Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ακαδηµαϊκός, πρωθυπουργός οικουµενικής κυβέρνησης. Οι παραπάνω ήταν µόνο οι θεσµικές ιδιότητες από τις οποίες ο Ξενοφών Ζολώτας άφησε το στίγµα του µέσα σε 100 χρόνια επιδραστικής ζωής. 110 χρόνια από τη γέννησή του και 10 χρόνια από τον θάνατό του, το Κέντρο Πολιτισµού της Τράπεζας της Ελλάδος πραγµατοποιεί στο Μουσείο του Ιδρύµατος µια εντυπωσιακή έκθεση µε φωτογραφίες, αντικείµενα και οπτικοακουστικό υλικό αφιερωµένη στον Ξενοφώντα Ζολώτα. «Ο Ζολώτας είχε επισηµάνει τη σηµασία της νοµισµατικής σταθερότητας για την Ελλάδα, έδινε πολύ µεγάλη σηµασία στην οικονοµική ανάπτυξη καθώς και στην κοινωνική ευηµερία. Αυτά τα τρία στοιχεία του είναι εξαιρετικά επίκαιρα σήµερα» σηµειώνει ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτισµού της Τράπεζας της Ελλάδος, Παναγιώτης Παναγάκης.
Το υλικό της έκθεσης, που προετοιµαζόταν επί έξι µήνες, προήλθε από το αρχείο Ζολώτα, το οποίο βρίσκεται στην κατοχή της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και από άλλες πηγές, όπως η Παγκόσµια Τράπεζα και η Ακαδηµία Αθηνών. Στον χώρο της έκθεσης έχει γίνει µια σκηνογραφική αναπαράσταση του γραφείου του, ενώ προβάλλεται η συνέντευξη του σηµαντικού οικονοµολόγου στην ιστορική εκποµπή «Μονόγραµµα» της ΕΡΤ κατά τη δεκαετία του ’80. «»Πέσαµε» µέσα στο υλικό για να ανασύρουµε όσα κάνουν την έκθεση ενδιαφέρουσα» σηµειώνει ο κ. Παναγάκης. Είναι γεγονός ότι ο Ζολώτας υπήρξε θρέµµα ενός πολύ διαφορετικού κόσµου από τον σηµερινό. Ωστόσο, η σπίθα της σκέψης του παραµένει επίκαιρη.
INFO
Η έκθεση στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος (Αμερικής 3) θα είναι ανοικτή κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 9.00 εως τις 15.00 και κάθε Πέμπτη από τις 9.00 εως τις 19.00. Το Μουσείο παραμένει κλειστό κατά τις επίσημες αργίες.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ