Τις δεκαετίες του 1910 και του 1920, σχεδόν το 8% του ελληνικού πληθυσμού είχε μεταναστεύει στις ΗΠΑ με στόχο ένα καλύτερο αύριο.
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας το αμερικανικό όνειρο το κυνηγούν πλέον φερέλπιδες έλληνες και ελληνίδες αθλητές, θέλοντας να συνδυάσουν τις παροχές που προσφέρουν τα αμερικανικά κολέγια με τη φοίτηση αλλά και με τις υψηλές προδιαγραφές στην αθλητική υποδομή.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα ταλέντα του ελληνικού αθλητισμού πολλές φορές δεν χρειάζεται καν να χτυπήσουν την πόρτα ενός κολεγίου, καθώς οι Αμερικανοί έχουν έρθει στη χώρα μας και τους παρακολουθούν στενά.
Σπουδαίο ταλέντο


Οπως έγινε πρόσφατα με τον 18χρονο ακοντιστή Γιάννη Κυριαζή, που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ταλέντα των τελευταίων ετών και δέχθηκε την πρόσκληση από το πανεπιστήμιο του Texas Α&Μ, ένα από τα καλύτερα στον τομέα του, έχοντας ήδη αρχίσει τις σπουδές του στην κινησιολογία.

«Οι εγκαταστάσεις είναι πράγματι απίστευτες και δεν έχω ξανασυναντήσει κάτι ανάλογο. Υπάρχουν πολλοί χώροι για προπόνηση αλλά και οι κατάλληλοι χώροι για διάβασμα και συναντήσεις με τους καθηγητές. Οι καθηγητές γνωρίζουν ότι είμαστε αθλητές και μας προσέχουν»
λέει ο νεαρός αθλητής μας, που ακολούθησε το παράδειγμα της ασημένιας πρωταθλήτριας Ευρώπης στο επί κοντώ Κατερίνας Στεφανίδη, η οποία είχε φοιτήσει στο διάσημο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και ουσιαστικά η καριέρα της απογειώθηκε συνδυάζοντας σπουδές με υψηλό αθλητισμό.

«Με την εμπειρία που έζησα, μπορώ να πω ότι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός πως οι αίθουσες για τα μαθήματα και τα στάδια είναι όλα σε πολύ κοντινές αποστάσεις και έχεις μεγάλη οικονομία χρόνου. Προσωπικά είχε τύχει να τελειώνω το μάθημα στις 14.00 και δέκα λεπτά αργότερα να κάνω προπόνηση, και σε αυτό ρίχνουν το βάρος, γιατί θέλουν οι φοιτητές-αθλητές να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για διάβασμα και προπόνηση»
λέει στο «Βήμα» η ασημένια επικοντίστρια στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό της Ζυρίχης και εξηγεί τη διαδικασία της υποτροφίας.

«Στην αίτηση που κάνεις, ανεξάρτητα αν είσαι Αμερικανός ή όχι, σου ζητούν το περίφημο SAT, το οποίο είναι ουσιαστικά οι εξετάσεις που δίνουν οι Αμερικανοί για να μπουν σε ένα πανεπιστήμιο. Τις δίνεις κι εσύ και μαζί παρουσιάζεις τους βαθμούς του σχολείου. Τα κρατικά πανεπιστήμια έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τη διαδικασία επιλογής, δηλαδή αν έχεις πράγματι αθλητικό ταλέντο μπορούν να βοηθήσουν ώστε να σε δεχθούν κυρίως με βάση αυτή την επιλογή. Επίσης κάθε πανεπιστήμιο ανάλογα με το μπάτζετ του, το αθλητικό επίπεδό του και τις ανάγκες του έχει άλλα στάνταρντ για το σε ποιον θα δώσει υποτροφία και σε ποιον όχι. Για παράδειγμα, αν ένα πανεπιστήμιο έχει τρεις καλές επικοντίστριες, δεν θα πάει να πάρει τέταρτη την ίδια χρονιά.

Ακόμη, ένα πανεπιστήμιο μπορεί να σου δίνει πλήρη υποτροφία με βάση τις αθλητικές επιδόσεις σου, ενώ ένα άλλο όχι, λόγω διαφοράς επιπέδου και ζήτησης»
καταλήγει η νεαρή πρωταθλήτριά μας που πλέον έχει αποφοιτήσει αλλά συνεχίζει την προετοιμασία της εκεί με τον αμερικανό προπονητή της, χρυσό ολυμπιονίκη στο επί κοντώ Νικ Χάισονγκ.
Ενδιαφέρον για το πόλο


Στις ΗΠΑ σπουδάζουν επίσης αθλητές και αθλήτριες από το μπάσκετ, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για το γυναικείο πόλο και ήδη πέντε κοπέλες βρίσκονται εκεί. Είναι οι αδελφές Χαραλαμπίδη (στη Νότια Καρολίνα), οι αδελφές Μπενέκου (η Ιόλη στο Σαν Ντιέγκο και η Αλκηστις στο Φοίνιξ της Αριζόνας) και η Χριστίνα Κώτσια στο Λονγκ Μπιτς.
Σχεδόν όλες είχαν προπονηθεί από τον συνεργάτη του ομοσπονδιακού τεχνικού Γιώργου Μορφέση, τον Στέφανο Λέανδρο, και σχεδόν όλο το τιμ έφθασε την περασμένη εβδομάδα στην κορυφή της Ευρώπης.

«Θα ξεκαθαρίσω ότι το προπονητικό επίπεδο στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά υψηλό, ανώτερο όλων. Απλώς αυτό που βρίσκει ένας αθλητής-φοιτητής σε μια υποτροφία στις ΗΠΑ είναι όλο το πακέτο, που συνδυάζει σπουδές και προπονήσεις σε έναν χώρο»
λέει στο «Βήμα» ο έμπειρος προπονητής, ο οποίος διδάσκει πλέον προπονητική στο Φοίνιξ της Αριζόνας.

«Οταν μπήκα και είδα πισίνα 90 μέτρων, έπαθα πλάκα. Δεν είχα ξαναδεί τέτοια πισίνα. Για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου του κολεγίου είναι σαν το ΟΑΚΑ και έχει 65.000 θέσεις, ενώ ένα γήπεδο του μπάσκετ σαν το ΣΕΦ! Και αυτά είναι ουσιαστικά τα προπονητικά. Ο εξοπλισμός που διαθέτουμε οι προπονητές για τις ανάγκες της προπόνησης είναι το κάτι άλλο. Στο πόλο, για παράδειγμα, έχουν ειδικό μηχάνημα στο οποίο μπορείς να μετράς τους σφυγμούς στις πολίστριες την ώρα που κολυμπούν, πράγματα απίστευτα για τα δικά μας δεδομένα»
συνεχίζει ο εκ των ομοσπονδιακών τεχνικών.
Αυστηροί κανόνες


Οι κανόνες της Κολεγιακής Ενωσης Αθλητισμού (NCAA) είναι πολύ αυστηροί για όλους, αλλά οι φοιτητές-αθλητές επιβραβεύονται όταν τα καταφέρνουν. Σε κάποια κολέγια μόλις φθάνουν οι αθλητές για πρώτη φορά στα δωμάτιά τους τους περιμένει ένα φορητό κομπιούτερ ενώ ύστερα από ένα-δύο χρόνια παίρνουν και tablet.
Το τεχνικό επιτελείο ελέγχει τις επιδόσεις του αθλητή, αλλά υπάρχουν και οι καθηγητές για το εκπαιδευτικό κομμάτι, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή τσεκάρουν την επίδοση των μαθητών τους, η οποία πρέπει να συμβαδίζει με το αθλητικό τους ταλέντο. Υπάρχουν πανεπιστήμια όπως το Στάνφορντ που είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου και εκεί οι απαιτήσεις στα μαθήματα αυξάνονται.
Αλλα πανεπιστήμια όπως το UCLA, που είναι από τα μεγαλύτερα, δεν θέλουν ξένους αθλητές και έχουν μόνο Αμερικανούς, ενώ με το ολυμπιακό πρόγραμμα που εφαρμόζεται ο στόχος είναι να βγουν τα νέα αστέρια των ΗΠΑ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οπως και να έχει πάντως, «είναι μεγάλη τιμή για τον ελληνικό αθλητισμό που επιλέγονται τόσοι αθλητές και αθλήτριές μας» καταλήγει ο συνεργάτης του ομοσπονδιακού τεχνικού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ