Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε στουςΜπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

{{{ audio1 }}}

Για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας

«Δεν μπορώ να καταλάβω και να την αποκωδικοποιήσω θεσμικά και πολιτικά, γιατί αναμειγνύεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Άρα, δεν βγαίνει. Αναλαμβάνει το Μαξίμου πρωτοβουλία που θα ασκήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Δεν υπάρχουν αυτά θεσμικά! Είναι πρωτοβουλία Μαξίμου για το ασφαλιστικό; Καλείς στο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς, εννοείται. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Φαντάζομαι ότι θα είναι (συνεννόηση ΠτΔ-πρωθυπουργού), γιατί από το Σάββατο τα πράγματα έχουν πάρει νέα τροπή, περίεργη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλά το ότι φαντάζομαι εγώ, δεν σημαίνει ότι είναι και έτσι. Εγώ πρέπει να είμαι πάρα πολύ σοβαρός, είμαι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δεν μπορώ να λεω ό,τι μου κατέβει. Κι εγώ βλέπω αυτά που λέτε, αλλά δεν μου επιτρέπεται να αναμειγνύω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πολιτικό παίγνιο.

Το ασφαλιστικό είναι ένα πολύ σοβαρό, μεγάλο πολιτικό θέμα, αλλά υπάρχουν και άλλα πολύ μεγάλα πολιτικά θέματα σοβαρά. Θα πρέπει λοιπόν κάθε φορά, αντί η κυβέρνηση να παίρνει πρωτοβουλίες, να πηγαίνουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γι’ αυτά; Τι θα τον κάνουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Πρωθυπουργό; Άλλο να απειλείται Grexit και τα κόμματα όλα να χρειάζονται μια συνεννόηση και να ζητήσουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προεδρεύσει σε μία συνάντησή τους. Αυτό θα το κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το έχει κάνει και είναι και σωστό. Άλλο όμως να καλεί ο Πρωθυπουργός τον Πρόεδρο να πάρει πρωτοβουλία να συγκεντρωθούν τα κόμματα, να τα καλέσει δηλαδή, για να συζητήσουν για ένα πολιτικό θέμα. Να πει ο κ. Τσίπρας στον κ. Παυλόπουλο να καλέσει τα κόμματα είναι παραβίαση του Συντάγματος, δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Δεν θα το κάνει ο κ. Παυλόπουλος. Είμαι απολύτως βέβαιος. Και δεν ξέρω και αν τα κόμματα πρέπει να πάνε. Δεν μπορεί να φτάσει μέχρις εκεί. Δεν μπορεί να το κάνει αυτό το πράγμα, θα του πουν τα κόμματα όχι. Θα εκτεθεί. Αν θέλει ο κ. Τσίπρας να πει ότι το ασφαλιστικό δεν μπορώ να το περάσω και η κυβέρνηση μου πέφτει, άρα υπάρχει κυβερνητικό θέμα στην Ελλάδα, και να ζητήσουμε να συνεδριάσουμε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλάζει. Αλλά να πει στην κυρία Γεννηματά, στον κ. Θεοδωράκη, στον κ. Πλακιωτάκη -ποιος είναι- ελάτε εδώ να πούμε για ένα σοβαρό θέμα που έχω, δεν είναι σωστό. Ασκεί τη νομοθετική του πρωτοβουλία – τι θα λένε οι αρχηγοί των κομμάτων, έχουνε την τεχνικότερη δυνατή επάρκεια να συζητήσουν το ασφαλιστικό; Είναι τέχνασμα. Δίνουν ένα κύρος ύψιστης εθνικής ανάγκης για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ότι δεν έχουν 151 βουλευτές. Φοβούμαστε ότι δεν έχουμε 151 βουλευτές για το θέμα του ασφαλιστικού, αυτό είναι».

Για το ενδεχόμενο να στηρίξει η Δημοκρατική Συμπαράταξη κυβέρνηση εθνικής ενότητας

«Είναι προβληματικό και θα το σκεφτούμε. Δεν μπορώ να σας πω και να πάρω εγώ την ευθύνη απάντησης σε κάτι το οποίο δεν υπάρχει».

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Νομίζω ότι εκτίθεται και υπερβαίνει τα όρια του. Γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ με μια ανακοίνωσή του το Σάββατο του το επεσήμανε αυτό. Και αρμόδιοι επί θεμάτων ειδικών, η κ. Χριστοφιλοπούλου ως προς το ασφαλιστικό και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας ο κ. Κεγκέρογλου, του το ‘παν στη Βουλή προχθές. Κι εγώ χθες που είδα τα όσα είπε στον εκπρόσωπο της εργοδοσίας στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντέδρασα λέγοντας «Επιτέλους»! Και μετά είδα ότι είχε πει και για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων…»