Αν υποθέσουμε ότι κάποιος διάβολος σχεδιάζει την επικείμενη αποβολή της ΕΠΟ από τη FIFA πρέπει να παραδεχθούμε πως το σχέδιό του είναι αληθινά σατανικό. Το καταπληκτικό γκολ που σημείωσε ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος την περασμένη Τετάρτη στο ΟΑΚΑ στο τελευταίο λεπτό του ημιτελικού Κυπέλλου ΑΕΚ – ΑΕΛ έδωσε στην ΑΕΚ το εισιτήριο για τον τελικό της 12ης Μαΐου και πλέον προκαλεί τεράστιους πονοκεφάλους στην ΕΠΟ και στο υφυπουργείο Αθλητισμού.
Οι αρμόδιοι για τη διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου παράγοντες τρέμουν πλέον μήπως στον επικείμενο τελικό ΠΑΟΚ – ΑΕΚ επαναληφθούν όσα έγιναν πέρυσι στον τελικό του αίσχους στον Βόλο. Επανάληψη ανάλογων αθλιοτήτων θα έχει ως αποτέλεσμα τιμωρία από τη FIFA. Η ΕΠΟ εμφανίζεται αύριο ενώπιον της FIFA για να απολογηθεί –την έχει παραπέμψει ο επιτηρητής της, κ. Χέρμπερτ Χούμπελ. Η απόφαση για μια πιθανή τιμωρία της (το Grexit δηλαδή) θα βγει μετά τον τελικό του Κυπέλλου: δεν είναι πλέον μια αόρατη απειλή.

Δεν ενημερώθηκε κανένας

Την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Βαγγέλης Γραμμένος επισκέφθηκε τον πρόεδρο της FIFA κ. Τζιάνι Ινφαντίνο στη Ζυρίχη. Η ΕΠΟ υποβάθμισε τη συνάντηση και δεν ενημέρωσε για αυτή ούτε καν τους εκπροσώπους του επαγγελματικού ποδοσφαίρου όπως όφειλε αφού το Grexit θα πλήξει κυρίως τις ομάδες που αγωνίζονται στην Ευρώπη. Μια συνάντηση με τις ομάδες αυτές, ο Γραμμένος και οι συνεργάτες του θα έπρεπε να την έχουν ήδη μεθοδεύσει από τις 27 Μαρτίου, όταν και έγινε γνωστό ότι ο αυστριακός επιτηρητής της ελληνικής ομοσπονδίας κ. Χούμπελ έχει εισηγηθεί τη σχετική τιμωρία. Η ΕΠΟ δεν το έκανε, αφήνοντας στον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Βασιλειάδη την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τους ανθρώπους των ΠΑΕ για να τους εξηγήσει τον κίνδυνο. Μόνο που και οι πρωτοβουλίες του Βασιλειάδη δεν απέδωσαν τίποτα.

Ερευνα που κάπου χάθηκε

Η FIFA είναι ξεκάθαρη: αν η ΕΠΟ δεν μπορεί να διοργανώσει έναν τελικό Κυπέλλου, όμοιο με αυτούς που γίνονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δεν υπάρχει λόγος να είναι μέλος της. Ο τελικός είναι ένα crash test. Η ΕΠΟ δεν θα ξεφύγει από την επιτήρηση αν τον διοργανώσει σωστά (γιατί αυτό είναι το μίνιμουμ που πρέπει να κάνει), αλλά δεν θα γλιτώσει την τιμωρία αν πάλι υπάρξουν παρατράγουδα. Είναι μεγάλο πρόβλημα και ότι η FIFA γνωρίζει πως για τα λάθη στην οργάνωση του περσινού τελικού δεν έχει τιμωρηθεί κανένας –ακόμη και μια έρευνα της Εισαγγελίας Βόλου κάπου χάθηκε.

Εχει πέσει έξω σε όλα

Για την ώρα η πρακτική της ΕΠΟ (κάτι μεταξύ εφησυχασμού και στρουθοκαμηλισμού…) μοιάζει ακατανόητη. Οταν ο επιτηρητής Χούμπελ της έκανε υποδείξεις στα τέλη Φεβρουαρίου (συγκεκριμένες προτάσεις για μια καλύτερη λειτουργία της διαιτησίας και της ομοσπονδίας), δεν τον πήρε κανείς στα σοβαρά. Η πρόσληψη του ισπανού αρχιδιαιτητή κ. Μάριν, που ο Χούμπελ ζήτησε, έγινε με δύο μήνες καθυστέρηση και αφού για αυτήν αρχικά είχε εναντιωθεί το μισό συμβούλιο της ομοσπονδίας! Οταν ο ίδιος ο Χούμπελ στις 27 Μαρτίου φώναξε τον Γραμμένο για να του κάνει σαφές ότι εισηγείται αποβολή της ομοσπονδίας από τις τάξεις της FIFA, o πρόεδρος της ομοσπονδίας αρχικά άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για υπερβολική απειλή. Μετά τη δημοσιοποίηση του κατηγορητηρίου του Χούμπελ η ΕΠΟ έκανε ένα ΔΣ το οποίο αναλώθηκε σε συζητήσεις, που ελάχιστη σχέση είχαν με τον υπαρκτό κίνδυνο αποβολής της. Ο πρόεδρος βγήκε στην τηλεόραση για να εγγυηθεί νυχτιάτικα ότι δεν θα υπάρξει Grexit και δήλωσε πως το θέμα θα απασχολήσει τη FIFA και την ΕΠΟ τον Μάιο. Δεν ήξερε καν ότι στα μέσα Απριλίου θα πάει στη Ζυρίχη για να εξηγήσει τα ανεξήγητα.

Τι συζήτησε ο πρόεδρος στη Ζυρίχη

H EΠΟ δεν έκανε γνωστό το περιεχόμενο των συζητήσεων με τη FIFA. Κυκλοφόρησαν κάποιες περίεργες φήμες για «μίνι Grexit» και για «ποινές με αναστολή» που θα υπάρξουν «για να σοβαρευτούν οι μεγάλες ομάδες» που, κατά την ΕΠΟ, ευθύνονται για όλα. Τίποτε από όλα αυτά δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα: είναι απλώς ευσεβείς πόθοι. Τον πρόεδρο της ΕΠΟ σίγουρα δεν τον υποδέχθηκαν στη Ζυρίχη με ανοιχτές αγκάλες διότι από όλα όσα του έχουν ζητήσει δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε. Στις 27 Μαρτίου του ζήτησαν αλλαγές στους αρχιδιαιτητές κι αυτός τους κράτησε όλους, αλλάζοντας απλώς σε κάποιους χαρτοφυλάκιο. Του ζήτησαν να κάνει κάτι ώστε να βγαίνουν γρηγορότερα οι αποφάσεις των πειθαρχικών επιτροπών και η απόφαση για τα όσα έγιναν στο ΑΕΚ – ΠΑΟΚ έσπασε κάθε ρεκόρ καθυστέρησης. Του ζήτησαν να βρει τρόπο να μειωθούν οι εμπρηστικές δηλώσεις των παραγόντων και αυτός παρακολουθεί αμέριμνος τον αντιπρόεδρο του ΠΑΟΚ κ. Γιώργο Σαββίδη να κοροϊδεύει τους αντιπάλους της ομάδας του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Instagram. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Γραμμένος δεν έπεισε ότι του χρόνου θα υπάρξει ένα πρωτάθλημα με λιγότερες εντάσεις. Στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στην ΕΠΟ για να προετοιμαστεί ο πρόεδρος για το ταξίδι στη Ζυρίχη δεν υπήρχε κανείς εκπρόσωπος της Σούπερ Λίγκας. Υπήρχαν δικηγόροι, όπως ο κ. Μπάρτζης και ο κ. Χολέβας, υπάλληλοι όπως ο κ. Δέδες και εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, όπως ο πρόεδρος της Ενωσης Σάμου κ. Βακάλης, που είναι μάλλον αμφίβολο αν κατανοεί τι σημαίνει Grexit. Η ΕΠΟ δύσκολα θα διοργανώσει έναν τελικό όπως πρέπει. Η κλεψύδρα αδειάζει…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ