«Ξεκίνησα να πίνω στα 17». Η πόρτα του ψυγείου άνοιγε και μια φωνή μοιραζόταν τη δική της ιστορία. H εγκατάσταση του 2007 μιλούσε – κυριολεκτικά – για τον αλκοολισμό και είναι μία από αυτές που έχουν μείνει χαραγμένες στο μυαλό του Ηλία Χατζηχριστοδούλου. Επειτα από δέκα χρόνια, μάλιστα, ο διοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων, Athens Video Art Festival, έχει πολλές ιστορίες να πει.
Τι έχει αλλάξει από την πρώτη φορά; «Μόνο η εμπειρία και ο επαγγελματισμός. Αυτό που σίγουρα δεν έχει αλλάξει είναι η συνταγή, που περιλαμβάνει το κομμάτι του πειραματισμού και της ελεύθερης δημιουργίας. Ετσι ξεκίνησε, άλλωστε. Ηθελε να εμπνεύσει το κοινό ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει όλα τα οπτικοακουστικά μέσα».
Τι ξεχωρίσατε από το εφετινό φεστιβάλ; «Την εγκατάσταση “80 prepared dc-motors, cotton balls, cardboard boxes” του Zimoun με τα πολλά χάρτινα κιβώτια και τους μηχανισμούς που έκαναν μια αδιάλειπτη κίνηση, αλλά και την περφόρμανς του πιανίστα Hauschka».
Η εξέλιξη της τεχνολογίας τι ρόλο παίζει στις ψηφιακές τέχνες; «Η τεχνολογία ανοίγει νέους καλλιτεχνικούς ορίζοντες. Τα παραδοσιακά ηλεκτρονικά μέσα, όπως η τηλεόραση, εξελίσσονται και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κυρτή τηλεόραση υπερυψηλής ανάλυσης της Samsung. Προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία θέασης στην τέχνη της video art. Οσοι επισκέφτηκαν το φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν και μόνοι τους. Οταν βλέπεις την ψηφιακή δημιουργία μέσα από την κυρτή UHD τηλεόραση αισθάνεσαι ότι η εικόνα ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σου».
Τι προτιμάτε να παρακολουθείτε στην κυρτή Samsung UHD; «Παρακολουθώ ταινίες, αγώνες, χρησιμοποιώ τις αγαπημένες μου εφαρμογές και συνδέομαι στα social media. Χάρη στην εξαιρετική ανάλυση, στη λεπτομέρεια και στα ζωντανά χρώματα της κυρτής UHD τηλεόρασης
της Samsung νιώθω μέρος της εικόνας».
Τι θα αλλάζατε για το επόμενο Athens Video Art Festival; «Θα ενίσχυα ακόμη περισσότερο το εκπαιδευτικό κομμάτι του φεστιβάλ ώστε να κρατάμε ενήμερη τη νέα γενιά για τις εξελίξεις τις τέχνης και της τεχνολογίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να απολαμβάνουμε ακόμη περισσότερο έργα ελλήνων δημιουργών εντός και εκτός συνόρων».
Ο ΗλίαςΧατζηχριστοδούλου είναι ο εμπνευστής και διοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων, Athens Video Art Festival. Από το 2005 επιμένει στην ελεύθερη έκφραση των τεχνών και των νέων τεχνολογιών, ενώ επέστρεψε τον προηγούμενο μήνα στην Τεχνόπολη και έδωσε την ευκαιρία στον κόσμο να περπατήσει στα μονοπάτια του σύγχρονου πολιτισμού μέσα από μια σειρά προβολών, εκθέσεων, παραστατικών δράσεων και εργαστηρίων.​