«Ξαναχτύπησε» ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Από την Νάπολι όπου βρέθηκε την Τετάρτη πέταξε το γάντι σε Πελέ και Μέσι, λέγοντας ότι είναι ο κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών. «Πολύ καλός ο Μέσι, αλλά κορυφαίος παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου είμαι εγώ. Για τον Πελέ τι να πεις. Ο Βραζιλιάνος έπαιξε μπάλα απέναντι σε ποδοσφαιριστές οι οποίοι περπατούσαν, αν δεν ήταν ακίνητοι, στο γήπεδο. Προσωπικά δεν μπορώ να τον υποφέρω» δήλωσε ο αγαπημένος των Ναπολιτάνων. Πάντως το ιταλικό φίλαθλο κοινό δεν συμμερίστηκε την άποψή του. Σε ερώτηση της εφημερίδας «Gazzetta dello Sport», αν ο Μαραντόνα είναι καλύτερος του Μέσι, το 59,5% των 17.013 ατόμων που είχαν ψηφίσει μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, τάχτηκε με το μέρος του επιθετικού της Μπαρτσελόνα. Ενδεχομένως δεν ήταν Ναπολιτάνοι ή οι ομάδες τους είχαν υποφέρει από τα «κόλπα» του Ντιέγκο.
Στο ερώτημα ποιος είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, ο Βραζιλιάνος Πελέ ή ο Αργεντινός Ντιέγκο Μαραντόνα, επί της ουσίας απάντηση μπορεί να δώσει μόνο ο Λιονέλ Μέσι στο τέλος της καριέρας του. Η προσπάθεια της FIFA να δώσει τη δική της ερμηνεία το 2004, που γιόρταζε τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, κατέληξε σε φιάσκο. Οι ειδικοί της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας έκριναν με 73% ότι κορυφαίος όλων των εποχών ήταν ο Πελέ, με δεύτερο τον Μαραντόνα στον οποίο έδωσαν ποσοστό 6%. Ο Ντιέγκο πήρε ρεβάνς στο δημοψήφισμα που παράλληλα διοργάνωσε η FIFA μέσω της ιστοσελίδας της. Οι απλοί φίλαθλοι με ποσοστό 54% έναντι 19% του Πελέ τον ψήφισαν ως κορυφαίο στις καρδιές τους. Εκτοτε ξεκινάει μια δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο λατινοαμερικανών άσων της μπάλας η οποία αγγίζει ακόμη και τα όρια της σχιζοφρένειας.
Δοθείσης της παραμικρής ευκαιρίας, ο ένας «τα χώνει» στον άλλον και τούμπαλιν. «Ο Μαραντόνα είναι μεγάλος παίκτης αλλά το δεξιό του πόδι ήταν φανερά ασθενέστερο του αριστερού, ενώ δεν μπορούσε να σκοράρει με το κεφάλι. Τη μοναδική φορά που κέρδισε εναέρια μονομαχία και σκόραρε, το έκανε με το χέρι» σχολίασε πικρόχολα ο Πελέ, αναφερόμενος στο περιβόητο «χέρι του Θεού» όπως είχε πει ο Ντιέγκο Μαραντόνα για το γκολ που έβαλε με το χέρι στο ματς Αργεντινή – Αγγλία (2-1) για το Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό.
Το τελευταίο επεισόδιο στην αντιπαράθεση των δύο παλαίμαχων παικτών έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες. Στις 22 Φεβρουαρίου 2012 ο Πελέ μιλώντας στο περιοδικό της FIFA για το Μουντιάλ του 2014 που θα διοργανωθεί στη Βραζιλία δήλωσε μεταξύ άλλων ότι γεννήθηκε για να παίξει ποδόσφαιρο. «Μου έλεγε πάντα ο πατέρας μου ότι «γεννήθηκες για να παίξεις ποδόσφαιρο» και είχε απόλυτο δίκιο. Πράγματι, γεννήθηκα για το ποδόσφαιρο, όπως ο Μπετόβεν γεννήθηκε για να γράφει μουσική και ο Μιχαήλ Αγγελος για να ζωγραφίζει» τόνισε ο Πελέ.
Στον… γιατρό!
Ο Μαραντόνα τρεις εβδομάδες μετά και αφού ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου έπειτα από αγώνα της Αλ Βασλ του Κατάρ στην οποία εργάζεται ως προπονητής, είχε έτοιμη την απάντηση: «Αν ο Πελέ νομίζει ότι είναι ο Μπετόβεν, τότε εγώ είμαι ο Ρον Γουντ, ο Κιθ Ρίτσαρντς (κιθαρίστες του ροκ συγκροτήματος Ρόλινγκ Στόουνς) και ο Μπόνο (σολίστ των U2) επειδή έχω πάθος. Ποτέ σε γήπεδο δεν έχω ακούσει μουσική Μπετόβεν. Οπως έχω ξαναπεί, ο Πελέ κάθε φορά που παίρνει λάθος φάρμακο κάνει ανόητες σκέψεις. Ενδεχομένως πήρε πρωί τα βραδινά χάπια. Θα τον συμβούλευα να αλλάξει τον προσωπικό του γιατρό»!..

Η μάχη εντυπώσεων μεταξύ των δύο κορυφαίων ποδοσφαιριστών φούντωσε το 2009 όταν ο Μαραντόνα ορίστηκε προπονητής της Εθνικής Αργεντινής. «Ο Μαραντόνα δίνει το κακό παράδειγμα στη νεολαία λόγω χρήσης ναρκωτικών» σχολίασε ο Πελέ. «Ο Πελέ έχασε την παρθενιά του από άνδρα και έπειτα από αυτό για όλους μας δίνει το κακό παράδειγμα στη νεολαία» απάντησε ο Μαραντόνα.
Εκτός ελέγχου
Ο έλεγχος είχε πλέον χαθεί και από τις δύο πλευρές. «Ο Ντιέγκο ανέλαβε την Εθνική Αργεντινής επειδή του χρειάζονταν χρήματα. Είδατε πόσα προβλήματα αντιμετώπιζε η Εθνική Αργεντινής στην προκριματική φάση του Μουντιάλ. Δεν φταίει όμως για αυτά ο Μαραντόνα, αλλά εκείνοι που τον τοποθέτησαν στο τιμόνι της ομάδας» συνέχισε ο Πελέ. «Για να πληρώσουν τον Πελέ πρέπει να κάνει κριτική σε κάποιον. Είναι καιρός να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να τον κλείσουν σε κάποιο μουσείο» απάντησε ο Μαραντόνα (επι)στρέφοντας την αντιπαράθεση σε προσωπική βάση. «Ολος ο κόσμος γνωρίζει ότι ο Μαραντόνα με αγαπάει και με εκτιμάει. Οταν οργανώνει κάποια εκδήλωση και θέλει να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης πάνω του απευθύνεται σε μένα» ανταπάντησε ο Πελέ.
Διπλωμάτης Πλατινί
Ο Μαραντόνα θυμήθηκε ξανά τις απαξιωτικές για το προπονητικό του ταλέντο δηλώσεις του Πελέ και επέστρεψε τον Ιούνιο του 2010 όταν ο γάλλος πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί δήλωσε ότι δεν βλέπει την Αργεντινή μεταξύ των φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ 2010. «Ο Πλατινί και οι Γάλλοι νομίζουν ότι ο Πελέ είναι έξυπνος. Στην πραγματικότητα έχει έρθει η ώρα να μπει σε μουσείο. Ο Πλατινί δεν έγινε αξιόλογος προπονητής. Εγώ θέλω να κατακτήσω τον παγκόσμιο τίτλο και ως προπονητής» δήλωσε ο Μαραντόνα.
Ο φιλόδοξος μεσιέ Πλατινί εκ των υστέρων αντιλήφθηκε ότι δεν τον συμφέρει να πάει σε δημόσια αντιπαράθεση με τον λαλίστατο (ου μην αλλά και αθυρόστομο) Μαραντόνα και του έστειλε επεξηγηματική επιστολή. «Ελαβα επιστολή από τον κ. Πλατινί με την οποία μου εξηγεί ότι ουδέποτε έκανε δηλώσεις για την Αργεντινή. Του ζητάω συγγνώμη. Οχι όμως και από τον Πελέ» δήλωσε ο Ντιέγκο στις 16 Ιουνίου 2011. Ο Πελέ περίμενε την αποτυχία της Αργεντινής στο Μουντιάλ και μετά τη συντριβή της από τη Γερμανία στην προημιτελική φάση με 4-0 δήλωσε στο περιοδικό «11 Freunde»: «Δεν θεωρώ τον Ντιέγκο σοβαρό προπονητή. Διάγει άστατη ζωή και αυτό επηρεάζει την ομάδα του».
Πρόσφατο επεισόδιο
Η αντιπαράθεση των δύο επεκτάθηκε και στη διαμάχη αν ο Βραζιλιάνος Νεϊμάρ είναι καλύτερος του Μέσι, λίγο προτού η Μπαρτσελόνα του Μέσι αντιμετωπίσει και νικήσει τη Σάντος του Νεϊμάρ με 4-0 (2 γκολ ο Μέσι) στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων τον Δεκέμβριο του 2011 στο Τόκιο. «Τη συγκεκριμένη στιγμή ο Νεϊμάρ είναι ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο» δήλωσε ο Πελέ. «Ο Πελέ για να έχει τόσες ψεύτικες ιδέες στο μυαλό του μάλλον παίρνει λάθος φάρμακα» απάντησε ο Μαραντόνα.
Η μάχη για τα πρωτεία και το εγώ των δύο κορυφαίων και μοναδικών στην εποχή τους ποδοσφαιριστών με την πρώτη ευκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί στο ίδιο στυλ και με ανάλογο ενδιαφέρον. Πάντως ο Μέσι ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να παρέμβει στην αντιπαράθεσή τους. «Δεν παίζω για να γίνω κορυφαίος παίκτης στην ιστορία. Παίζω για την ομάδα μου, για τους φιλάθλους και για να αισθάνομαι ο ίδιος καλά» δήλωσε πρόσφατα ο θαυματουργός αργεντινός μπαλαδόρος της Μπαρτσελόνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ