Η Εθνική Ελλάδας χρειαζόταν ένα θετικό αποτέλεσμα στη Ζένιτσα, αλλά δυστυχώς μετά από μία ώρα αγώνα βρέθηκε να χάνει με το βαρύ 3-0 από τη Βοσνία και το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει με τον Γκέκα σε 3-1 στις καθυστερήσεις στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του 7ου όμιλου των προκριματικών. Σε έναν αγώνα που είχε χαρακτήρα «τελικού», οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν την «καυτή» έδρα που δημιούργησαν οι φίλαθλοί τους στο «Μπίλινο Πόλιε», αλλά κυρίως τα ελληνικά αμυντικά λάθη που πρόσφεραν δύο εύκολα γκολ στον Ντζέκο (29′ 53′) και ένα πέναλτι… δώρο που απέφερε το γκολ για τον Ιμπίσεβιτς (36′). Αντικειμενικός στόχος πλέον, 2η θέση των μπαράζ για την Εθνική μας.

Η «γαλανόλευκη» γνώρισε την πρώτη της ήττα στα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου, διότι πολύ απλά δεν ανταποκρίθηκε στη σημασία του αγώνα. Χωρίς την παραμικρή ευκαιρία σε όλο το 90λεπτο, με τρομερά κενά στο κέντρο της άμυνας και χωρίς «νεύρο» στο παιχνίδι της γνώρισε τη «βαριά» ήττα από τη Βοσνία, που είχε σε μεγάλη βραδιά τον Εντίν Ντζέκο. Ο σέντερ φορ της Μάντσεστερ Σίτι έκανε…πάρτι στην άμυνα της εθνικής και με δύο γκολ στο 29′ και 53′ με ισάρθιθμες κεφαλιές ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής για το συγκρότημα του Σούσιτς.

Πλέον, τα πράγματα για την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την απευθείας πρόκριση δυσκόλεψαν πάρα πολύ και θα πρέπει να περιμένει «δώρα» από άλλες ομάδες, σε συνδυασμό με δικές της νίκες, στα υπόλοιπα ματς των προκριματικών για να περάσει στην κορυφή του ομίλου. Ρεαλιστικός στόχος είναι η κατάκτηση της 2ης θέσης που οδηγεί στα μπαράζ πρόκρισης, σαφώς πιο εφικτός, δεδομένης και της ισοπαλίας που παραχώρησαν σήμερα οι Σλοβάκοι στους Λιθουανούς (1-1).

Το ματς στη Ζένιτσα ξεκίνησε με τη μεγάλη επέμβαση του Καρνέζη στην καρφωτή κεφαλιά του Βράνιες, μετά το κόρνερ του Μισίμοβιτς (6ο λεπτό). Για περίπου 20 λεπτά η εθνική ισορρόπησε το ματς, αλλά στην πρώτη εναέρια μάχη στα καρέ της «γαλανόλευκης» ο Τζέκο ήταν νικητής και στο 29′ άνοιξε το σκορ. Τα πράγματα έγιναν…βουνό, επτά λεπτά αργότερα όταν ο Τζαβέλλας έκανε ανόητο πέναλτι στον Μούιτζα. Ο Καρνέζης απέκρουσε το σουτ του Μισίμοβιτς, αλλά στην επαναφορά η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι και μετά από προσπάθεια του Τοροσίδη να διώξει, εκείνη στρώθηκε στον Ιμπίσεβιτς και κατέληξε στα δίχτυα (2-0).

Η είσοδος του Γκέκα στο δεύτερο μέρος δεν άλλαξε τίποτα απολύτως στην εικόνα της εθνικής, η οποία «παρέδωσε τα όπλα» στο 54′, όταν ο Ντζέκο με νέα κεφαλιά διαμόρφωσε το 3-0. Το υπόλοιπο του αγώνα είχε διαδικαστικό χαρακτήρα, και το μόνο που κατάφερε η Ελλάδα ήταν να μειώσει με τον Γκέκα στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Διαιτητής: Μπγιορν Κάιπερς (Ολλανδία)

Κίτρινες: Κατσουράνης – Λούλιτς

ΒΟΣΝΙΑ (Σαφέτ Σούσιτς): Μπέγκοβιτς, Σπάχιτς, Βράνιες, Μούιτζα (84΄ Βρσάγεβιτς), Ζουκάνοβιτς, Λούλιτς, Ζαχίροβιτς, Μεντούγιανιν (79΄ Ράχιμιτς), Μισίμοβιτς, Ιμπίσεβιτς (84΄ Στεφάνοβιτς), Ντζέκο.

ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): Καρνέζης, Τζαβέλλας (46΄ Γκέκας), Α. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Τοροσίδης, Τζιόλης (58΄ Μανιάτης), Καραγκούνης, Χολέμπας, Κατσουράνης, Σαλπιγγίδης (73΄ Χριστοδουλόπουλος), Σαμαράς.

Βαθμολογία Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β
Βοσνία 5 4-1-0 18-3 13
Ελλάδα 5 3-1-1 6-4 10
Σλοβακία 5 2-2-1 6-4 8
Λιθουανία 5 1-2-2 4-7 5
Λετονία 5 1-1-3 6-9 4
Λίχτενστάιν 5 0-1-4 2-15 1

Οι μνήμες ενός πολέμου, η σκληρή έδρα της Ζένιτσα και η τακτική του κόουτς Σάντος
Σαράγεβο, αποστολή

Τίποτα δεν είναι ίδιο με την πρώτη επίσκεψη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στη μαρτυρική Βοσνία. 18 χρόνια μετά το τέλος ενός απεχθούς πολέμου και 16 μετά την πρώτη ιστορική αναμέτρηση της Ελλάδας επί βοσνιακού εδάφους, η ζωή στο Σαράγεβο και στις επαρχίες της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης κυλάει ήρεμα. Δύσκολα και φτωχικά για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αλλά ήρεμα δίχως τον φόβο από τους ελεύθερους σκοπευτές και τις ριπές των πολυβόλων. Ακόμη και σήμερα πάντως μπορεί να διακρίνει κανείς τις τρύπες σε αρκετά λαβωμένα κτίρια αλλά και τα δεκάδες νεκροταφεία που απλώνονται ανά γειτονιά και θυμίζουν τα μαρτυρικά χρόνια ενός λαού…

Οι παλαιότεροι έλληνες δημοσιογράφοι, οι οποίοι είχαν ακολουθήσει στη Βοσνία την αποστολή της εθνικής ομάδας στις 2 Απριλίου του 1997 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998 (1-0 με γκολ του Κώστα Φραντζέσκου), θυμούνται τον τότε ομοσπονδιακό τεχνικό κ. Κώστα Πολυχρονίου να μιλάει παραμονές της αναμέτρησης για «αγώνα ζωής ή θανάτου». Η διαπίστωση ενός έλληνα απεσταλμένου που ανέφερε ότι «έχοντας αντικρίσει τέτοιες εικόνες δεν μπορούμε να μιλάμε για παιχνίδια ζωής ή θανάτου» επανέφερε τον κ. Πολυχρονίου στην πραγματικότητα, ο οποίος δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι εννοούσε πως το παιχνίδι είναι καθοριστικής σημασίας…

Εν έτει 2013 η Βοσνία/Ερζεγοβίνη υποδέχεται την Ελλάδα (22/3, 21.45, MEGA) και πάλι για τα προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου (2014) σε ένα σημαντικό αλλά όχι καθοριστικό ματς, και σίγουρα ούτε… ζωής ή θανάτου. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής μας κ. Φερνάντο Σάντος επανέλαβε ότι το «παιχνίδι δεν είναι τελικός», ωστόσο παραδέχθηκε ότι ο νικητής θα αποκτήσει προβάδισμα στην κούρσα για τη Βραζιλία. Αλλωστε η πρόκριση φαίνεται ότι θα κριθεί στις λεπτομέρειες καθώς οι δυο χώρες πηγαίνουν χέρι-χέρι στον 7ο όμιλο των προκριματικών. Αμφότερες βρίσκονται ισόβαθμες στην κορυφή της βαθμολογίας, όντας αήττητες σε τέσσερις αγώνες, ενώ και το μεταξύ τους παιχνίδι στο «Γ. Καραϊσκάκης» έληξε ισόπαλο χωρίς γκολ (0-0).

«Οι ομάδες είναι ισοδύναμες και οι λεπτομέρειες θα κάνουν τη διαφορά» δήλωσε ο κ. Σάντος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι στο γήπεδο της Ζένιτσα θα αναμετρηθούν δύο χώρες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και φιλοσοφία παιχνιδιού. Ο έμπειρος πορτογάλος κόουτς προφανώς αναφερόταν στον επιθετικογενή χαρακτήρα των Βόσνιων και στον αμυντικογενή των Ελλήνων. Οι αριθμοί καταδεικνύουν του λόγου το αληθές καθώς σε τέσσερις αγώνες η ομάδα του κ. Σάφετ Σούσιτς έχει σκοράρει 15 γκολ, ενώ αυτή του κ. Σάντος μόλις πέντε. Ωστόσο η Ελλάδα διατηρεί μια από τις καλύτερες άμυνες στον κόσμο έχοντας δεχτεί μόλις ένα γκολ!

Το πλεονέκτημα των Βόσνιων έγκειται στην «καυτή» έδρα της Ζένιτσα και στον ενθουσιασμό που θα μεταδώσει το ένθερμο κοινό της επαρχιακής πόλης (απέχει περίπου 85 χιλιόμετρα από το Σαράγεβο), η οποία έχει έντονο μουσουλμανικό στοιχείο και βλέπει το ποδόσφαιρο σχεδόν ως μοναδική διέξοδο εκτόνωσης. Ουδόλως τυχαία είναι από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βοσνίας η επιλογή του μικρού (μόλις 15.000 θεατών) γηπέδου με την ονομασία «Μπίλινο Πόλιε» (θυμίζει κάτι μεταξύ Ριζούπολης και γηπέδου Παναχαϊκής) από το Ολυμπιακό Στάδιο του Σαράγεβο, το οποίο μεν χωράει 35.000 θεατές αλλά το ταρτάν του στίβου που χωρίζει τις εξέδρες απο τον χλοοτάπητα το κάνει πιο απόμακρο…

Η εθνική μας θα αντιπαρατάξει την εμπειρία της σε αγώνες «φωτιά». Οι 123 διεθνείς συμμετοχές του ρέκορντμαν και φυσικού ηγέτη της ομάδας Γιώργου Καραγκούνη, οι 101 παρουσίες του δεύτερου της παρέας που κατέκτησε το Euro το 2004 Κώστα Κατσουράνη, τα 23 γκολ του σκόρερ Φάνη Γκέκα, τα κρίσιμα τέρματα των έμπειρων Δημήτρη Σαλπιγγίδη και Γιώργου Σαμαρά αλλά και η καθοδήγηση του «μπαρουτοκαπνισμένου» κόουτς Σάντος, τον οποίο πρόσφατα ο τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης κ. Ζοζέ Μουρίνιο, τοποθέτησε στην κορυφή της λίστας με τους καλύτερους πορτογάλους προπονητές, εγγυώνται πως η Εθνική Ελλάδας (και στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη) θα τα δώσει όλα στη μάχη για μια θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας…

Η Εθνική μας πιθανότατα θα αγωνιστεί με τους: Καρνέζη – Τοροσίδη, Τζαβέλλα, Αβρ. Παπαδόπουλο, Παπασταθόπουλο – Τζιόλη ή Μανιάτη, Καραγκούνη, Κατσουράνη, Χολέμπας – Σαμαρά, Σαλπιγγίδη και η Βοσνία με τους: Μπέγκοβιτς – Ζουκάνοβιτς, Μούιτζα, Βράνιες, Σπάχιτς – Ζαχίροβιτς, Λούλιτς, Μεντούνγιανιν, Μισίμοβιτς – Τζέκο, Ιμπίσεβιτς.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του ομίλου
Λίχτενσταϊν-Λετονία 20:30
Σλοβακία-Λιθουανία 21:10
Βοσνία-Ελλάδα 21:45

Βαθμολογία (4 αγώνες)
1. Βοσνία 10 (+13 γκολ)
2. Ελλάδα 10 (+4)
3. Σλοβακία 7 (+2)
4. Λιθουανία 4 (-3)
5. Λετονία 3 (-3)
6. Λίχτενσταϊν 0 (-13)
* Ο πρώτος προκρίνεται απευθείας στα τελικά του Μουντιάλ και ο δεύτερος θα παίξει μπαράζ.

Οι επόμενοι αγώνες

7 Ιουνίου
Λιθουανία-Ελλάδα
Λετονία-Βοσνία
Λίχτενσταϊν-Σλοβακία

6 Σεπτεμβρίου
Λίχτενσταϊν-Ελλάδα
Βοσνία-Σλοβακία
Λετονία-Λιθουανία

10 Σεπτεμβρίου
Ελλάδα-Λετονία
Σλοβακία-Βοσνία
Λιθουανία-Λίχτενσταϊν

11 Οκτωβρίου
Ελλάδα-Σλοβακία
Βοσνία-Λίχτενσταϊν
Λιθουανία-Λετονία

15 Οκτωβρίου
Ελλάδα-Λίχτενσταϊν
Λιθουανία-Βοσνία
Λετονία-Σλοβακία