Το σημερινό μεγάλο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό, που θα γίνει το βράδυ στο «Καραϊσκάκης», βοηθά τους οπαδούς των δύο ομάδων να συμφωνήσουν σε ένα πράγμα: ότι ένα ανάλογο δεν θα ήθελαν ποτέ να ξαναδούν, ανεξάρτητα με το ποιο θα είναι το τελικό του αποτέλεσμα.
Η σημαντικότητα ενός παιχνιδιού των δύο αιώνιων αντιπάλων καθορίζεται πάντα από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα: το αποψινό θα γίνει στο άδειο και τιμωρημένο «Καραϊσκάκης» μεταξύ δύο ομάδων που δεν έχουν τους ίδιους στόχους. Ο Ολυμπιακός προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στις πρώτες θέσεις, αλλά είναι μακριά από την κορυφή. Και ο Παναθηναϊκός κάνει το χειρότερο πρωτάθλημα της Ιστορίας του στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου προσπαθώντας να γλιτώσει από τη χρεοκοπία και τη διάλυση.

Δικαστικές και άλλες προτεραιότητες

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία ενός ντέρμπι που η επικαιρότητα των δύο ομάδων, ολόκληρη την εβδομάδα που προηγήθηκε, δεν είχε να κάνει τόσο με την προετοιμασία τους για το παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός πέρασε έξι ημέρες έχοντας ως βασική προτεραιότητα τις δικαστικές του εκκρεμότητες στις πειθαρχικές επιτροπές. Κατήγγειλε τα όσα έγιναν στην Τούμπα πριν και μετά τον τραυματισμό τού Οσκαρ Γκαρσία, έπρεπε να απαντά στις προβοκατόρικες διαρροές του ΠΑΟΚ, που ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται ότι ο Καταλανός αυτοτραυματίστηκε, και έπρεπε να προετοιμάσει την άμυνά του στην έφεση που έκανε διεκδικώντας να πάρει πίσω τους τρεις βαθμούς που του αφαιρέθηκαν για τα επεισόδια που έγιναν μετά το ματς με την ΑΕΚ. Αν άκουγε κανείς στα αθλητικά ραδιόφωνα τους ρεπόρτερ της ομάδας τις προηγούμενες ημέρες, νόμιζε ότι παρακολουθεί ειδήμονες του δικαστικού ρεπορτάζ και όχι αθλητικογράφους.

Ολα διαφορετικά στον πρώτο γύρο

Στο πρώτο ματς των δύο στη Λεωφόρο η προετοιμασία και το κλίμα ήταν ολότελα διαφορετικά. Ο Παναθηναϊκός, παρά το κακό του ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, είχε κάνει μια ψυχωμένη εμφάνιση και είχε κερδίσει με 1-0, με ένα γκολ του Βιγιαφάνιες σε μια κατάμεστη Λεωφόρο –ο κόσμος τότε ακόμη στήριζε την ομάδα, τώρα έχει απομακρυνθεί εντελώς: στο ματς με τη Λαμία δεν κόπηκαν ούτε τέσσερις χιλιάδες εισιτήρια.
Από εκείνο τον ΠΑΟ έχουν φύγει στο μεταξύ ένα σωρό παίκτες: πέντε βασικοί, ο σκόρερ Βιγιαφάνιες, ο Σιλά, ο Χουλτ, ο Μολέδο και ο Χίλιεμαρκ δεν υπάρχουν πια, ενώ ο Μολίνς είναι τραυματίας. Ο Ολυμπιακός, που τότε προσπαθούσε να ξεκινήσει την αντεπίθεσή του μετά το κάκιστο ξεκίνημα του, είχε πληρώσει κυρίως μια επιλογή του τότε προπονητή του: ο Τάκης Λεμονής είχε ξεγελαστεί από την εμφάνιση του Εμενίκε στο ματς κυπέλλου με τον Αχαρναϊκό που είχε προηγηθεί και τον είχε ξεκινήσει αντί του Καρίμ Ανσαριφάρντ με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να παίζει με δέκα παίκτες, μέχρι το 75′ όταν και ο Ιρανός μπήκε στο γήπεδο. Η πίεση στα τελευταία λεπτά ήταν μεγάλη, ο διαιτητής Παπαπέτρου δεν είχε δώσει ένα πέναλτι στους Ερυθρολεύκους και ο ΠΑΟ πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη –αληθινό οξυγόνο: τα τελευταία χρόνια που ο ΠΑΟ μένει νωρίς μακριά από τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό είναι η μισή σεζόν του, αφού αν κάνει σε αυτά αποτέλεσμα συσπειρώνει τον κόσμο του. Το ίδιο θα προσπαθήσει ο ΠΑΟ και απόψε: ο Μαρίνος Ουζουνίδης γνωρίζει πολύ καλά ότι αν πάρει μια νίκη στο «Καραϊσκάκης» όλες σχεδόν οι οδύνες της χρονιάς θα ξεχαστούν.
Ο ΠΑΟ είχε εφέτος προβλήματα εκτός έδρας, αλλά δύο εβδομάδες πριν, στη Λάρισα, με αντίπαλο την ΑΕΛ, πήρε την πρώτη του εφετινή νίκη εκτός έδρας. Συνολικά μέσα στον Φεβρουάριο ήταν αήττητος, και αυτό δεν είναι τυχαίο: όταν τελείωσε η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου η ομάδα ηρέμησε, αφού όσοι ποδοσφαιριστές έμειναν το έκαναν με επιλογή τους. Είχαν σχεδόν όλοι δικαίωμα προσφυγής και αν δεν το άσκησαν ήταν γιατί ήθελαν να παίξουν στον ΠΑΟ, όπως άλλωστε και οι λίγοι (Οικονόμου, Κάτσε, Μυστακίδης) που ήρθαν. Ο Ουζουνίδης ξέρει πια με ποιους να δουλέψει και σε ποιους να βασιστεί, και αυτό φαίνεται: ο ΠΑΟ δεν είναι ποιοτικά σπουδαίος, είναι όμως ομοιογενής, μαχητικός, δεν έχει άγχος και μπορεί να τα καταφέρει.

Ενδεκάδα Τούμπας και αυτή τη φορά

Και ο Ολυμπιακός; Ολα δείχνουν πως ο Οσκαρ Γκαρσία, που στο δίμηνο που βρίσκεται στην Ελλάδα έχει επισκεφτεί περισσότερα νοσοκομεία από γήπεδα, θα ξεκινήσει με την ενδεκάδα που δεν αγωνίστηκε στην Τούμπα: Προτό, Ελαμπντελαουί, Κούτρης, Σισέ και Μποτία στην άμυνα, Μιραλάς, Πάρντο και Καρίμ στην επίθεση και στη μεσαία γραμμή μια μαχητική, αλλά αργή τριάδα που αποτελείται από τους Ρομαό, Ταχτσίδη και Οφόε. Ο Καταλανός αφήνει εκτός αρχικού σχήματος τους Μάριν και Φορτούνη, που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του ματς. Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού κ. Σάββας Θεοδωρίδης έκανε φροντιστήριο στον Γκαρσία την Τετάρτη μιλώντας του μία ώρα για τη σημαντικότητα του ματς: ο Σάββας εξακολουθεί να θεωρηθεί μεγάλο αντίπαλο του Ολυμπιακού μόνο τον Παναθηναϊκό. Το τι λέει η βαθμολογία ελάχιστα τον ενδιαφέρει…

Διακανονισμοί και αγωνία

Και η επικαιρότητα του Παναθηναϊκού ελάχιστα είχε να κάνει με το ποδόσφαιρο. Η εβδομάδα του ΠΑΟ ξεκίνησε με το περίφημο τουίτ τού ακόμη μεγαλομετόχου της ομάδας κ. Γιάννη Αλαφούζου, που θύμισε στον ΠΑΟΚ ότι όλα εδώ πληρώνονται, προκαλώντας και αντιδράσεις των φίλων του Παναθηναϊκού (!), που τον κατηγορούν ότι ασχολείται με οτιδήποτε άλλο εκτός από την ομάδα, και συνεχίστηκε με την κυνική ομολογία του προέδρου κ. Βασίλη Κωνσταντίνου, που παραδέχτηκε ότι ο ΠΑΟ θα τιμωρηθεί με τριετή ευρωπαϊκό αποκλεισμό από την UEFA για παραβάσεις που έχουν να κάνουν με το Financial Fair Play.

Και την εβδομάδα αυτή οι προτεραιότητες του Παναθηναϊκού αφορούσαν διακανονισμούς χρεών της ομάδας με παίκτες όπως ο Στάθης Ταυλαρίδης, ο Βέμερ, ο Εσιέν και ο Λέτο, ενώ μέσα σε όλα υπήρξαν πάλι και πληροφορίες για αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, καθώς και φήμες απομάκρυνσης του Μαρίνου Ουζουνίδη από τους νέους ιδιοκτήτες, που κανείς δεν γνωρίζει αν πραγματικά υπάρχουν. Παρακολουθώντας την επικαιρότητα της εβδομάδας που προηγήθηκε είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι σήμερα υπάρχει στο πρόγραμμα το πιο μεγάλο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ