Την περασμένη Τρίτη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών 28 άνθρωποι του ποδοσφαίρου (παράγοντες και διαιτητές) παραπέμφθηκαν σε δίκη κατηγορούμενοι για χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων. Το γεγονός ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά μόνο σε όσους δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες αυτής της ιστορίας. Η έκδοση του βουλεύματος είναι το πρώτο βήμα για το οριστικό τέλος της.

Με ανώνυμες επιστολές

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε το 2013. Αφού έλαβε δύο ανώνυμες επιστολές(!), ο τότε αθλητικός εισαγγελέας κ. Αριστείδης Κορέας ξεκίνησε μια έρευνα με θέμα τη διαιτησία και τις εκλογές της ΕΠΟ, που είχαν γίνει έναν χρόνο πριν. Σύντομα η έρευνα επικεντρώθηκε στον Ολυμπιακό και στελέχη της διοίκησής του. Μόνο που παρά τη μανιώδη προσπάθεια του κ. Κορέα σοβαρά επιβαρυντικά στοιχεία δεν προέκυψαν.

Κάποιες λεπτομέρειες

Ας θυμηθούμε κάποιες λεπτομέρειες. Για δύο χρόνια παρακολουθούνται δεκάδες τηλέφωνα, και το ανακριτικό υλικό γίνεται αντικείμενο τηλεοπτικών εκπομπών, που μεταδίδουν ό,τι από αυτό θέλουν δυσφημώντας παράγοντες που έχουν στοχοποιηθεί. Η ψιθυρολογία έχει ως αποτέλεσμα οι τότε διοικούντες την ΕΠΟ, που βρίσκονται στο κέντρο της έρευνας, να φοβούνται το καλοκαίρι του 2014 ότι θα τους συλλάβουν στο αεροδρόμιο, μετά την επιστροφή της εθνικής ομάδας από το Μουντιάλ της Βραζιλίας! Το κλίμα εκφοβισμού οδηγεί ανθρώπους σε παραιτήσεις, ενώ φουντώνουν οι φήμες πως υπάρχουν ηχογραφημένοι διάλογοι προέδρων με διαιτητές, παράγοντες της ΕΠΟ κ.τ.λ. Οταν βγαίνει το «πόρισμα Κορέα» όσα κυκλοφορούν αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχουν. Ωστόσο η εντύπωση ότι υπάρχει κάτι συνταρακτικό, που θα βγει στην επιφάνεια, καλλιεργείται συστηματικά κυρίως από αθλητικές ιστοσελίδες αγνώστων ιδιοκτητών, που έχουν δημιουργηθεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
Στην πραγματικότητα, από το «πόρισμα Κορέα» προκύπτει πως μολονότι πάνω από δύο χρόνια «κοριοί και υπερκοριοί» παρακολουθούν κυρίως τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, δεν έχει καταγραφεί ούτε μία συνομιλία στην οποία να ακούγεται κάποιο στέλεχος της διοίκησης της ομάδας να μιλάει με κάποιον αρμόδιο παράγοντα της ΕΠΟ ζητώντας του την τοποθέτηση κάποιου διαιτητή σε παιχνίδια πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός παίρνει το πόρισμα και προσφεύγει στο CAS ζητώντας τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι δικαστές απορρίπτουν το αίτημα γελώντας. Στην Ελλάδα ωστόσο όλα αντιμετωπίζονται πολύ σοβαρά.

Από τον Κορέα στον Ανδρεάδη

Στη συνέχεια της διαδικασίας το «πόρισμα Κορέα» αναλαμβάνει ο εισαγγελέας κ. Ανδρεάδης. Αυτός ακολουθεί μια κάπως πρωτότυπη μεθοδολογία. Προσθέτει στην υπόθεση κάποιες άλλες ανάλογες, που βασίζονται σε καταγγελίες ενός πρώην μέλους της ΚΕΔ, του κ. Σάββα, και του τότε προέδρου του ΠΑΟ κ. Αλαφούζου, ο οποίος έχει κάνει μηνυτήριες αναφορές εναντίον διαιτητών που, κατά την κρίση του, έχουν αδικήσει την ομάδα του. Ο Ανδρεάδης αρχίζει να καλεί κόσμο στο γραφείο του απαγγέλλοντας κατηγορίες για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης».
Παράγοντες στερούνται την ιδιότητα τους, διαιτητές βγαίνουν από τους πίνακες με το πρόσχημα ότι τελούν υπό δικαστική έρευνα, προκύπτουν νέοι περιοριστικοί όροι, όπως «απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο», ενώ υπάλληλοι της ΕΠΟ όπως οι κ.κ. Παυσανίας Παπανικολάου και Χρήστος Υφαντής στοχοποιούνται –σήμερα και οι δύο είναι αθώοι και άνεργοι. Πάντα διακινούνται φήμες για τρομερές αποκαλύψεις που αφορούν σκοτεινές υποθέσεις, όπως π.χ. η ανατίναξη του φούρνου τού κάποτε διαιτητή κ. Κωνσταντινέα, που στο μεταξύ έχει γίνει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετές από αυτές υποδαυλίζονται και από τους ίδιους τους μάρτυρες κατηγορίας. Ο Κωνσταντινέας π.χ. τουλάχιστον πέντε φορές στο συγκεκριμένο διάστημα μιλάει στην τηλεόραση αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει πει στους ανακριτές πράγματα που θα μας αφήσουν έκπληκτους. Η όλη υπόθεση περισσότερο και από δικαστική διερεύνηση θυμίζει τηλεοπτικό σόου με σενάριο γραμμένο από ανακριτές.

Οι ξαφνικές εμφανίσεις

Ωστόσο πάλι το κομμάτι των κατηγοριών, που αφορά τον Ολυμπιακό, είναι γεμάτο ελλείψεις. Ετσι, προκύπτουν ξαφνικά δύο νέες ιστορίες. Ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ και της Βέροιας Νίκος Γεωργέας εμφανίζεται στον ανακριτή για να δηλώσει πως, κατά τη γνώμη του, κάτι ύποπτο υπήρξε σε ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Βέροια και ο ίδιος το θυμήθηκε δυόμισι χρόνια αργότερα: τον διαψεύδουν οι πρώην συμπαίκτες του, μεταξύ των οποίων και ο ποδοσφαιριστής τότε του Παναθηναϊκού Νίκος Καλτσάς! Η υπόθεση καταλήγει στην αθλητική Δικαιοσύνη, που αθωώνει τη Βέροια πανηγυρικά. Παράλληλα παρουσιάζεται στον κ. Ανδρεάδη ο τότε τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟ κ. Τάκης Φύσσας και ισχυρίζεται πως ο Ρικάρντο Σάντος, γιος του Φερνάντο Σάντος, του είπε ότι ο πορτογάλος προπονητής του Ατρομήτου τότε κ. Σα Πίντο πιέστηκε από παράγοντες της ομάδας για να μη χρησιμοποιήσει κάποιους παίκτες σε ματς εναντίον του Ολυμπιακού. Κανείς δεν το επιβεβαιώνει και για αυτό στους ανθρώπους του Ατρομήτου, δηλαδή στον πρόεδρο της ομάδας κ. Σπανό και στον τεχνικό διευθυντή κ. Αγγελόπουλο, δεν μπαίνει κανείς περιοριστικός όρος. Οι δύο αυτές καταγγελίες, του Γεωργέα και του Φύσσα, δεν έχουν καμία σχέση με το πόρισμα Κορέα. Ομως με βάση αυτές διώκονται σήμερα για χειραγώγηση ποδοσφαιρικού αποτελέσματος οι (πρώην) πρόεδροι του Ολυμπιακού και του Ατρομήτου.

Ο πρόεδρος μειοψήφησε

Τα κακουργήματα στα οποία το πόρισμα αναφέρεται, η «χειραγώγηση αγώνα» π.χ., για να στοιχειοθετηθούν χρειάζεται να βρεθούν χρήματα: δεν υπάρχουν πουθενά. Η δε πλημμεληματική κατηγορία για σύσταση συμμορίας, που τα συνοδεύει, είναι τελείως στον αέρα γιατί προέκυψε ως συνέπεια των κακουργημάτων –κατά την εισαγγελική πρόταση μια συμμορία έστησε ένα παιχνίδι. Αν δεν υπάρχει στημένο παιχνίδι, δεν υπάρχει και συμμορία.
Η απουσία αποδείξεων για τη χειραγώγηση του ματς οδήγησε τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εφετών κ. Σταμαδιανό να ζητήσει την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Οι δύο δικαστίνες που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής των παραγόντων είναι αμφίβολο αν γνωρίζουν τι σημαίνει χειραγώγηση αγώνα. Δικαίως ο πρόεδρος του Ατρομήτου κ. Σπανός μίλησε από την αρχή «για παραπομπή σε δίκη εντυπώσεων». Για αυτές έγιναν όλα…

Ολα για τιςεντυπώσεις

Στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών οι κατηγορίες που κάποτε είχε προσάψει στον Ολυμπιακό ο κ. Κορέας και είχε ερευνήσει ο κ. Ανδρεάδης έχουν εξαφανιστεί! Δεν υπάρχει καμία κατηγορία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πρώτα από όλα. Προηγουμένως, στο διάστημα της ανακριτικής διαδικασίας, έχουν εξαφανιστεί και μια σειρά από κατηγορίες που αφορούσαν τους αντιπροέδρους του Ολυμπιακού, κ.κ. Γιάννη Βρέντζο και Σάββα Θεοδωρίδη, τηλεφωνικές συνομιλίες των οποίων επίσης ακούστηκαν σε τηλεοπτικές εκπομπές με σκοπό τη διαπόμπευσή τους.
Στο βούλευμα δεν υπάρχει τίποτε που να σχετίζεται με τον Ολυμπιακό και να αφορά εκβιασμούς και απειλές, τίποτε που να έχει να κάνει με τον Κωνσταντινέα και τον φούρνο του, τίποτε που να αφορά σχέσεις με διαιτητές, τίποτε που να μαρτυρεί ότι υπήρξαν παρεμβάσεις στις εκλογές της ΕΠΟ –θυμίζω ότι αυτό άρχισε να ερευνά ο Κορέας το 2013. Τι υπάρχει; Μια κατηγορία που σχετίζεται με το ματς Ολυμπιακός – Ατρόμητος, που μοιάζει παντελώς αστήρικτη, αφού δεν συνοδεύεται από αποδείξεις συναλλαγής των ομάδων. Δεν προκύπτει, δε, ότι υπάρχει και στοιχηματισμός για το τελικό αποτέλεσμα. Πάνω από πενήντα φάκελοι για ύποπτα ματς έχουν έρθει από την UEFA τα τελευταία χρόνια, αλλά κανένας δεν αφορά το συγκεκριμένο παιχνίδι, ούτε και το ματς Ολυμπιακός – Βέροια για το οποίο από την αθλητική Δικαιοσύνη έχουν όλοι αθωωθεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ