του. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώνυμη πηγή το 2011 στο «Vanity Fair», ο κύριος λόγος που ο πρίγκιπας Αντριου έκανε παρέα με τον Επστάιν ήταν για να ξεπληρώσει τα τεράστια τότε χρέη της Φέργκιουσον. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ο Αντριου νιώθει υπεύθυνος για τη Φέργκι, η οποία, σε αντίθεση με την Νταϊάνα που έλαβε αρκετά εκατομμύρια μετά το διαζύγιό της με τον Κάρολο, δεν πήρε τίποτα. Επισήμως ο εκπρόσωπος της Φέργκιουσον έχει δηλώσει ότι η δούκισσα έλαβε από τον Επστάιν το ποσό των 15.000 στερλινών. Η ανώνυμη πηγή εικάζει ότι το πραγματικό ποσό πρέπει να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν φήμες για το άγχος του πρίγκιπα σχετικά με το μέλλον των κορών του. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρόμπερτ Τζόμπσον, συγγραφέα του βιβλίου «William & Kate: The Love Story», στο περιοδικό «Vanity Fair», η έλευση του Κάρολου στον βρετανικό θρόνο –αν αυτή συμβεί –θα αλλάξει τα δεδομένα, καθώς ο πρωτότοκος γιος της Ελισάβετ επιθυμεί μια λιγότερο δαπανηρή βασιλική οικογένεια. Ετσι ο πρίγκιπας Αντριου κάνει τα πάντα ώστε οι δύο κόρες του να βρίσκονται πολύ κοντά στη βασίλισσα και να εξασφαλίσουν έτσι μια πλήρως αμειβόμενη ζωή ως μέλη της βασιλικής οικογενείας. Αυτά βέβαια παραμένουν εικασίες. Γιατί προς το παρόν ο χαϊδεμένος γιος της βασίλισσας βρίσκεται μπροστά σε μια θύελλα δημοσιευμάτων.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ