Η πρόκριση του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στους «32» του Europa League, προσέθεσαν βαθμούς στην Ελλάδα που διατηρεί με σιγουριά πλέον 14η θέση στην κατάταξη της UEFA.

Η 15η Κροατία και η 16η Αυστρία (αποχαιρέτησαν Αούστρια, Ραπίντ Βιέννης και Σάλτσμπουργκ) δεν έχουν πλέον εκπρόσωπο, ενώ η 17η Ρουμανία έχει μοναδική ομάδα την Άστρα.

Σύμφωνα με το πλάνο της UEFA, προτίθεται από τη σεζόν 2018/19 oι τέσσερις πρώτες ομάδες από τις τέσσερις πρώτες χώρες της φετινής βαθμολογίας nα μπουν απευθείας στα γκρουπ του Champions League (Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία).

Μαζί τους, από δυο θα έχουν η 5η (Ρωσία) και η 6η (Γαλλία), ενώ από μια (τον πρωταθλητή) οι χώρες 7-12 (Πορτογαλία, Ουκρανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Τουρκία, Ελβετία). Συν 4 ομάδες από τα προκριματικά και μαζί τους ο πρωταθλητής Ευρώπης και ο κάτοχος του Europa League.

Αγνωστο παραμένει το με ποιο τρόπο θα προκρίνονται μέσω των πλεϊ οφ. O δεύτερος του ελληνικού πρωταθλήματος, ή δεν θα λαμβάνει μέρος καν ή θα ξεκινάει τις υποχρεώσεις τους από τον πρώτο προκριματικό του Champions League.