Synergy σημαίνει συνεργασία και αυτή ακριβώς είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τον νέο χώρο που εγκαινιάστηκε πριν περίπου ένα μήνα και βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από το Μουσείο της Ακρόπολης. Το «Synergy Project» είναι η προσπάθεια τριών νέων ανθρώπων, των Γιώργου Ησαΐα, Γιάννη Σωφρονά και Γιώργου Κατσούρη, να δημιουργήσουν έναν καινούριο συνεργατικό χώρο εργασίας στην Ελλάδα, ένα «co-working space» δηλαδή, όπου ελεύθεροι επαγγελματίες, νέες επιχειρήσεις και φοιτητές θα μπορούν να εργάζονται αποδοτικά και δημιουργικά. Ο ένας εκ των τριών ιδρυτών του «Synergy Project» , Γιώργος Κατσούρης, μας εξήγησε τι σημαίνει «δούλεψε για τον εαυτό σου, αλλά όχι μόνος σου».

Φωτογραφίες: Dimosthenis Papamichail

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Αν και προερχόμαστε από διαφορετικούς χώρους, εγώ έχω σπουδάσει Ναυτιλιακά, ο Γιάννης Σωφρονάς οικονομικά και ο Γιώργος Ησαΐας Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές, ψάχναμε να κάνουμε κάτι δικό μας και είχαμε δει ότι τα co-working spaces ήταν μια ιδέα που γνώριζε μεγάλη άνθηση στο εξωτερικό. Αποφασίσαμε, λοιπόν, στο σημερινό δύσκολο ελληνικό τοπίο να προσφέρουμε μια λύση στους επαγγελματίες, τους φοιτητές και τις μικρές επιχειρήσεις. Τον σχεδιασμό του χώρου έχει επιμεληθεί η αρχιτέκτονας Χριστίνα Αμανατίδου και η αλήθεια είναι πως μας πήρε αρκετό καιρό να επιλέξουμε το κατάλληλο κτίριο και ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να το στήσουμε, έτσι ώστε να λειτουργεί σωστά.

Τι ακριβώς σημαίνει «co-working space»;

Οι συνεργατικοί χώροι αποτελούνται ουσιαστικά από δύο πυλώνες. Ο πρώτος αφορά τις ευέλικτες οικονομικές λύσεις στη στέγαση επαγγελματικών αναγκών. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, πως κάποιος επαγγελματίας που έχει ανοίξει μια μικρή επιχείρηση μπορεί να τον χρησιμοποιήσει ως χώρο εργασίας για κάποιο χρονικό διάστημα, από μέρες μέχρι και μήνα. Ο δεύτερος βασικός πυλώνας είναι η συνεργασία. Επειδή τα γραφεία είναι σε έναν ανοιχτό χώρο, η όλη ιδέα βασίζεται στη συνεργασία όλων των ανθρώπων που εργάζονται εκεί μέσα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι απασχολούνται με συναφή επαγγέλματα στον χώρο, μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο και να κερδίσουν έτσι περισσότερα.

Τι σας κάνει να διαφέρετε από τους παραδοσιακούς χώρους εργασίας;

Εμείς βρισκόμαστε κάπου ανάμεσα στον χώρο του σπιτιού και του χώρου εργασίας. Στο σπίτι μπορούν να υπάρχουν πολλά πράγματα που θα σου αποσπάσουν την προσοχή και είναι ένας χώρος που δεν είναι και ο πλέον κατάλληλος για επαγγελματική χρήση. Από την άλλη, οι επαγγελματικοί χώροι είναι αρκετά ακριβοί στις μέρες μας και έκτος από το ενοίκιο έχεις και άλλα έξοδα, όπως κοινόχρηστα και άλλους λογαριασμούς. Υπάρχει, ακόμα, και το συμβόλαιο που σε δεσμεύει με έναν τέτοιο χώρο. Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα σε κάποιον να νοικιάσει τον χώρο μας μόνο για κάποιους μήνες και μπορεί να σταματήσει τη χρήση του χωρίς κάποια επιβάρυνση.

Είναι δύσκολο να φτιάξεις έναν χώρο εργασίας που θα ευνοεί τη δημιουργικότητα και θα σου δημιουργεί μια ευχάριστη αίσθηση. Ο στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο χώρο, ο οποίος θα προδιαθέτει όσους εργάζονται αυτόν να είναι δημιουργικοί, παραγωγικοί και καινοτόμοι. Για αυτό επιλέξαμε και μια γειτονιά της Αθήνας που θεωρούμε ιδιαίτερη και όμορφη.

Λένε πως οι έλληνες δεν τα πάνε και τόσο καλά όταν συνεργάζονται ομαδικά. Εσείς πώς τα βλέπετε τα πράγματα μέσα από την ανταπόκριση του κόσμου;

Υπάρχει ένα status quo όσον αφορά αυτό το κομμάτι της συνεργασίας, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι λόγω και της πραγματικότητας όπως έχει διαμορφωθεί πλέον, κυρίως οι νέοι αλλάζουν οπτική για τα πράγματα. Ακόμα και μέσα από την πολιτική κατάσταση βλέπουμε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη. Στον χώρο μας έρχονται συνήθως άνθρωποι μεταξύ των 20 και 40 που προέρχονται από το δημιουργικό κομμάτι των επαγγελμάτων, είναι δηλαδή γραφίστες, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, προγραμματιστές, διαφημιστές.

Αυτοί που έχουν μείνει στην Ελλάδα φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να παλέψουν, αν και σίγουρα δεν μπορεί να κακολογήσει κανείς όσους φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτοί, όμως, που παραμένουν και προσπαθούν εδώ έχουν και μια διαφορετική οπτική για τα πράγματα, κάτι που είναι σίγουρα θετικό. Η νέα γενιά που βγαίνει τώρα στο εργασιακό κομμάτι είναι δυναμική και θα αποτελέσει τον πυρήνα που χρειάζεται για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος.

Σε τι τιμές κυμαίνεται η χρέωση του χώρου;

Αρχικά, να πούμε ότι υπάρχει έκπτωση 30% για φοιτητές και ανέργους με την προσκόμιση του πάσου και της κάρτας ανεργίας αντίστοιχα. Η πιο απλή χρήση του χώρου είναι 10 ευρώ το δίωρο, και έπειτα είναι 23 ευρώ η μέρα και 16 ευρώ αντίστοιχα με την έκπτωση. Υπάρχει, επίσης, το 5ήμερο πακέτο, όπου παίρνεις 5 μέρες και πληρώνεις τις τέσσερις, στα 92 και 64 ευρώ αντίστοιχα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτές τις μέρες όποτε επιθυμείς, όχι απαραίτητα όλες μαζεμένες. Μετά είναι το Meeting Room στα 30 ευρώ την ώρα για όλα τα άτομα και τα Meeting Spots, στα 12 ευρώ το δίωρο, τα οποία στην ουσία είναι χώροι για τετ α τετ ραντεβού με πελάτες.

Το άλλο πακέτο είναι το μηνιαίο, το οποίο περιλαμβάνει πλήρη στέγαση των αναγκών ενός χρήστη. Κοστίζει 410 ευρώ και έχει προσωπική τηλεφωνική γραμμή με συσκευή, προπληρωμένο χρόνο, ντουλαπάκι, καθώς και χώρο στο Meeting Room. Υπάρχουν, τέλος, και δύο Exclusive γραφεία στα 620 ευρώ τον μήνα.

*Για όποιον θελήσει να δοκιμάσει αυτή τη νέα συνεργατική ιδέα, η πρώτη χρήση του χώρου είναι δωρεάν. Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του χώρου στη σελίδα του Synergy Project στο Facebook.

Synergy Project

Λεμπέση 5-7 & Πορινού,

Μακρυγιάννη, 117 42

Αθήνα

Τηλ: +30 215 215 23 00

Fax: +30 215 215 23 01

Email: info@synergyproject.gr