Με μια λιτή ανακοίνωση, παραμονές του παιχνιδιού του Πανιωνίου με τον ΠΑΟΚ που ξεχωρίζει στο πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, ο σύλλογος της Νέας Σμύρνης έθεσε εκτός ομάδας για τριάντα μέρες τον ιρανό σταρ της Σοτζέι Μασούντ και τον βασικό κεντρικό αμυντικό της Βαγγέλη Οικονόμου –στον έλληνα ποδοσφαιριστή επιβλήθηκε και πρόστιμο 3.000 ευρώ γιατί αποβλήθηκε στην Ξάνθη.
Οι τιμωρίες αυτές προκάλεσαν την παραίτηση του αρχηγού της ομάδας Παναγιώτη Κόρμπου, που διαφώνησε με τη διοίκηση, την στιγμή που ο ισχυρός άνδρας του Πανιωνίου κ. Νίκος Ζαμάνης δήλωνε πως «αν χρειαστεί, για το καλό του Πανιωνίου που είναι πάνω από όλους και όλα, φεύγω και εγώ». Η ιστορία είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στον παράξενο κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Τα κατάφεραν στις θύελλες

Ο Πανιώνιος, με τα λαμπρά του αποτελέσματα στα δύο προηγούμενα πρωταθλήματα, ήταν μια ωραία απόδειξη πως μια ομάδα μπορεί να έχει επιτυχίες και εξαιρετικά αποτελέσματα ακολουθώντας παράλληλα ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας. Ο Ζαμάνης και ο γιατρός κ. Χρήστος Δάρρας, που ανέλαβαν τα ηνία του συλλόγου προ τριετίας, δεν είναι οικονομικοί μεγιστάνες αλλά καλοί γνώστες του ποδοσφαίρου. Παρέλαβαν ένα οικονομικό χάος, έβαλαν τάξη στον σύλλογο και τον περασμένο Μάρτιο, χάρη και στην εξαιρετική δουλειά του λογιστή κ. Πέτρου Μπογράκου, κατάφεραν ο σύλλογος να αδειοδοτηθεί και να αγωνιστεί στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ: έναν χρόνο πριν είχε χάσει την ευκαιρία εξαιτίας της κακής του οικονομικής κατάστασης και μολονότι είχε πάρει το ευρωπαϊκό εισιτήριο τερματίζοντας στην πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα. Η εφετινή χρονιά θα έπρεπε να είναι η πιο ήσυχη –κι όμως, όσοι στις τρικυμίες τα κατάφεραν, δυσκολεύονται τώρα που όλα είναι πιο ήρεμα.

Ολα ίδια, όλα διαφορετικά

Οι τιμωρίες του Οικονόμου και του Μασούντ αλλά και η συμβολική παραίτηση του Κόρμπου μαρτυρούν ότι αν και όλα είναι ίδια στη Νέα Σμύρνη, όλα είναι ταυτόχρονα διαφορετικά. Τι άλλαξε; Πρώτα-πρώτα τα αποτελέσματα, που δεν είναι όσο καλά ήταν πέρυσι και πρόπερσι. Οτι θα υπήρχαν αγωνιστικές δυσκολίες το γνώριζαν όλοι από την αρχή. Η ομάδα ξεκίνησε προετοιμασία τέλη Ιουνίου για να παίξει στα ευρωπαϊκά προκριματικά. Κάποιοι παίκτες στους οποίους πέρυσι η ομάδα στηρίχθηκε (ο Ρισβάνης, ο Μπεν, ο Τασουλής, ο τερματοφύλακας Γιαννιώτης) δεν υπάρχουν. Κάποιοι αντικαταστάθηκαν εξαιρετικά (ο νεοφερμένος Κότνικ π.χ. είναι σπουδαίος τερματοφύλακας), κάποιοι όχι.
Οι καλοκαιρινές υποχρεώσεις είχαν ως αποτέλεσμα παίκτες που σε τέτοιες δεν ήταν συνηθισμένοι να αποκτήσουν προβληματάκια τραυματισμών. Ο Γεσίλ και ο Σπιριντόνοβιτς π.χ. ταλαιπωρήθηκαν, όπως και ο ίδιος ο Οικονόμου. Ο νεοφερμένος προπονητής κ. Μιχάλης Γρηγορίου προσπάθησε να μην πειράξει πολλά στην ομάδα που βρήκε, όμως δυσκολεύεται να συνεχίσει την καλή δουλειά που έκανε πέρυσι ο Σέρβος κ. Βλάνταν Μιλόγεβιτς, που έφυγε για να αναλάβει τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου. Ο πήχης είναι ψηλά.

Η πλατεία και οι φήμες

Τα μέτρια αποτελέσματα έβγαλαν τον Νοέμβρη στο φως διάφορα παράπονα που μπήκαν κάτω από το χαλί το περασμένο καλοκαίρι. Στην πλατεία κυκλοφορεί η υποψία ότι η μέτρια απόδοση του Οικονόμου οφείλεται στο ότι δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει την καριέρα του στον ΑΠΟΕΛ, που το καλοκαίρι του έκανε μια καλή πρόταση. Τα δε συνεχόμενα νεύρα του Μασούντ, στον Πανιώνιο πιστεύουν όλοι πως έχουν να κάνουν αρχικά με το ότι έχασε τη θέση του στην ομάδα του Ιράν γιατί αγωνίστηκε εναντίον της Μακάμπι το καλοκαίρι –για την ομοσπονδία του Ιράν οι παίκτες απαγορεύεται να αγωνίζονται με αντιπάλους Ισραηλινούς! Θεωρούν επίσης ότι ο Μασούντ ήθελε να πάει το καλοκαίρι στον Παναθηναϊκό και ότι τώρα του έχει πάρει τα μυαλά η ΑΕΚ. Η διοίκηση του έδωσε άδεια για να ηρεμήσει και να σοβαρευτεί –αλλά όλα δείχνουν πως θα υπάρξει διαζύγιο και μάλιστα όχι τόσο συναινετικό.
Ο Ιρανός δεν κατηγορεί τον Πανιώνιο για τις περιπέτειες που έχει με την εθνική του ομάδα. Πιστεύει ότι η ομοσπονδία του Ιράν έχει προβλήματα μαζί του εξαιτίας των γενικότερα προοδευτικών του ιδεών και μάλλον έχει δίκιο, αφού ο συμπαίκτης του Χατζισαφί, που έπαιξε κι αυτός εναντίον της Μακάμπι, έχει κληθεί στην Εθνική κανονικά. Από την άλλη, όμως, η περίπτωση να συνεχίσει σε άλλη ελληνική ομάδα μοιάζει να τον απασχολεί, κι αυτό φαίνεται στα νευρικά παιχνίδια του.

Χάλασε η συντροφιά

Το πρόβλημα του Πανιωνίου μοιάζει να είναι ότι η φυγή κάποιων συγκεκριμένων παικτών χάλασε τα κάποτε υπέροχα αποδυτήρια. Εφέτος, μετά το τέλος του ματς του Πανιωνίου με τον Ατρόμητο, ο Σιώπης πήρε συνεντεύξεις(!) για χατίρι της Nova από τον Ρισβάνη και τον Γιαννιώτη, παρουσία του Κόρμπου. Η σκηνή αυτή, χιουμοριστική και γκροτέσκα αφού ο Σιώπης ρωτούσε τον Ρισβάνη γιατί έφυγε από τον Ολυμπιακό και ο πρώην συμπαίκτης απαντούσε «για τον ίδιο λόγο που έφυγες κι εσύ», μαρτυρούσε τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουν ακόμα όλοι αυτοί οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έγιναν παρέα στα δύσκολα. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τον καλαμπουρτζή Σιώπη να κάνει τα ίδια αστεία με αρκετούς νεοφερμένους.

Τι είδους ιστορία;

Οπως λέει και ο Σαββόπουλος «ιστορία γράφουν οι παρέες», όμως οι παρεΐστικες ιστορίες δεν είναι όλες ευχάριστες. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, καμιά φορά στις παρέες προκύπτουν και γκρίνιες και ανταγωνισμοί και λέγονται εύκολα κουβέντες παραπάνω. Οι καλές αναμνήσεις δεν αρκούν πάντα. Στο ποδόσφαιρο είναι κανόνας τα καλά προηγούμενα να δημιουργούν μεγαλύτερες προσδοκίες, κι όταν αυτές εμφανίζονται συχνά γίνονται βάρος. «Πρόπερσι η ομάδα έπαιζε με παίκτες που είχαν δικαίωμα προσφυγής γιατί υπήρχαν καθυστερήσεις στις πληρωμές, αλλά χαίρονταν το ποδόσφαιρο που έπαιζε και κανείς δεν συζητούσε για προβλήματα» έλεγε κάποιος που τα αποδυτήρια τα γνωρίζει καλά. Είναι μεγάλο πρόβλημα σε μια ομάδα να αρχίσουν οι συζητήσεις. Δεν υπάρχει χειρότερο σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ