«Η ζωή είναι 20% αυτό που σου συµβαίνει και 80% ο τρόπος µε τον οποίο αντιδράς σε αυτό. Μπορείςνα µετατρέψεις τα εµπόδια σε συµµάχους. Μπορείς να επιτύχεις, να ευτυχήσεις, να µεγαλουργήσεις». Αυτή είναι µία αρχική προσέγγιση που αξιοποιεί στα σεµινάρια και στις συνεδρίες της η δόκτωρ Νάνσυ Μαλλέρου, πρωτοπόρος του coaching στην Ελλάδα, ιδρύτρια του lifecoachinggreece.gr και πρόεδρος του ελληνικού τµήµατος της International Coach Federation. Πρόσφατα µάλιστα οργάνωσε την πρώτη «Εβδοµάδα Coaching», κατά την οποία κόουτς βρίσκονταν σε κεντρικά σηµεία της Αθήνας και εξηγούσαν στους περίεργους περαστικούς τον «κανόνα 80-20».
Η δόκτωρ Μαλλέρου, γεννημένη το 1970 στην Αθήνα (αν και μοιάζει δέκα χρόνια νεότερη…), έπειτα από μια σημαντική 12ετή καριέρα ως στέλεχος πολυεθνικών επιχειρήσεων, άγγιξε το «όριο» στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας και αποφάσισε να εγκαταλείψει οριστικά το μανιώδες κυνήγι της προαγωγής και του μπόνους. Επειδή όμως δεν είναι μια βαθύπλουτη κληρονόμος, αποφάσισε να αποκτήσει τις δεξιότητες που απαιτούνται για να βοηθά επαγγελματικά όλους εκείνους που όπως ακριβώς εκείνη «έφτασαν στο όριο» και χρειάζονται καθοδήγηση για να συνεχίσουν την επαγγελματική τους διαδρομή με όρους μεγαλύτερης ελευθερίας, αποτελεσματικότητας και δημιουργικότητας.
Επειτα από μια ετήσια μαθητεία στο coaching (κυρίως με σεμινάρια μέσω Skype, αλλά και με ένα σύντομο course στην Αγγλία), άρχισε να ασκεί το επάγγελμα. Πολλά στελέχη επιχειρήσεων που βρέθηκαν στο χείλος του «burned out» είναι σήμερα πελάτες της. Προσοχή: Οποιος ενθουσιάζεται με την ιδέα ότι η δουλειά ενός κόουτς όπως η δόκτωρ Μαλλέρου είναι να εξαπολύει αυστηρές οδηγίες και σκληρές βρισιές εναντίον σου μέχρι να υπακούσεις και να συμμορφωθείς, δηλαδή αυτό που κάνουν ορισμένοι κόουτς του ποδοσφαίρου στους παίκτες τους, μάλλον θα απογοητευτεί όταν μάθει ότι αυτά τα πράγματα απαγορεύονται. Τι είναι τελικά το coaching αν δεν είναι το να πληρώνεις κάποιον για να σε κακομεταχειρίζεται;
«Coaching είναι η μαιευτική του Σωκράτη» λέει ήρεμα η (κατά δήλωσή της) ελληνίστρια κυρία Μαλλέρου. «Ο Σωκράτης ήταν ο πρώτος κόουτς. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που έκανε αυτός».

Και συμπληρώνει: «Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος να ακούμε, να απαντάμε, να καθοδηγούμε και να ενδυναμώνουμε τον πελάτη μας». Στην πραγματικότητα το στέλεχος οφείλει να υποβληθεί σε μια σχεδιασμένη διαδικασία ερωτήσεων έτσι ώστε να ανακαλύψει μόνος του τον μίτο της Αριάδνης που θα τον βοηθήσει να βγει από τον λαβύρινθο της corporate παράνοιας και να μάθει να διαχειρίζεται όλα τα «τέρατα» που βρίσκει μπροστά του στην προσπάθειά του να κερδίσει το ψωμί του και (ιδίως υπό τις σημερινές συνθήκες) να αποφύγει την απόλυση. «Αν συναντήσεις κόουτς που σου λέει τι να κάνεις, σήκω και φύγε και μην τον πληρώσεις» προειδοποιεί η δόκτωρ Μαλλέρου, η οποία ετοιμάζει ένα βιβλίο για το coaching που θα κυκλοφορήσει το 2016 με θέμα το δικής της επινόησης κόνσεπτ του «εσωκεντρισμού» (που είναι αντίθετο του εγωκεντρισμού, αφού επικεντρώνεσαι στον «εαυτό», δηλαδή σε αυτό που πραγματικά είσαι, και όχι στο «εγώ», δηλαδή σε αυτό που έχεις χτίσει για να βλέπουν οι άλλοι).

Το coaching ανθεί στις ΗΠΑ ήδη από τις αρχές της προηγούµενης δεκαετίας και µάλιστα υποστηρίζεται ένθερµα από τις ασφαλιστικές εταιρείες, διότι, σύµφωνα µε έρευνες, συµβάλλει στη µεγαλύτερη παραγωγικότητα, στην καλύτερη υγεία και στη σηµαντική µείωση των ηµερών απουσίας των στελεχών από τους εταιρικούς κλωβούς. Τα τελευταία χρόνια, και παρά την κρίση, κερδίζει διαρκώς έδαφος στην Ελλάδα. Ποια είναι η πιο συχνή απάντηση που λαµβάνει όταν ρωτάει ένα στέλεχος τον λόγο για τον οποίο απευθύνεται σε αυτήν; «»Δεν έχω εµπιστοσύνη στον εαυτό µου!». Αυτή είναι η απάντηση που µου δίνουν πιο συχνά» λέει. «Και η απάντηση του κόουτς πρέπει να είναι: «Ωραία. Στο τέλος της συνεδρίας τι θα ήθελες να έχεις πετύχει;»». Στο τέλος της συνεδρίας, έπειτα από αρκετές ακόµη ερωτήσεις και µε περίπου 100 ευρώ λιγότερα στο πορτοφόλι, έχεις κερδίσει µερικά κρίσιµα βήµατα προς την ανεκτίµητης αξίας αρετή της αυτογνωσίας. Και έπειτα από 10-15 συνεδρίες, εάν έχεις έµπειρο κόουτς και εάν δεν υποκύψεις στον πειρασµό να εγκαταλείψεις τα πάντα και να γίνεις κι εσύ κόουτς (!), θα µπορέσεις να συνεχίσεις τον επαγγελµατικό σου Γολγοθά µε µεγαλύτερη ευελιξία, αντοχή, αισιοδοξία και αποτελεσµατικότητα.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ