ΕΝΑ πλούσιο ποδοσφαιρικό τηλεοπτικό μενού θα απολαύσουν αυτή την εβδομάδα οι έλληνες φίλαθλοι. Η… Μεγάλη Εβδομάδα του ποδοσφαίρου ξεκινά την Τετάρτη με τους επαναληπτικούς αγώνες της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος. Στις 17.00 ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει στην Τούμπα τον Πανιώνιο και θα προσπαθήσει να ανατρέψει το εις βάρος του 1-0. Αμέσως μετά, στις 19.00, ο Παναθηναϊκός συγκρούεται με τον Ηρακλή στο Ολυμπιακό Στάδιο στη ρεβάνς του 2-1 του Καυταντζογλείου. Οι δύο αγώνες θα μεταδοθούν απευθείας από την ΕΤ1.


Την ίδια ημέρα γίνονται και οι επαναληπτικοί της προημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ. Στα δύο παιχνίδια που μεταδίδονται τηλεοπτικά από το Mega η Ντιναμό Κιέβου αντιμετωπίζει στο Ρεπουμπλικάνσκι Στάδιο της Ουκρανικής πρωτεύουσας τη Γιουβέντους (α’ ματς 1-1, ζωντανή μετάδοση στις 21.45), ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποδέχεται στο Ολντ Τράφορντ τη Μονακό (α’ ματς 0-0, σε μαγνητοσκόπηση στις 00.30). Στις άλλες δύο αναμετρήσεις, η Ρεάλ Μαδρίτης αγωνίζεται με την Μπάγερ Λεβερκούζεν στο Σαντιάγο Μπερναμπέου (α’ ματς 1-1) ενώ στο Βεστφάλεν Στάντιον του Ντόρτμουντ διεξάγεται ο γερμανικός «εμφύλιος» ανάμεσα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπορούσια Ντόρτμουντ και την πρωταθλήτρια Γερμανίας Μπάγερν Μονάχου.


Τέλος, την Πέμπτη θα γίνουν οι αγώνες του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, που έχουν και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Η κυπελλούχος Ελλάδος ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει (αν η κακοκαιρία το επιτρέψει) στη Μόσχα τη Λοκομοτίβ στη ρεβάνς του 0-0 της Νέας Φιλαδέλφειας (ζωντανή μετάδοση στις 18.00 από το Mega). Η πρόκριση της ελληνικής ομάδας είναι απαραίτητη για την έξοδο δύο ομάδων μας την επόμενη αγωνιστική περίοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Φρατζέσκος ή Στρακόσια; Ανάλυση από τον προπονητή της Ξάνθης Ι. Μαντζουράκη


Ο ΠΑΟΚ, στη ρεβάνς της ήττας του με 1-0 στη Νέα Σμύρνη, θα υποδεχθεί στο γήπεδο της Τούμπας τον Πανιώνιο σε ματς που αναμένεται να προσφέρει συγκινήσεις. Θα σταματήσει ο Φώτης Στρακόσια τον Κώστα Φρατζέσκο; Ο προπονητής της Ξάνθης Γιάννης Μαντζουράκης αναλύει το ματς με βάση τους δύο παίκτες – κλειδιά:


«Για τον Πανιώνιο είναι αρκετά καλό το γεγονός ότι κατάφερε να διατηρήσει ανέπαφη την εστία του στο πρώτο παιχνίδι. Ανεξάρτητα όμως από αυτό η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του ΠΑΟΚ, ο οποίος διαθέτει την ταυτότητα της μεγάλης ομάδας. Το παιχνίδι θα κριθεί από τις αντιδράσεις που θα έχει ο τερματοφύλακας του Πανιωνίου Φώτης Στρακόσια κυρίως απέναντι στις εμπνεύσεις του Κώστα Φρατζέσκου. Οι οπαδοί του «Δικεφάλου» όμως δεν πρέπει να εναποθέσουν όλες τις ελπίδες τους πάνω του. Στην εφετινή περίοδο έχουμε παρατηρήσει ότι πολλές φορές η ομάδα τα περιμένει όλα από τις εκλάμψεις και τις εμπνεύσεις του Φρατζέσκου. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ΠΑΟΚ δεν διαθέτει τις πολλές εναλλακτικές λύσεις που θα τον βοηθήσουν να σκοράρει. Ηταν ελάχιστες οι φορές που η ομάδα της Θεσσαλονίκης μπόρεσε να πετύχει τρία ή τέσσερα γκολ σε έναν αγώνα. Οταν μάλιστα η ώρα περνά και δεν μπαίνει το πολυπόθητο γκολ η Τούμπα αναμένει με αγωνία πότε θα γίνει φάουλ έξω από τη μεγάλη περιοχή για να βρεθεί σε θέση βολής ο Φρατζέσκος».


«Και η απόδοση όμως ενός τερματοφύλακα σε ένα τέτοιο παιχνίδι, όπου κρίνεται η πρόκριση στον τελικό, είναι σημαντική» συνεχίζει ο Ι. Ματζουράκης. «Ο Στρακόσια είναι αξιόλογος γκολκίπερ και διαθέτει σημαντική εμπειρία έχοντας αγωνιστεί σε μεγάλες ομάδες όπως ο Ολυμπιακός. Αυτό θα τον βοηθήσει να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα του αγώνα, ο οποίος διεξάγεται μάλιστα σε μια τόσο καυτή έδρα. Δεν μπορείς όμως να προεξοφλήσεις ότι αν ο βορειοηπειρώτης τερματοφύλακας του Πανιωνίου βρεθεί σε καλή ημέρα αυτό θα είναι η μόνη προϋπόθεση για την πρόκριση της ομάδας της Νέας Σμύρνης στον τελικό. Η καλή εμφάνιση του Στρακόσια θα έχει αντίκρισμα μόνο αν όλοι οι ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου αγωνιστούν με σθένος για να προκριθούν στον τελικό. Οι αμυντικοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συμβουλές του Στρακόσια για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για την εστία τους. Εξάλλου σε αγώνες αυτού του είδους οι επονομαζόμενες μικρές ομάδες αλλάζουν χαρακτήρα και αγωνίζονται ως μεγάλες. Η αίσθηση του ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν παρά μόνο να κερδίσουν ενισχύει τη μαχητικότητά τους». Παναθηναϊκός – Ηρακλής Μίκλαντ ή Κωνσταντίνου;


Ανάλυση από τον προπονητή της Καλαμάτας Μπ. Τεννέ


Στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ηρακλή. Η ομάδα του Γιώργου Παράσχου διψά για διάκριση ενώ οι παίκτες του Βασίλη Δανιήλ θα επιδιώξουν να ανατρέψουν το σκορ του πρώτου αγώνα (1-2). Ο προπονητής της Καλαμάτας Μπάμπης Τεννές αναλύει αυτή τη ρεβάνς με δίδυμο – κλειδί τους Ερικ Μίκλαντ (ΠΑΟ) και Μιχάλη Κωνσταντίνου (Ηρακλή):


«Ο Παναθηναϊκός και ο Ηρακλής έχουν τις ίδιες πιθανότητες για να πάρουν την πρόκριση στον τελικό. Το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα στο Καυταντζόγλειο αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, αλλά μπορώ να πω ότι το εκτός έδρας γκολ είναι θετικό για τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης όμως παρουσιάζεται φέτος τελείως διαφορετική από πέρυσι. Παλεύει όλους τους αγώνες και γνωρίζει να παίρνει αποτελέσματα. Αυτό φάνηκε και στον επαναληπτικό αγώνα με τον Ολυμπιακό, όταν πήρε την εκτός έδρας ισοπαλία και προκρίθηκε. Σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος θα παίξουν ασφαλώς ο νορβηγός μέσος του Παναθηναϊκού Ερικ Μίκλαντ και ο κύπριος επιθετικός του Ηρακλή Μιχάλης Κωνσταντίνου.


Ο νορβηγός μέσος του Παναθηναϊκού ήταν ίσως η καλύτερη φετινή μετεγγραφή του. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που έχει άριστη φυσική κατάσταση αλλά και πολύ αξιόλογη τεχνική κατάρτιση. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που αποτελεί τα τελευταία χρόνια αναντικατάστατο στέλεχος της Εθνικής Νορβηγίας. Εχει τη δυνατότητα να καθοδηγεί με μαεστρία τους συμπαίκτες του και να δίνει την ηρεμία ή την ταχύτητα ανάλογα με την εξέλιξη του παιχνιδιού. Θυμάμαι ότι πέρυσι ο Παναθηναϊκός αναζητούσε το γκολ με ανορθόδοξο τρόπο ενώ φέτος η παρουσία του Μίκλαντ αναπλήρωσε κατά τον καλύτερο τρόπο το κενό που άφησε ο Αργεντινός Μπορέλι στη μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού. Ο μέσος του «τριφυλλιού» είναι ο ένας από τους τρεις κρίκους της αλυσίδας στην οποία στηρίζεται ο φετινός Παναθηναϊκός. Οι άλλοι δύο είναι ο σέρβος λίμπερο Βλάνταν Μιλόγεβιτς και φυσικά ο Πολωνός Κριστόφ Βαζέχα.


Ο «Γηραιός» θα αγωνιστεί μάλλον όπως και στον επαναληπτικό με τον Ολυμπιακό όταν ήρθε ισόπαλος 2-2 και πήρε την πρόκριση. Ο προπονητής του Γιώργος Παράσχος θα ρίξει το βάρος στην εξασφάλιση των νώτων της ομάδας του για να μπορέσει να κρατήσει το μικρό προβάδισμα που του δίνει το 2-1 του πρώτου αγώνα. Στη συνέχεια θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την ταχύτητα του κύπριου επιθετικού Κωνσταντίνου στον κενό χώρο. Αν οι αμυντικοί του Παναθηναϊκού δεν προσέξουν, τότε ο νεαρός ποδοσφαιριστής του Ηρακλή μπορεί να σημειώσει γκολ ή να βοηθήσει κάποιον συμπαίκτη του, όπως τον Ηλία Σαπάνη, να το κάνει». Ανοιχτά τα δύο από τα τέσσερα μέτωπα Ο διεθνής μέσος του ΟΦΗ Ν. Νιόπλιας συγκρίνει και προβλέπει




ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία μπαίνει την ερχόμενη Τετάρτη το Τσάμπιονς Λιγκ με τη διεξαγωγή των επαναληπτικών αγώνων της προημιτελικής φάσης. Οι γηπεδούχοι στους πρώτους αγώνες δεν κατάφεραν να εκμεταλλευθούν την έδρα τους (τέσσερις ισοπαλίες) δίνοντας το (θεωρητικό) προβάδισμα στους αντιπάλους τους στην υπόθεση πρόκριση. Τα τέσσερα ζευγάρια αποτελούνται από ομάδες με διαφορετικό αγωνιστικό στυλ, όπως σημειώνει ο πάντοτε… καλά διαβασμένος διεθνής ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ Νίκος Νιόπλιας. «Κατ’ αρχήν, πιστεύω ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες αγώνων. Στην πρώτη ανήκουν οι αναμετρήσεις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μονακό και Ρεάλ Μαδρίτης – Μπάγερ Λεβερκούζεν, όπου οι γηπεδούχοι έχουν τον πρώτο λόγο. Στη δεύτερη έχουμε το γερμανικό ντέρμπι Μπορούσια Ντόρτμουντ – Μπάγερν Μονάχου και τον αγώνα Ντιναμό Κιέβου – Γιουβέντους, όπου είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο να γίνουν προγνωστικά».


Ντιναμό Κιέβου – Γιουβέντους


Η Ντιναμό Κιέβου για μία ακόμη φορά προσέλκυσε την προσοχή των φιλάθλων με την ισοπαλία (1-1) που πήρε εκτός έδρας στο Τορίνο. Ετσι η ομάδα του Βαλερί Λομπανόφσκι έχει το πάνω χέρι στον αγώνα ρεβάνς του Κιέβου με τη συμπαράσταση 100.000 οπαδών της. Ο Ν. Νιόπλιας όμως δίνει προβάδισμα στην ιταλική ομάδα: «Το παιχνίδι του Σταδίου Ρεπουμπλικάνσκι είναι ανοικτό σε κάθε αποτέλεσμα. Με μια πρώτη ματιά το 1-1 του Ντέλε Αλπι δίνει προβάδισμα στην Ντιναμό. Πρέπει όμως να σημειώσω ότι στον πρώτο αγώνα στο Τορίνο η ουκρανική ομάδα ήταν πολύ τυχερή. Η Γιουβέντους ήταν εντυπωσιακή αλλά συνάμα και άτυχη. Το πλεονέκτημα του σκορ υπέρ των Ουκρανών αντισταθμίζεται νομίζω από την ανωτερότητα των Ιταλών. Ολη τη χρονιά γινόταν μεγάλη κουβέντα για το πόσο καλή ομάδα είναι η Ντιναμό αλλά προσωπικά ο τρόπος που αγωνίστηκε δεν μου άρεσε. Ο τρόπος παιχνιδιού της είχε τα κλασικά χαρακτηριστικά του ανατολικού ποδοσφαίρου: πολύ καλά γυμνασμένοι ποδοσφαιριστές, τρέξιμο, μαζική άμυνα και αμέσως η μακρινή μπαλιά για την αντεπίθεση. Απέναντι σε αυτή την κλειστή αμυντική διάταξη η «Μεγάλη Κυρία» μπόρεσε και έκανε πολλές ευκαιρίες τις οποίες δεν αξιοποίησε. Ο προπονητής όμως της πρωταθλήτριας Ιταλίας Μαρσέλο Λίπι έχει στη διάθεσή του και κάποιους παίκτες που μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν τη διαφορά. Ειδικά οι Ντελ Πιέρο και Ζιντάν είναι παίκτες πολύ μεγάλης κλάσης που μπορούν να κρίνουν με μια έμπνευσή τους το παιχνίδι. Νομίζω επίσης ότι ο Λομπανόφσκι θα κατεβάσει την ομάδα του με τους ίδιους προσανατολισμούς και θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί τον κενό χώρο με τους ταχύτατους Ρεμπρόφ και Σεβτσένκο. Από την άλλη πλευρά πάντως η Γιουβέντους δεν παύει να είναι μια ιταλική ομάδα που προσέχει ιδιαίτερα την άμυνά της και μοιάζει απίθανο να «πιαστεί αδιάβαστη»».


Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μονακό


Ισόπαλος τελείωσε ο αγώνας στο Μονακό (0-0) ανάμεσα στην ομώνυμη ομάδα και στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το αποτέλεσμα θεωρήθηκε φυσιολογικό καθώς ο στόχος της Γιουνάιτεντ ήταν να μη δεχτεί γκολ. Ο Ν. Νιόπλιας πιστεύει ότι η αγγλική ομάδα έχει τον πρώτο λόγο στον επαναληπτικό: «Οι Αγγλοι είναι το φαβορί για την είσοδο στα ημιτελικά. Είδαμε στον πρώτο αγώνα στο Μονακό ότι η Μάντσεστερ έπαιξε με στόχο να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα. Αυτή η αλλαγή της αγγλικής ποδοσφαιρικής νοοτροπίας ­ από το θέαμα στην ουσία ­ αυξάνει το πλεονέκτημα της Μάντσεστερ. Ας μην ξεχνάμε ότι οι αγγλικές ομάδες δίνουν κάθε χρόνο πολύ περισσότερα παιχνίδια από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές και η κούραση είναι αναπόφευκτη. Βέβαια, η πρωταθλήτρια Αγγλίας είναι πολύ καλή ομάδα και ειδικά μέσα στο Ολντ Τράφορντ η δυναμικότητά της αυξάνει θεαματικά. Η μεγάλη ισχύς της Μάντσεστερ πηγάζει από τη συνολική προσπάθεια των ποδοσφαιριστών, κυρίως από τη μέση και μπροστά. Ο Κόουλ, ο Σέριγχαμ, ο Μπέκαμ αλλά και ο Γκιγκς ­ που πιθανώς να μην αγωνιστεί ­ μπορούν να κάνουν άνω κάτω οποιαδήποτε άμυνα. Από την άλλη πλευρά, οι ποδοσφαιριστές του Ζαν Τιγκανά δεν έδειξαν ότι μπορούν να απειλήσουν και να κάνουν την έκπληξη. Σίγουρα θα τα δώσουν όλα αλλά οι Αγγλοι είναι, μαζί με τη Ρεάλ, το μεγάλο φαβορί».


Ρεάλ Μαδρίτης – Μπάγερ Λεβερκούζεν


Με το 1-1 που απέσπασαν οι Μαδριλένοι στο πρώτο παιχνίδι απέκτησαν πλεονέκτημα για τη ρεβάνς. Ο Ν. Νιόπλιας σημειώνει: «Η «βασίλισσα» είναι πιο κοντά από όλους στην πρόκριση στην ημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Το μεγάλο πλεονέκτημα που της δίνει το εκτός έδρας τέρμα που σημείωσε ο Γάλλος Κριστιάν Καρεμπέ στη Γερμανία είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί. Για μένα πιθανός αποκλεισμός της πρωταθλήτριας Ισπανίας θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η Λεβερκούζεν δεν είναι η μεγάλη ομάδα του επιπέδου μιας Μπάγερν ή μιας Γιουβέντους που θα μπει στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου αποφασισμένη να πάρει αυτό που θέλει. Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος ότι οι παίκτες της Ρεάλ αλλά και ο γερμανός προπονητής της Γιουπ Χάινκες βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση λόγω των εμφανίσεων στο ισπανικό πρωτάθλημα και της πρόσφατης ήττας από την «αιώνια» αντίπαλο Μπαρτσελόνα με 3-0. Το Τσάμπιονς Λιγκ είναι σχεδόν ο μοναδικός τους στόχος. Εκεί πρέπει να αφοσιωθούν γιατί το Κύπελλο Πρωταθλητριών έχει πάνω από 30 χρόνια να πάει στη Μαδρίτη».


Μπορούσια Ντόρτμουντ – Μπάγερν Μονάχου


Στο «πρώτο ημίχρονο» του γερμανικού ντέρμπι που έγινε στο Μόναχο σημειώθηκε ισοπαλία (0-0). Ετσι, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπορούσια βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, αφού το γήπεδό της χαρακτηρίζεται απόρθητο. Ο Ν. Νιόπλιας όμως δίνει ίσες πιθανότητες και στις δύο γερμανικές ομάδες. «Το γερμανικό ντέρμπι είναι το πιο ανοικτό ματς των επαναληπτικών. Οι δύο ομάδες είναι εκ πρώτης όψεως ισάξιες. Στα πλαίσια της Μπουντεσλίγκα η Μπάγερν κέρδισε στο Βεστφάλεν Στάντιον αλλά στο Τσάμπιονς Λιγκ τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Εξάλλου, η Ντόρτμουντ στην Ευρώπη μεταμορφώνεται. Πιστεύω ότι η αίσθηση της πρωταθλήτριας Ευρώπης λειτουργεί καταλυτικά στην ψυχολογία της. Ωστόσο οι Βαυαροί μπορούν να κερδίσουν εκτός έδρας. Είναι μάλιστα θετικό ότι η εστία τους έμεινε απαραβίαστη στον πρώτο αγώνα, οπότε οι ισορροπίες δεν έχουν διαταραχθεί. Η ψυχολογία θα παίξει σημαντικό ρόλο. Οι δύο ομάδες δεν έχουν τίποτε να κρύψουν η μία από την άλλη, αλλά έχουν βέβαια διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού. Η Μπάγερν λειτουργεί περισσότερο μέσα από τη συνολική δουλειά, ενώ η Ντόρτμουντ στηρίζει πολλά κατά πρώτο λόγο στον αρχηγό της Αντι Μέλερ και έπειτα στον Ελβετό Στεφάν Σαπουιζά. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι και οι δύο σύλλογοι έχουν στους πάγκους τους ιταλούς προπονητές. Ο Νέβιο Σκάλα βρίσκεται σε αυτόν της Ντόρτμουντ και ο Τζιοβάνι Τραπατόνι στον αντίστοιχο της Μπάγερν. Η νοοτροπία τους μπορεί εξίσου να βοηθήσει τις ομάδες τους να κυνηγήσουν το ποθητό αποτέλεσμα». Λοκομοτίβ – ΑΕΚ «Η Ενωση πρέπει να θυμηθεί τον καλό εαυτό της»


Πώς βλέπει τη μάχη της Μόσχας ο Μ. Παπαϊωάννου


ΒΡΑΔΙΑ εξετάσεων την ερχόμενη Πέμπτη και για τη μοναδική εκπρόσωπο του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη: η ΑΕΚ θα παίξει το «δεύτερο ημίχρονο» της μάχης με τη Λοκομοτίβ στη Μόσχα για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Ο στόχος γνωστός: ένα αποτέλεσμα που θα της δώσει την πρόκριση για την ημιτελική φάση. Μια πρόκριση που θα εδραιώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην όγδοη θέση της σχετικής βαθμολογίας της UEFA και θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή δύο ελληνικών ομάδων στο Τσάμπιονς Λιγκ την αγωνιστική περίοδο 1998 – ’99. Τυπικά τίποτε δεν έχει κριθεί στη διεκδίκηση της όγδοης προνομιούχου θέσης. Γιατί, αν, στο πλαίσιο της ίδιας διοργάνωσης, η Σλάβια Πράγας νικήσει τη Στουτγάρδη μέσα στη Γερμανία (αποτέλεσμα πρώτου αγώνα 1-1) και προκριθεί, και η ΑΕΚ ηττηθεί από τη Λοκομοτίβ, τότε η Τσεχία θα αναρριχηθεί στην όγδοη θέση (η Σλάβια θα πριμοδοτηθεί με έναν επιπλέον βαθμό για την πρόκρισή της στα ημιτελικά), στην οποία θα παραμείνει ως το τέλος της περιόδου. Ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Μίμης Παπαϊωάννου σημειώνει για τη ρεβάνς της Μόσχας: «Ασφαλώς και η ΑΕΚ δεν θα παίξει μόνο για τον εαυτό της. Πέρυσι χάθηκε η ευκαιρία για το ελληνικό ποδόσφαιρο και η κιτρινόμαυρη ομάδα πρέπει να αποκλείσει επανάληψη του ίδιου γεγονότος. Μια νίκη και πρόκριση της ΑΕΚ θα μας χαρίσει την όγδοη θέση στη βαθμολογία της UEFA, που σημαίνει δύο ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης περιόδου. Δεν πρέπει όμως να φορτωθούν οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ με άγχος εξαιτίας αυτού. Η Ενωση πρέπει να θυμηθεί τον καλό εαυτό της και όλα θα κυλήσουν ομαλά.


Οσον αφορά το παιχνίδι, όλοι έλεγαν την επομένη της κλήρωσης ότι η Λοκομοτίβ Μόσχας είναι η ευκολότερη από τις ομάδες του Κυπέλλου Κυπελλούχων προεξοφλώντας την πρόκριση. Η ΑΕΚ πρέπει να πάει στη Μόσχα και να παίξει σοβαρά, χωρίς να υποτιμήσει την αντίπαλό της. Απαιτείται να ξεπεράσει τα σκαμπανεβάσματα που έχουν επηρεάσει τη θέση της στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αν αυτό γίνει, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση, το προβάδισμα για πρόκριση στην ημιτελική φάση θα μείνει ανεκμετάλλευτο. Είναι χρέος της ΑΕΚ να αγωνιστεί πειθαρχημένα και να αποφύγει εμφανίσεις όπως εκείνη του πρώτου αγώνα στη Νέα Φιλαδέλφεια.


Οι ομάδες πάντως της πρώην Σοβιετικής Ενωσης είναι και πάλι ιδιαίτερα υπολογίσιμες προσπαθώντας να αποκαταστήσουν την αξιοπρέπειά τους στην Ευρώπη. Είδαμε ότι η Σπάρτακ Μόσχας νίκησε στο Αμστερνταμ τον Αγιαξ, η Ντιναμό Κιέβου έφερε ισοπαλία με τη Γιουβέντους στο Τορίνο. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ οι σύλλογοι οργανώθηκαν και πάλι κάνοντας δυναμικά την επανεμφάνισή τους. Η Λοκομοτίβ είναι μια κλασική ομάδα της «ανατολικής σχολής» με καλή φυσική κατάσταση και ποδοσφαιριστές που δουλεύουν για το σύνολο. Θα αγωνιστεί όπως γνωρίζει, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες της Ενωσης. Αν η ΑΕΚ δεν βρεθεί σε καλή ημέρα, η ρωσική ομάδα μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη».


Ο μονόδρομος της πρόκρισης που πρέπει να ακολουθήσει η ΑΕΚ και λόγω των εσωτερικών προβλημάτων που εντάθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στις τάξεις της, ίσως να βαρύνει τα πόδια των ποδοσφαιριστών. Ο Μ. Παπαϊωάννου αποφαίνεται σχετικά: «Οι ποδοσφαιριστές που θα ξεκινήσουν τον αγώνα πρέπει να αποβάλουν από το μυαλό τους οποιαδήποτε σκέψη που αφορά στα εσωτερικά προβλήματα της ομάδας. Το μόνο που πρέπει να βλέπουν είναι ο αντίπαλος μπροστά τους και πώς θα επικρατήσουν».