Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και την εσωκομματική αναμέτρηση στη ΝΔ.
{{{ audio1 }}}


Για τη δήλωση Πανούση σχετικά με τον Φ. Κουβέλη

«Έμεινα άφωνος με την πλήρη αδυναμία του κ. Κουβέλη να αντιληφθεί την τεράστια πολιτική του ευθύνη για το τι έχει συμβεί στη χώρα από τον Ιανουάριο και μετά. Διότι ο κ. Κουβέλης, ο οποίος εμφανίζεται τώρα ως υπέρμαχος της συναίνεσης, ήταν αυτός που δεν παρείχε τη συνταγματικά επιβεβλημένη συναίνεση για εκλογή ΠτΔ τον Ιανουάριο, διότι αν είχε εκλεγεί πρόεδρος, η χώρα θα απέφευγε όλες αυτές τις περιπέτειες. Συνεπώς, για τη διατύπωση του κ. Πανούση, ότι ο κ. Κουβέλης είναι ο μοιραίος άνθρωπος της Μεταπολίτευσης, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία και είναι ο μοιραίος άνθρωπος των τελευταίων δύο ετών».

Για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

«Σέβομαι και τιμώ τον κ. Παυλόπουλο, αλλά βλέπω μια ανάμειξη στα θέματα της καθημερινής πολιτικής από την Προεδρία, η οποία προσωπικά μού γεννά ορισμένα ερωτηματικά και κάποιες δηλώσεις για τον τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου ή μια σπουδή να διαπιστώσει η Προεδρία ότι δεν μπορούμε να έχουμε πολιτικές εξελίξεις πριν από το τέλος του 2016… Μου έκαναν εντύπωση, διότι δεν ήταν διαρροές, αλλά επίσημες τοποθετήσεις – η πρώτη, η δεύτερη ήταν μια διαρροή. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παυλόπουλος. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παυλόπουλος έχει τη δυνατότητα τώρα να παίξει το δικό του θεσμικό ρόλο. Αυτή η σύσκεψη από τη φύση της γεννά ερωτηματικά και είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει τακτικά πλεονεκτήματα και καθόλου δεν ενδιαφέρεται για τη συναίνεση. Εκτός εάν η σύσκεψη αυτή είναι ομολογία της αδυναμίας του πια να κυβερνήσει. Σας θυμίζω πριν από δύο μήνες τη φράση «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Δεν μπορώ να πω ότι ο κ. Τσίπρας έχει στο παρελθόν διερευνήσει τη δυνατότητα επίτευξης πραγματικής συναίνεσης και το γεγονός ότι συγκαλεί αυτή τη σύσκεψη τώρα, για ένα ζήτημα όπως το ασφαλιστικό, το οποίο δεν έχει αυτή τη στιγμή τα χαρακτηριστικά του κατεπείγοντος και εκτιμώ ότι δεν θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή πριν από τον Ιανουάριο, δημιουργεί ένα πρόσθετο ερωτηματικό, διότι γνωρίζουμε ότι η ΝΔ βρίσκεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, με έναν μεταβατικό πρόεδρο, ο οποίος δεν έχει την εξουσιοδότηση να τοποθετηθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και προφανώς θα ακούσει τις σκέψεις του κ. Τσίπρα για να τις μεταφέρει πίσω στην κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για να πάρει σήμερα κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Επομένως, ο κ. Τσίπρας έχει ακόμη πολύ δρόμο για να αποδείξει ότι εννοεί τη συναίνεση και καλό θα ήταν να ξεκινήσει με ένα μεγάλο mea culpa και όλα αυτά που έλεγε όλα αυτά τα χρόνια που μας κατηγορούσε.

Όταν π.χ. ο κ. Τσίπρας προχωράει στην Παιδεία στην εγκαθίδρυση ενός παλιού κομματικού κράτους, καταργώντας μεταρρυθμίσεις που έγιναν στα πανεπιστήμια ή διορίζει κολλητούς κομματικούς φίλους στο ευρύτερο Δημόσιο, έρχεται και μας ζητάει τη συναίνεση όταν αυτός προωθεί την άλωση του κράτους από το κόμμα; Να τα ξεχάσει αυτά, διότι συναίνεση a la carte δεν μπορεί να υπάρξει. Καταγγέλλω τον κ. Τσίπρα για τακτικισμό, δεν είμαι βέβαιος ότι εννοεί πραγματικά τη συναίνεση και νομίζω ότι θέλει να φέρει τη ΝΔ σε δύσκολη θέση και γι’ αυτό επιλέγει να κάνει τη σύσκεψη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Άρα, για να συνομιλήσω με κάποιον ειλικρινά, πρέπει να γνωρίζω τις προθέσεις του. Δεν γνωρίζω τις προθέσεις του κ. Τσίπρα και δεν του έχω καμία απολύτως εμπιστοσύνη για αυτά που λέει. Εξάλλου, είναι ηθικά έκπτωτος με όλα τα ψέματα που έχει πει και γιατί να τον πιστέψω τώρα;»

Για το σενάριο να στηρίξει η ΝΔ την κυβέρνηση Τσίπρα

«Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να συγκυβερνήσει με τον κ. Καμμένο. Εάν θέλει να διαμορφώσει μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν στη Βουλή άλλα, πιο πρόθυμα κόμματα για μια άλλη κυβέρνηση από αυτή που βλέπουμε σήμερα. Η ΝΔ να ψηφίζει a la carte όλες τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις, να αφήνει τον κ. Τσίπρα να αλώνει το κράτος και να οδηγεί την οικονομία στα τάρταρα και να τσακίζει τη μικρομεσαία επιχείρηση; Όχι, σ’ αυτό το έγκλημα εμείς δεν θα συμμετάσχουμε και να σας πω και κάτι; Το ίδιο το Σύνταγμά μας διαχωρίζει το ρόλο της κυβέρνησης από αυτόν της αντιπολίτευσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να αναζητεί κοινά πεδία συνεννόησης, αλλά άλλος κυβερνάει και άλλος αντιπολιτεύεται, διότι νομίζω ότι κάπου τα είχαμε μπλέξει λίγο…

Δεν έχω ακούσει ούτε ένα στέλεχος της ΝΔ να λέει ανοιχτά ότι πρέπει να στηρίξουμε πάση θυσία αυτήν την κυβέρνηση για ό,τι μας φέρει στη Βουλή. Δεν υπάρχει αυτή η άποψη στη ΝΔ και αν υπάρχει είναι μια πολύ μειοψηφική άποψη».

Για το αν μπορούν να γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές στις 13/12

«Θεωρώ ότι είναι εφικτό, αλλά έχω ζητήσει από την ΚΕΦΕ το αργότερο μέχρι την Κυριακή να αποσαφηνιστεί η ημερομηνία των εκλογών και να οριστεί η 13/12, εφόσον πειστούμε απόλυτα ότι μπορούν να διεξαχθούν εκλογές – που πιστεύω ότι μπορούν να διεξαχθούν σ’ αυτήν την ημερομηνία. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις, κυρίως από πλευράς τεχνικής, κάποιες τη χρησιμοποιούν λιγότερο, αλλά εξασφαλίζουν εν πάση περιπτώσει ότι δεν θα έχουμε διπλοψηφίες και έτσι πρέπει και πρέπει να έχουμε στο τέλος του Σαββατοκύριακου μια ημερομηνία, διότι πρέπει τις τελευταίες δύο εβδομάδες να πείσουμε και πάλι τους φίλους της ΝΔ ότι αξίζουν να προσέλθουν (και να ψηφίσουν)».