* Είναι 60 χρονών και σε αντίθεση με άλλες γυναίκες το χαίρεται και το δηλώνει ευθαρσώς. Σε πρόσφατη συνέντευξη της, μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά: «Τα 60 δεν είναι τα νέα 30. Τα 60 είναι τα νέα 60».
* Κατάγεται από τη Σομαλία και το πραγματικό όνομα της Zahra στην πατρίδα της θεωρείται αγορίστικο και σημαίνει «λουλούδι της ερήμου». Το Ιμάν της το έδωσε ο παππούς της και σημαίνει «να έχεις πίστη». Το Zahra το τίμησε δίνοντας το σαν μεσαίο όνομα στην κόρη που απέκτησε με τον Ντέιβιντ Μπόουι, Alexandria Zahra Jones.
* Η οικογένεια της ήταν πολύ χαμηλής οικονομικής τάξης με τους γονείς της να κάνουν και 3 δουλειές. Γι αυτό και έκαναν ο,τι μπορούσαν για να σπουδάσει και έτσι να είναι εφοδιασμένη όσο καλύτερα γίνεται για ένα καλύτερο μέλλον. Μάλιστα, ως παιδί είχε πληγωθεί με την απόφαση της μητέρας της να τη στείλει σε οικοτροφείο. Μεγαλώνοντας, συνειδητοποίησε ότι αυτό ήταν το καλύτερο σχολείο για κορίτσια στη χώρα της. Μάλιστα, η μητέρα της είχε πουλήσει όλα της τα κοσμήματα για να αντεπεξέλθει οικονομικά στα δίδακτρα του σχολείου.
* Αργότερα, μετακόμισαν στη Σαουδική Αραβία, όπου ο πατέρας της εργαζόταν στην πρεσβεία. Το σχολείο το συνέχισε στην Αίγυπτο καθώς στη Σαουδική Αραβία δεν επιτρέπεται στα κορίτσια να σπουδάζουν. Ζούσα πολύ καλύτερα με σοφέρ και προσωπική ασφάλεια μέχρι το ξέσπασμα της επανάστασης όταν στη χώρα επιβλήθηκε στρατιωτικό καθεστώς. Αφού οι πρεσβείες έκλεισαν, η μητέρα της πήρε τη απόφαση και ένα βράδυ έφυγαν με ένα φορτηγό και λίγα ρούχα με κατεύθυνση την Κένυα, όπου έφτασαν οδικώς μέχρι τα σύνορα της και έπειτα τη διέσχισαν με τα πόδια. Έχει δηλώσει σχετικά: «Οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τις χώρες τους γιατί φοβούνται για τη ζωή τους. Δεν είναι άνθρωποι που θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες για να είναι παρίες».
* Όλες αυτές οι «περιπλανήσεις» θα της αφήσουν και μια καλή κληρονομιά: η Ιμάν μιλάει συνολικά 6 λέξεις.
* Ο Peter Beard την ανακάλυψε τυχαία μια ημέρα που εκείνη πήγαινε στη δουλειά της – τότε εργαζόταν ως σερβιτόρα. Στην αρχή τον απέφευγε καθώς νόμιζε ότι της την πέφτει. Τη ρώτησε και αν έχει φωτογραφηθεί ποτέ, κάτι που της φάνηκε τόσο αστείο καθώς εκείνη δεν είχε ούτε καν διαβάσει περιοδικό. Ή μάλλον είχε διαβάσει ένα: το Playboy που έπαιρναν τα αδέλφια της. Έδειχνε κάθετα αρνητική μέχρι που της είπε ότι θα την πληρώσει. Δέχτηκε και ζήτησε $8.000 –τα δίδακτρα 2 χρόνων. Εκείνος δέχθηκε. Η φωτογράφηση έγινε και η επιταγή εξαργυρώθηκε άμεσα. Παραμένει ο αγαπημένος της φωτογράφος καθώς σε όλα τα καρέ της ανακαλύπτει κάτι από εκείνη που ούτε η ίδια δεν έχει εντοπίσει. Ακόμη και στις γυμνές –από τη μέση και πάνω – φωτογραφίσεις. «Τις αντιμετωπίζω ως τέχνη. Άλλωστε, δεν βλέπεις καν τις ρώγες μου».

* Μια από τις φωτογραφίες έφτασαν στα χέρια του Cooper Wilhelmina, ιδιοκτήτη πρακτορείου μοντέλων, και της πρότεινε να πάει στη Ν. Υόρκη για δουλειά. Αρχικά, πείστηκε αλλά ζήτησε και εισιτήριο με επιστροφή γιατί ήθελε να επιστρέψει στον τόπο της. Ηταν και παντρεμένη. Αλλά δεν ήταν 18 και δεν μπορούσε να φύγει από τη χώρα χωρίς την έγκριση των γονιών της, οι οποίοι φυσικά και δεν υπέγραφαν.
* Τελικά, κατάφερε τον Οκτώβριο του 1975 να φτάσει στη Ν. Υόρκη με σημαντικές προσωπικότητες να στέλνουν επιστολές στο Τμήμα Μεταναστών για να την παραχωρηθεί η εργατική visa.

(Iman& David Bowie by Bruce Weber, 1995)

* «Πως νομίζεις πως έφτασα ως εδώ;». Αυτό απάντησε στον Halston όταν την ρώτησε αν ξέρει να περπατάει.

* «Δεν σκέφτηκα ποτέ πριν έρθω στην Αμερική ότι είμαι μαύρη. Στην Σομαλία είμαστε όλοι μαύροι». Αυτό δήλωσε με αφορμή ένα παλιότερο χαρακτηρισμό μιας δημοσιογράφου του Essence ως «μια λευκή βουτηγμένη σε σοκολάτα». Δεν της απάντησε ποτέ δημοσίως, αλλά τη συνάντησε προσωπικά στο γραφείο της και είχαν μια κουβέντα. Ήταν και η πρώτη διεκδίκησε το ίδιο κασέ με αυτό που είχε διαμορφωθεί για τα λευκά μοντέλα.

* «Ο γάμος μου με τον Μπόουι ήταν γεμάτος διασκεδαστικές στιγμές: μουσεία, συναυλίες κτλ… Ημασταν μια φυσιολογική οικογένεια, πήγαινε τα παιδιά του στο σχολείο, και ποτέ δεν είχαμε μέσα στο σπίτι δημοσιογράφους. Άλλο η προσωπικότητα και άλλο η περσόνα. Και αν πραγματικά θες να έχεις ιδιωτική ζωή, μπορείς»
* Η συμβουλή της στα έγχρωμα μοντέλα: «Να μην ξεχνάτε ότι έχετε φωνή. Μιλήστε».
* Η καλύτερη συμβουλή που έχει λάβει: «Οι γονείς μου μού έλεγαν ότι μπορώ να κάνω τα πάντα καλύτερα από τα αγόρια. Για μια μουσουλμάνα κάτι τέτοιο είναι πραγματικό ενθαρρυντικό».
(φωτό.pinterest.com)