Πριν πολλά χρόνια, ούσα αθλήτρια, συμμετείχα σε αυτό που οι μυημένοι ονομάζουμε Γυμναστράδες… Σχεδόν 20 χρόνια μετά από εκείνη την πρώτη φορά που όλο αγωνία βγήκα να χορέψω στο κλειστό γήπεδο του Ν. Ηρακλείου – και την κυρία Αννα Βερούλη στην επιτροπή – από την μια απορώ γιατί αυτός ο θεσμός της Γυμναστικής Για Όλους παραμένει άγνωστος στο ευρύ κοινό και από την άλλη αισθάνομαι χαρούμενη και αισιόδοξη γιατί ένας από τους πρώτους εμπλεκόμενους με αυτό το χώρο συνεχίζει με την ίδια όρεξη, το ίδιο μεράκι και την ίδια παιχνιδιάρικη διάθεση να ασχολείται και να προωθεί αυτή τη φιλοσοφία.

Ο Συμεών Σκουτέρης είναι το πρόσωπο πίσω από τη διοργάνωση Cosmogym  Festival-Contest  το οποίο πραγματοποιείται εδώ και 3 χρόνια στο Κλειστό Γυμναστήριο Περιστερίου. Τον συναντήσαμε Κυριακή πρωί σε ένα σύντομο διάλειμμα του από το άγχος και το τρέξιμο αυτών των τελευταίων ημερών πριν την έναρξη της διοργάνωση.

 *Θα μας δώσεις μια μικρή περιγραφή του Cosmogym;
«Καταρχάς, είναι μια γιορτή. Μια γιορτή της γυμναστικής, του αθλητικού ιδεώδους. Το Cosmogym –  το οποίο οργανώνεται από την Αθλητική Πολιτιστική Ένωση Γιτάνη – συντίθεται από προγράμματα που περιλαμβάνουν στοιχεία ενόργανης, ρυθμικής, ακροβατικής, αεροβικής, τραμπολίνο, μοντέρνου και κλασσικού χορού, τζαζ, φολκλόρ και ότι άλλο είδος γυμναστικής μπορεί δημιουργικά να ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο. Οργανωτικά είναι κάτι που έχει προκύψει μέσα από την εμπειρία πολλών ετών, εντός και εκτός συνόρων σε αντίστοιχες διοργανώσεις και που έχουμε καταφέρει τελικά να αποτελεί τη μεγαλύτερη συνάντηση γυμναστικής στην Ελλάδα».   

*Επομένως, αν και άγνωστο στο ευρύ κοινό, υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση σε όλη αυτήν την προσπάθεια;
«Μα αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουμε και επιμένουμε σε αυτό το εγχείρημα. Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους. Συγκεκριμένα, εφέτος στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν 4.678 αθλητές με τους 210 προπονητές τους μέσα από 260 προγράμματα. Η διάρκεια της εκδήλωσης είναι 5 ημέρες γεμάτες γυμναστική. Η συμμετοχή και ξένων ομάδων (φέτος από Γερμανία, Σκωτία και Ισραήλ) αποτελούν και απόδειξη ότι είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».

 *Γιατί υπάρχει αυτός ο διαχωρισμού Festival & Contest;
«Το Festival είναι ξεκάθαρα αυτό που λέμε γιορτή. Συμμετέχουν άνθρωποι κάθε ηλικίας που ο καθένας τους τελικά, μέσα από την συμμετοχή του, προβάλει αυτή τη χαρά και τη ζωντάνια που του προσφέρει η ενασχόληση με τον αθλητισμό. Το Contest είναι το διαγωνιστικό κομμάτι το οποίο πραγματοποιείται σύμφωνα με τους βασικούς κανονισμούς της F.I.G. (Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γυμναστικής). Για τον λόγο αυτό έχει συσταθεί μία πανεπιστημιακή επιτροπή η οποία επεξεργάζεται έναν κώδικα βαθμολογίας με σκοπό την καλύτερη αξιολόγηση των ομάδων. Όλες τους μεγάλα ονόματα στο χώρο της γυμναστικής και τις οποίες θα ήθελα να τις ευχαριστήσω δημόσια για την πολύτιμη κατάθεση γνώσεων και εμπειριών στην ανάπτυξη του θεσμού.
Είναι οι: Ελιζάνα Πολλάτου (Επίκουρος Καθηγήτρια ΣΕΦΑΑ – Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Κωνσταντίνα Καραδήμου (Ε.Ε.ΔΙ.Π., ΣΕΦΑΑ – Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Ελένη Δούδα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΣΕΦΑΑ – Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης), Ολύβια Δόντη (Λέκτορας ΣΕΦΑΑ – Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διεθνής Κριτής Ενόργανης Γυμναστικής), Όλγα Κούλη (Λέκτορας ΣΕΦΑΑ – Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης), Όλγα Δελιάκη (ΚΦΑ Διδάσκουσα Ενόργανη Γυμναστική στη ΣΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Έφη Πανταζίδου (ΚΦΑ π. Διδάσκουσα Ρυθμική Γυμναστική στη ΣΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθηνών – Διεθνής Κριτής Ρυθμικής Γυμναστικής).
Oλες οι ομάδες που συμμετέχουν στο Contest  αξιολογούνται από την πανεπιστημιακή επιτροπή καθώς και από επιτροπή αποτελούμενη  από αξιολογητές που τους ορίζουν οι ομάδες και  οι οποίοι κατέχουν την σχετική επάρκεια αξιολογητή». 

*Μήπως όμως αυτό το διαγωνιστικό κομμάτι «χαλάει» αυτήν τον αυθορμητισμό και τη χαρά της γιορτή;
«Η συνύπαρξη και των δυο εκδηλώσεων είναι και αυτή που καθιστά εφικτή την δυνατότητα επιλογής. Αν ένας προπονητής ή μια ομάδα κρίνει ότι το Contest δεν τους ενδιαφέρει και δεν τους ταιριάζει μπορούν να συμμετάσχουν μόνο στο Festival. Από συζητήσεις που έχουμε κάνει μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια του Contest – εφέτος είναι η τρίτη χρονιά διεξαγωγής του – έχουμε διαπιστώσει ότι δημιουργείται ένας υγιής ανταγωνισμός με τα παιδιά και τους προπονητές να αναζητούν συνεχώς τη βελτίωση και την πρόοδο τους. Άλλωστε, από αυτόν τον διαγωνισμό όλοι βγαίνουν νικητές, όλα τα παιδιά κερδίζουν μετάλλιο: σε κάθε όμιλο, ανάλογα με τη βαθμολογία, προκύπτουν οι Χρυσές, οι Αργυρές και οι Χάλκινες ομάδες. Κάθε παιδί έχει το μετάλλιο του και εισπράττει με αυτόν τον τρόπο την χαρά της συμμετοχής».      
  *Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει το Cosmogym από τα αντίστοιχα Φεστιβάλ στη χώρα μας; 
«Όλα τα Φεστιβάλ Γυμναστικής για Όλους πετυχαίνουν το βασικό στόχο όσων αγαπούν τον αθλητισμό: να καλλιεργούν το αθλητικό ιδεώδες, να δίνουν κίνητρο σε όλο και περισσότερα παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό και όλο και περισσότεροι προπονητές να απορροφούνται σε θέσεις εργασίας και να προπονούν με αφοσίωση και δημιουργικότητα μικρούς και μεγάλους. Αλληλοστηριζόμαστε και το ένα συμπληρώνει το άλλο. Αυτό που κάνει το Cosmogym να διαφέρει είναι η λεπτομερής οργάνωση του μήνες πριν την πραγματοποίηση  των παρουσιάσεων. Σκεφτείτε ότι για το Contest οι δηλώσεις συμμετοχής των Συλλόγων ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2013 και κατά την διάρκεια του χρόνου γίνονται δυο Ενημερωτικές Ημερίδες στις οποίες αναλύονται όλες οι λεπτομέρειες της διοργάνωσης».

Πόσο εύκολο όμως είναι να συντονίσεις τόσες ομάδες, τόσους αθλητές;
«Όλα είναι θέμα προγραμματισμού και εμπειρίας. Έχω συμμετάσχει με τις ομάδες μου σε πάρα πολλά Φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδας. Μέσα από αυτές τις συμμετοχές έμαθα τι να κάνω και τι να αποφεύγω. Θέλει, βεβαίως, και τρομερό τρέξιμο, απίστευτη εγρήγορση και ετοιμότητα. Συζητάω με τις καθηγήτριες των ΣΕΦΑΑ, με άλλους έμπειρους προπονητές για να εντοπίζουμε τα λάθη και να βελτιωθούμε. Κάνουμε συνεχώς επαφές για ενδιαφερόμενους χορηγούς καθώς τα έξοδα διεξαγωγής είναι μεγάλα. Επιπλέον, θέλουμε κάθε χρόνο να προσφέρουμε και κάτι επιπλέον στους συμμετέχοντες, κάτι που θα συμβάλλει στην ανάδειξη της δουλειάς και της προσπάθειας τους. Για παράδειγμα, φέτος εξασφαλίσαμε για την διοργάνωση μια γιγαντοοθόνη η οποία θα προβάλει κατά τη διάρκεια του κάθε προγράμματος τα βασικά του στοιχεία (τίτλος, αριθμός παιδιών κτλ) αλλά θα δίνει και τη δυνατότητα στους χορηγούς να επιλέγουν σε ποια εμφάνιση θα επιθυμούν να προβάλλεται η εταιρεία τους. Νομίζω ότι σημαντικό ρόλο παίζει ακόμη και ο χώρος όπου διεξάγεται το Cosmogym Festival/Contest, το κλειστό Γήπεδο Ανδ.Παπανδρέου στο Περιστέρι, όπου σε σύγκριση με τα αυτά που διοργανώνονται σε ανοιχτούς χώρους απαλλάσσει τις ομάδες από το άγχος των καιρικών συνθηκών – αέρα, ήλιο, βροχή – που μπορεί τελικά να επηρεάσουν την απόδοση τους».

 
*Άρα τα πάντα κρίνονται στις λεπτομέρειες;
«Εννοείται. Ακόμη και τα μετάλλια που δίνουμε είναι τόσο λεπτομερώς σχεδιασμένα ώστε πραγματικά να αποτελούν ένα σπουδαίο ενθύμιο για κάθε συμμετέχοντα. Και βεβαίως πολύ σημαντικό κομμάτι είναι οι εθελοντές μας. Όλοι τους έχουν εμπειρία από παρόμοιες διοργανώσεις του εξωτερικού ως αθλητές/τριες και έτσι κάθε χρόνο είναι στις θέσεις τους διευκολύνοντας όλη την διαδικασία πριν και κατά τη διάρκεια του Cosmogym. Και επειδή μιλάμε και για λεπτομέρεια, κάθε εθελοντής επιλέγεται να υπηρετήσει ένα τομέα με βάση τις γνώσεις του αλλά και τις προσωπικές του επιθυμίες. Έτσι καταφέρνουμε να είναι όλοι ευχαριστημένοι και να δείχνουν όλοι τον καλύτερό τους εαυτό. Αν κάποιος θέλει να είναι εθελοντής στη διοργάνωση αλλά δεν έχει εμπειρία εμείς αναλαμβάνουμε να τον εκπαιδεύσουμε ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της διοργάνωσης. Οι δηλώσεις γίνονται μέσω της ιστοσελίδας της διοργάνωσης συμπληρώνοντας την σχετική online φόρμα είτε στέλνοντας ένα απλό email με τα στοιχεία του και επικοινωνούμε εμείς μαζί του».

*Τελικά γιατί αξίζει μια ομάδα να συμμετάσχει στο Cosmogym;
«Για τη χαρά, για το κίνητρο, για την δημιουργικότητα. Προσπαθούμε όλη μας η διοργάνωση να είναι άψογη και αυτό να αποτελέσει ένα εφαλτήριο για όλες τις ομάδες. Κάθε χρόνο να βλέπουμε και πιο εντυπωσιακά πράγματα, να γινόμαστε όλοι καλύτεροι. Να βρίσκουμε διέξοδο μέσα από τον αθλητισμό χωρίς απαραίτητα να ακολουθούμε το σκληρό δρόμο του πρωταθλητισμού. Γιατί στο Cosmogym συμμετέχουν ομάδες από όλη την Ελλάδα και αποστολές από το εξωτερικό διαμορφώνοντας μια τεράστια γιορτή, ένα αθλητικό γεγονός που φέτος κατάφερε να συγκεντρώσει 4.678 αθλητές και κάθε φορά έχει να επιδείξει κάτι νέο, κάτι ξεχωριστό. Γι΄ αυτό λέμε ότι το Cosmogym είναι κάτι παραπάνω από ένα αθλητικό γεγονός».                        

 

info 

Cosmogym Festival 18-22 Ιουνίου 2014

Cosmogym Contest 21-22 Ιουνίου 2014

Κλειστό Γυμναστήριο Περιστερίου «Ανδ.Παπανδρέου», Τζων Κένεντυ & Γιαννιτσών

Είσοδος Ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες:  www.cosmogym.gr, www.facebook.com/cosmogym.gr