3 μυστικά για να ξεκλέβεις χρόνο από τις οικογενειακές υποχρεώσεις και χαρές:

 

*Ηρεμία και αισιοδοξία
Ακούγεται κάπως κλισέ αλλά είναι αλήθεια πως η σκέψη επηρεάζει την ενέργεια και τη διάθεση μας. Όσο πείθεις τον εαυτό σου να σκέφτεται θετικά τόσο πιο εύκολο είναι την θετικότητα αυτή να την κάνεις τρόπο ζωή. Κοινώς, όλα στα μυαλό μας είναι. Σκέψου τι σου λείπει, τι έχεις πεθυμήσει να κάνεις, ποια δραστηριότητα σου φτιάχνει την διάθεση και σίγουρα θα βρεις το χρόνο να ικανοποιήσεις την επιθυμία σου. Η αυθυποβολή είναι ο πιο ανασταλτικός παράγοντας στην ικανότητα του εαυτού μας να τολμήσει πράγματα και να συνδυάσει υποχρεώσεις με χαρές. Όταν δεν χάνεις ευκαιρία να λες πόσο τα παιδιά σε κουράζουν και σου περιορίζουν τον χρόνο σου τόσο θα παραδοθείς σε αυτήν την κατάσταση και θα «βουλιάζεις».

 

*Προσαρμόσου
Ρεαλιστικά μιλώντας – ειδικά αν έχεις πολύ μικρό παιδί ή βρέφος – το να έχεις άπλετο χρόνο στον απόλυτο έλεγχο σου είναι μάλλον ουτοπικό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα διεκδικήσεις έστω και λίγα λεπτά. Ακόμη και 20-30 λεπτά μπορεί να είναι πολύ αναζωογονητικά αρκεί να φροντίσεις να τα αξιοποιήσεις όπως θες –ακόμη και τρώγοντας με ησυχία ένα παγωτό στον καναπέ σου. Είναι αυτά τα λίγα λεπτά που θα γεμίσουν τις μπαταρίες σου και θα αισθανθείς «εσύ» εκτός από μάνα. Μάθε, λοιπόν, να εκτιμάς κάθε λεπτό.

 

*Αποδέξου                   
Η απόκτηση των παιδιών σου είναι ίσως η πιο σημαντική εμπειρία της ζωής σου. Μια ανεκτίμητη και αδιαμφισβήτητη χαρά που δεν χρειάζεται να επισκιάσει όλες τις υπόλοιπες πλευρές της ζωής σου. Σίγουρα, δεν μπορείς πλέον να ακολουθείς τον τρόπο ζωής που έκανες πριν τη γέννηση των παιδιών σου. Ναι, μάλλον το να ξενυχτάς κάθε βράδυ ή να πηγαίνεις 5 μέρες διακοπές με τις φίλες σου να μην είναι πλέον εφικτές δραστηριότητες αλλά αυτό δεν χρειάζεται να σε καταβάλει ψυχολογικά. Βρίσκεσαι σε μια νέα φάση της ζωής σου και αυτή είναι η έννοια της εξέλιξης.      Αποδέξου τον νέο σου ρόλο, αντιμετώπισε με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα τα νέα δεδομένα – ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία μαμά είσαι – δείξε αμέριστη αγάπη στα παιδιά και παράλληλα σεβασμό στις ανάγκες και τις επιθυμίες σου. Μπορεί προτεραιότητα σου να είναι τα παιδιά αλλά αν εσύ είσαι πιεσμένη και στεναχωρημένη τα παιδιά θα το εισπράττουν, γεγονός καθόλου θετικό. Μπορείς να αφήσεις τα βλαστάρια σου για δυο ώρες στη μητέρα σου χωρίς καμία ενοχή. Το αν θα κάνεις μια ώρα pilates δεν σε κάνει λιγότερο καλή μητέρα.